TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Aş fi vrut să fiu egiptean PO-ALA-AFVSFE-12-N-001
Aş fi vrut să fiu egiptean
Vezi
galerie

Aş fi vrut să fiu egiptean

de Alaa Al-Aswani

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #205369

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Refuzat multă vreme de editori din cauza conținutului subversiv, care le-ar fi putut atrage o condamnare la închisoare, volumul  fi vrut  fiu egiptean este o diatribă la adresa societățîi egiptene moderne, măcinate de corupție, ipocrizie, violență și depravare, ce înăbușă în fașă inteligență și talentul. Al-Aswani demontează sistematic afirmația bombastică a politicianului Mustafa Kamil, care pretinde : „Dacă n- fi fost egiptean,  fi vrut  fiu egiptean”, și dezbracă în întregime locuitorii de astăzi ai Egiptului de aura în care ii învăluie trecutul glorios. Egipteanul modern, așa cum îl vedem ilustrat în personajele sale, nu mai păstrează nici măcar o vagă legătură cu marii faraoni sau cu ingeniosii constructori de piramide, ci este o ființă fățarnicăleneșălacomă și brutală, ce pare  descindă mai degrabă din cei mai umili sclavi.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Alaa Al-Aswani

Traducător: Nicolae Dobrişan

Data apariției: 2012

Titlu original: Niran sadiqa

ISBN: 978-973-46-3084-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 208

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: identitate, satiră

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Mustafa Kamil, fondatorul Partidului Național din Egipt spunândt: „dacă n-aș fi fost egiptean, aș fi vrut să fiu egiptean“ l-a inspirat pe al-Aswani suficient cât să decidă să adune mai multe nuvele ș......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

"Egiptul pictat de al-Aswani este incomod, dar poate atrage curiosi plictisiti de clisee, este respingator pentru cine alege despartirea traditiilor si-a tipologiilor arhetipale din lumea veche de ratiunea de tip occidental, dar se dovedeste a fi un mil fecund pentru literatura dedicata unei lumi complicate, unde nu conteaza divortul mentalitatilor, ci doar negocierea cutumelor in momentul in care niste civilizatii diferite dau nas in nas."

5 ianuarie 2013, BookMag.ro - Adriana Gionea

"Intocmai ca Rusia lui Dostoievski sau America lui Steinbeck, Egiptul lui Alaa al-Aswani este o metafora a lumii. Dentist in timpul zilei, autorul Blocului Iakubian a frecventat multa vreme, indata dupa caderea noptii, locurile cele mai stranii si uneori cele mai nelinistitoare din Cairo. Astfel a intilnit «politicieni pensionati si fosti printi faliti, alcoolici si recidivisti, femei decazute si fanatici religiosi, pungasi, sefi de bande si fel de fel de haidamaci». Romancier in adincul sufletului, isi facea provizii de tipologii umane. Pe acestea le regasim transpuse astazi in povestirile sale de un realism impresionant.” 

Le Magazine littéraire