TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Opere IX. Eduard al III-lea. Mult zgomot pentru nimic. Macbeth TA-WIS-OIEAIM-14-N-001
Opere IX. Eduard al III-lea. Mult zgomot pentru nimic. Macbeth
Vezi
galerie

Opere IX. Eduard al III-lea. Mult zgomot pentru nimic. Macbeth

de William Shakespeare

Titlu apărut în colecția Dramatika la Tracus Arte

Id: #240647

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Editura Tracus Arte continuă editarea integralei Shakespeare iniţiate de George Volceanov în anul 2010. Noua serie de autor include şi titluri inedite, atribuite Marelui Will în ultimele decenii şi apărute în prestigioasele ediţii critice Arden, Oxford, Cambridge şi New Penguin. Traducătorii angrenaţi în acest proiect ăşi propun realizarea unor versiuni necenzurate din punct de vedere politc, social şi religios şi recuperarea spiritului ludic al unui creator afirmat într-o epocă în care s-au pus bazele industriei divertismentului, al unui autor care a scris în primul rând pentru scenă, pentru lumea teatrului.

Volumul de fata, cel de-al noulea din noua integrala Shakespeare in limba romana, proiect initiat si coordonat de George Volceanov, reuneste trei piese care, lasand la o parte valoarea lor estetica, reprezinta si documente de arhiva ce ne permit o mai buna intelegere a perioadei istorice in care a trait autorul, dezvaluindu-ne modul in care si-a pus amprenta cenzura (sau auto-cenzura) asupra formei in care ne-au parvenit textele marelui dramaturg.

Eduard al III-lea (piesa compusa intre 1593 si 1595) ne ofera cel mai graitor exemplu al operei dramatice auto-cenzuare, ascunse (din cauza accentelor sale satirice anti-sociale) de ochii suveranului Iacob I Stuard, devenit la 1603 patronul trubei de actori din care facea parte si dramaturgul. La polul opus al relatiei autor-suveran se situeaza tragedia Macbeth (1605), in care Shakespeare nu a pregetat sa-si flateze patronul, mistificand istoria Scotiei si elaborand o legenta dinastica favorabila casei Stuart; in fine, Mult zgomot pentru nimic si Eduard al III-lea au ca numitor comun culegerea de nuvele a calugarului italian Matteo Bandello, folosita ca sursa pentru construirea unor intrigi dominate de o viziune patriarhala, de minimalizarea rolului femeii, redusa la statutul de obiect al seductiei sau defaimarii.

extinde
 

Detalii produs

ISBN: 9786066644044

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 435

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Tracus Arte

William Shakespeare
William Shakespeare
Autor

Poet și dramaturg renascentist englez, William Shakespeare s-a născut la 23 apri...

vezi autor
George Valentin Volceanov
George Valentin Volceanov
Coordonator, traducător, prefaţator

George Valentin Volceanov (n. 28 mai 1956, București) este un traducător român,...

vezi autor
Pia Brînzeu
Pia Brînzeu
Prefaţator

Pia Brînzeu este profesor de literatură engleză la Universitatea de Vest din Tim...

vezi autor