TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Luna Zadar PO-AAG-LUNA0Z-16-N-001
Luna Zadar
Vezi
galerie

Luna Zadar

de Adrian Alui Gheorghe

Titlu apărut în colecția Proză la Polirom

Id: #245548

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Albert, un tînăr debusolat al perioadei postdecembriste din România, descoperă după moartea mamei sale, în arhivele Securității Statului din perioada comunistă, că această a făcut parte din structurile fostei poliții politice. Mai departe povestea își deșira singură personajele, fie printre filele dosarului de urmărire informativă, fie prin Belgradul bombardat de nu se știe cine, fie printr-un Stockholm în care lumea trăiește straniu de simplu, încercînd virtuțile vieții care caută continuu să se alimenteze cu energii pozitive.
Luna Zadar este în aparentă o carte despre nimeni și despre nimic, în cel mai curat sens camusian, străinul și cititorul se întîlnesc empatic pe fiecare pagină, iar fiecare îl interoghează pe celălalt.
Adrian Ălui Gheorghe forțează limitele expresiei și ale sensului în acest român insolit, în care tema de bază este căutarea identității într-o lume depersonalizată.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Adrian Alui Gheorghe

Data apariției: august 2016

ISBN: 978-973-233-151-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 256

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism

 

Opinii editoriale

Luna Zadar este romanul unui rebel fara cauza care traieste intr-o lume-azil, fara limite, globalizata. Albert, un melancolic paradoxal, transforma dramaticul in fantasmagorii, sperind cu patima ca doar delirul cuvintelor poate inlocui viata. Adrian Alui Gheorghe experimenteaza poetic si teatral deopotriva, in doze bine echilibrate stilistic, schimbind macazul absurdist cu cel istoric si invers, cauta sa converteasca transa in tristete si iubirea in aventura picaresca. Sub semnul unui Kafka superstar, niste specialisti ai nimicului dau o sansa vietii aflind un antidot in fictiunile spontane care se substituie realitatii. De la arhivele Securitatii la fauna interlopa iugoslava, din oglinzile expatriatului la cele ale fiului pornit in cautarea tatalui, nimic nu pregateste decisiv sensul unei vieti. Poate doar un cintec talisman ce spar-ge zidurile identitare si care spune ca tristetea e tamaduitoare. Adrian Alui Gheorghe scrie despre si pentru cei ce traiesc boala fericirii nu mai departe de conventia amagitoare ce-o defineste. Luna Zadar e totodata povestea unei initieri in care personajul strabate, de fapt, drumul invers.” 

Marius Mihet

Luna Zadar, trebuie sa marturisesc, e o carte care m-a scris ea pe mine, m-a tirit pe pagina, cuvint cu cuvint, rind dupa rind. Dupa ce am scris prima fraza, povestea a curs de la sine, ca si cum cuvintele ar fi stiut ele mai bine ce au de spus. Cea mai abstracta si incredibila si aiuritoare fictiune este de fapt autobiografie in forma cea mai distilata. Dar autobiografie! Cititorul care va avea curiozitatea, curajul, puterea de a duce la capat aceasta carte va deveni automat, in virtutea faptului ca stie prea multe lucruri despre mine, fratele meu. De asta ingin si eu cu Baudelaire: «Hypocrite lecteur, mon semblable, mon frère!».” 

Adrian Alui Gheorghe
Adrian Alui Gheorghe
Adrian Alui Gheorghe
Autor

Adrian Alui Gheorghe (n. 06.07.1958 în Topolița–Grumăzești, jud. Neamț) este fiu...

vezi autor