TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Curcubeul dublu

Alexandru Vlad
Colecții/Serii: Fiction LTD
Intriga centrala a romanului o constituie reintoarcerea naratorului-personaj in spatiul natal (intrarea acestuia in posesia unei case batrinesti in...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0858-4
EAN-16: 978973460858
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Intriga centrala a romanului o constituie reintoarcerea naratorului-personaj in spatiul natal (intrarea acestuia in posesia unei case batrinesti in satul in care a copilarit), pretext pentru o analiza paradigmatica oras/spatiul rural (supus tranzitiei) si trecut/prezent, pentru reinvierea amintirilor si pentru resemantizarea laitmotivelor centrale ale dimensiunii taranesti: casa, vecinii, padurea, biserica satului. Romanul este si un experiment textual; dispunerea sectiunilor care il compun este o «tenie textuala»: textul curge in secvente aparent scindate spatio-temporal, insa exista un fir rosu care le uneste. In plus, textul e presarat de diverse interventii ce presupun fragmente aparent non-literare (reclama la o bere autohtona, de exemplu), toate menite sa confere scrierii o nota autobiografica, precum si una experimentala. Apar drame personale ale unor personaje emblematice (Artistul, profesorul de filosofie si mama sa), supuse esecului existential. Romanul este dispus concentric, autorul fiind in centru, ca un Ianus privind in trecut si in prezent, in sufletul celorlalti si al sau.

Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 296
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, elemente autobiografice, rememorare, copilărie, rural
  • Alexandru Vlad Alexandru Vlad - Autor
    Prozator, de asemenea, eseist, poet, traducator, publicist. Alexandru Vlad s-a nascut la 31 iulie 1950 in satul Suceagu (Cluj). A absolvit in 1975 Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, sectia limba si literatura romana - limba si...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2008, aLtitudini - Tiberiu Stamate
"Totusi mai trebuie spus ceva despre proza lui Alexandru Vlad, ceva care il face un scriitor exceptional: are puterea de a capta amanuntele care duc la concluzii curajoase si nelinistitoare […] si deseori ii ies acele fraze rare, pe care numai citiva prozatori americani le reusesc, dar care scot cititorii din sine."
nr. 140, Timpul - Doris Mironescu
"Este o carte care mizeaza, in lectura, pe o singuratate perfecta, care sa-i permita cititorului s-o locuiasca in voie. De aceea, o astfel de carte nu are nevoie de conditii speciale de pastrare, in vreo biblioteca de lux, printre poroase fotolii: o casa linistita, undeva la tara, ii ajunge. O astfel de carte scrie si Alexandru Vlad."
nr. 1-4/2008, Echinox - Ioana Baciu
"Proza lui Alexandru Vlad este scrisa intr-un stil simplu si concis, este impregnata de date autobiografice, amintind de paginile unui jurnal. Fiecare proza scurta este urmata de un text de legatura ce aduce uneori lirismul si onirismul, alteori filosoficul in prim-plan."
23-29 februarie 2008, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Curcubeul dublu este o carte construita pe antiteza sat/oras, iar viata personajului principal este o neincetata calatorie de la sat la oras si invers. Satul este un spatiu al meditatiilor, al linistii si al copilariei, in timp ce orasul e «galagios si prafos», cu oameni pe strazi, cu trotuare si treceri de pietoni. Cine alege satul o face doar din iluzia ca poate astfel scapa de vacarmul de la oras, ajungind chiar sa creada ca la tara «lucrurile pentru care se bate lumea la oras... nu exista»."
Norman Manea
"Alexandru Vlad este atent deopotriva la viata paginii si la miraculoasa emisie de semne a vietii. Amploarea autentica a personajului problematic, libertatea ludica si gravitatea interogativa potenteaza, credem, energia spirituala a realului, absor­bit si focalizat prin tensiune epica, prin acuitate si rigoare stilistica, prin volup­tatea livrescului si magia compozitiei.”
Radu G. Ţeposu
"Prozele lui Alexandru Vlad sint pro­dusul unei mari subtilitati a observatiei. Rafinamentul notatiei, de o stranie austeritate poetica, produce secvente si deta­lii admirabile, ce presupun in egala masura finete stilistica si psihologica.”

Opinia cititorilor