TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Amorul conjugal PO-ALM-AMORUC-10-N-001
Amorul conjugal
Vezi
galerie

Amorul conjugal

de Alberto Moravia

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #203810

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Scris într‑un stil fluid, de o simplitate și o elegantă încantătoareromanul Amorul conjugal (1949) explo­rează teme literare fundamentale, precum inspirația literară, efectul muzei asupra creativitățîi și deșco­peririi de sineposibilitățile iubirii platonice și ale iubirii conjugale. Autorul surprinde cu o fină intuiție drama psihologică a unui diletant bogat care își vede năruinduse cele mai înalte aspirațîi iubească o femeie și  creeze o opera literară valoroasă. Retra­gându‑se împreună cu soția la o vila izolată din Toscana pentru a scrie, Silvio Baldeschi își da seama  lungile nopți de dragoste îi secătuiesc puterile și îi propune acesteia o perioada de abstinențăpană când își va încheia capodoperă. Dar lucrurile iau o întorsătură tragică în momentul în care Leda e asaltată de avan­surile barbierului, care îi vizitează zilnic. Narațiunea la persoană întai transmite admirabil cititorului lipsit de altă perspectiva confuzia, nesiguranțăsuferință și sentimentul de infringere pe care le încearcă pro­tagonistul în momentul destrămării mariajului său

extinde
 

Detalii produs

Autor: Alberto Moravia

Traducător: Cerasela Barbone

Data apariției: 2010

Titlu original: L’amore coniugale

ISBN: 978-973-46-1858-3

EAN-16: 205500030636

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 204

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: creativitate, iubire, trădare

 

Opinii editoriale

"Cu Amorul conjugal ne aflam, ca poveste, in 1937, in Toscana rurala, unde un anume Silvio Baldeschi, casatorit de nici un an cu o anume Leda, impune brusc un regim de castitate pentru a scrie o povestire – de inalta arta – despre ei si casnicia lor. Dupa aproape 100 de pagini, aflam ca textul lui Silvio Baldeschi e gata, ca are (bineinteles!) cam 100 de pagini si ca se numeste (cum altfel!) Amorul conjugal. Nu ne ia ameteala de la aceste potriveli (ne-am obisnuit de la Gide cu ele), dar ne intrebam ce o sa mai urmeze, fiindca, pina la sfirsitul cartii noastre, ar mai fi inca 100 de pagini. Pai, urmeaza doua lovituri de gratie. Una: ca sotia-muza isi insala sotul cu barbierul acestuia. Cealalta: ca Amorul conjugal al lui Silvio Baldeschi e un text slab, de diletant veleitar, lucru pe care Amorul conjugal pe care il citim, si care spune povestea «de atelier» a celui dintii, il contrazice cu un sarm si o inteligenta nesfirsite."

27 ianuarie 2011, Dilema Veche - Claudiu Constantinescu

"Cei care au citit romanele scrise de Alberto Moravia stiu de increngatura pulsionala, sublimata de protagonist mai ales prin aspiratiile artistice. Se vor astepta, probabil, la peripetii freudiene menite sa inlocuiasca lumea reala cu lupta interioara, epuizanta, fara cistigatori. (…) Un singur element devine previzibil in opera lui Alberto Moravia: estetul bogat, trindav si melancolic, avand si niscai aspiratii literare, dar o vointa anemica pentru a scrie capodopera vietii sale."

12 iunie 2012, BookMag.ro - Adriana Gionea

"Povestea e simpla. Un barbat instarit cu veleitati literare se retrage alaturi de sotia sa intr-o vila din Toscana. Aici, ei ajung la o intelegere: nu vor avea viata amoroasa pina cind el nu va termina de scris o povestire. Lucrurile se tulbura odata cu aparitia in scena a barbierului, care vine zilnic sa-l barbiereasca pe sot, dar si sa-i faca avansuri sotiei. La prima vedere, avem de-a face cu toate ingredientele unei farse, numai ca Moravia complica lucrurile intr-o parabola a casatoriei, intr-un amestec cind amar, cind tandru de dragoste cu nabadai si patima.” 

The New Yorker

"Citeva ore – de atit ai nevoie sa citesti Amorul conjugal. E o carte care te fura, care te face sa-l tragi de urechi pe povestitor si sa-i strigi: «Tu chiar nu vezi ce-o sa se intimple?».

The Washington Post

"Daca n-ai citit pina acum Moravia, Amorul conjugal este cartea cu care trebuie sa incepi. Vei simti apoi nevoia sa-ti chemi iubitul sau iubita si sa-i spui vorbe tandre …”

The Washington Times
Alberto Moravia
Alberto Moravia
Autor

Alberto Moravia (pseudonimul lui Alberto Pincherle, 1907-1990) s-a născut în Ita...

vezi autor