TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
mai drăguţ decît dostoievski PO-ABN-MAIDDD-17-N-001
mai drăguţ decît dostoievski
Vezi
galerie

mai drăguţ decît dostoievski

de Nora Iuga, Angela Baciu

Id: #248187

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În mai drăguţ decît dostoievski, Nora Iuga şi Angela Baciu poartă un dialog într-un ritm alert, colocvial, abundând în calambururi, satiră politică, observaţii cotidiene, referiri la lecturi, la lumea artistică, la evenimente de senzaţie cu coloratură locală. Cartea este împărţit în 25 de tablouri scurte, în care se urmăreşte foarte subtil firul unei poveşti sentimentale: două femei aşteaptă sosirea unui bărbat iubit, mister T., care trebuie să se întoarcă la ele încununat de glorie de la vânătoarea de lei. Fiecare tablou se încheie cu intervenţia Corului Antic. Limbajul – un exerciţiu de virtuozitate combinatorie – face multiple referiri la expresiile şi ticurile verbale folosite azi în exces. Volumul are o accentuată tentă dadaistă, putând fi considerat un demers îndrăzneţ de reînviere a avangardei.

mai drăguţ decît dostoievski. Nu e poezie, nu e proză, nu e jurnal, nu e eseu, nu e decât o conversaţie între două prietene la o cafea… De ce mai drăguţ decât dostoievski? Totul e un plagiat, că tot se poartă. Pe peronul metroului o fată îi spune altei fete: «Ştii că am citit Idiotul de Dostoievski?». «Şi cum, e chiar idiot?» «Nu, e drăguţ.» Nici protagonistele-autoare, Nora şi Angela, nu sunt mai prejos, altfel Ion Barbu, nu cel de la Râpa Uvedenrode, ci Ion Barbu de la Petrila, nu s-ar fi lăsat ademenit. Cartea e un spectacol la care se face haz de necaz, se râde mult, se plânge din amor, se-nvaţă expresii şi nume de bucate, de găteli şi snoave balcanice, venind dinspre porturile şi bazarurile dunărene. Se cugetă adânc, se iubeşte platonic, teuton-medieval, cu halebarde, bastioane şi turnuri cu ceas ca la Curtea Regelui Arthur. În amestecul ăsta apar brusc elefanţi şi figuri politice de ultimă oră. Din când în când, se povestesc vise uneori fantasmagorice, alteori politically correct, iar toate ordonanţele ori sentinţele le rosteşte CORUL ANTIC, în limba latină, fireşte. Apoteoza e atinsă odată cu sosirea mult aşteptatului Mister T, alias Ducipal, întors victorios de la vânătoarea de lei.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nora Iuga, Angela Baciu

Ilustrator: Ion Barbu

Data apariției: martie 2017

ISBN: 978-973-46-6669-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 120

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Din blogul Cartepedia

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie

,,I s-a spus simplu: poem dramatic. I s-ar fi putut spune și altfel. Ca de exemplu: „dialog scăpat de sub control”, „ping-pong lirico-epico-dramatic”, „suprarealism răstignit pe două voci făcute cruce”,......“

citește mai mult
Nora Iuga
Nora Iuga
Autor

Nora Iuga s-a născut pe 4 ianuarie 1931. Este poetă, prozatoare, traducătoare, m...

vezi autor
Angela Baciu
Angela Baciu
Autor

Angela Baciu este autoarea a 17 cărţi. A scris poezii, texte publicistice şi lit...

vezi autor