TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Lotte la Weimar HF-THM-LOTTLW-15-N-001
Vezi
galerie

Lotte la Weimar

de Thomas Mann

Titlu apărut în colecția Raftul Denisei la Humanitas Fiction

Id: #241854

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Punând în centrul romanului figura lui Goethe, Thomas Mann reflectează asupra raportului dintre viață și artă, care l-a preocupat dintotdeauna, și conturează portretul unei epoci întregi. Traducerea consacrată a lui Alexandru Philippide îi dă cititorului român șansa de a se bucura pe deplin de rafinamentul stilistic, umorul delicat și finețea creionării psihologice care disting scriitura lui Thomas Mann.

 

În septembrie 1816, o trăsură oprește în fața hotelului Elefantul din Weimar. Din ea coboară o doamnă respectabilă, însoțită de fiică și de cameristă. Foarte curând, chelnerul venit în întâmpinare face o descoperire care trezește la viață orașelul cufundat în acalmie: distinsa doamnă, semnând în registrul hotelului sub numele de Charlotte Kestner, este însăși Lotte, tânăra pe care marele Goethe, ilustrul locuitor al Weimarului, a imortalizat-o cu patruzeci și doi de ani în urmă în romanul său Suferințele tânărului Werther. Pe atunci, poetul își sublimase dragostea neîmplinită pentru Lotte în romanul epistolar care avea să facă senzație în întreaga Europă. Vestea sosirii doamnei Kestner se răspândește cu iuțeala fulgerului. Toți vor s-o vadă, s-o cunoască: dr. Riemer, secretarul lui Goethe; Adele Schopenhauer, sora celebrului filozof; August von Goethe, fiul poetului. Numai Goethe însuși întârzie să se arate, însă toate discuțiile conduc către el…

 

Spre sfârșitul anului 1936, Thomas Mann a început să scrie la „o povestire, plasată la Weimar în 1816, în care îmi permit deliciul fantezist de a-l readuce la viață pe Goethe“. Proza scurtă pe care o avea în minte autorul s-a transformat în romanul Lotte la Weimar, publicat în 1939. Mai întâi, îl cunoaștem pe Goethe doar din relatările subiective ale personajelor din anturajul său, care o întâlnesc pe Lotte, modelul de altădată pentru eroina dinSuferințele tânărului Werther, sosită la Weimar pentru a-l revedea pe poet. Apoi, pe neașteptate, plonjăm în lumea lăuntrică a bătrânului Goethe. Folosind tehnica monologului interior într-o manieră care aduce aminte de James Joyce, Thomas Mann intră în „fluxul conștiinței” acestuia: amintiri și planuri de viitor se combină cu gânduri despre viață și artă, despre evenimentele epocii și climatul politic. În fața cititorului se întrupează un Goethe ambivalent, proteic, cum nu poate să-l înfățișeze nici o biografie. Imaginea mitică a patriarhului care stârnește în rândul contemporanilor deopotrivă adulație și respingere este juxtapusă cu existența simplă a lui Lotte, care a înțeles să-și clădească o viață de familie dincolo de cultul literar iscat în jurul numelui său.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Thomas Mann

Traducător: Alexandru Philippide

Data apariției: noiembrie 2015

Titlu original: Lotte in Weimar

ISBN: 978-973-689-946-1

Copertă: Paperback

Număr pagini: 392

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: iubire

 

Opinii editoriale

„Perfect proporționat, desăvârșit, cu un limbaj cizelat într-o măsură neatinsă până acum, romanul Lotte la Weimar îmi pare că întrece toate creațiile anterioare ale autorului nu numai prin suveranitatea spirituală, ci și printr-o vitalitate interioară, printr-o strălucire a discursului care stăpânește parcă în joacă și cea mai complicată materie și împletește ironia înțeleaptă cu o gravitate nobilă, într-un mod ce surprinde chiar și la Thomas Mann.”

Stefan ZWEIG

„Lotte la Weimar a fost romanul preferat al lui Thomas Mann, ilustrând modul său de a-l înțelege pe Goethe: descoperirea omului cu toate defectele, căutările, suferințele sale, făcută într-o curgere dialogală de mare culoare. Fosta iubită din tinerețe, Charlotte Buff (1753-1828), inspiratoarea Suferințelor tânărului Werther, devenită doamna consilier, văduvă, Charlotte Kestner l-a vizitat într-adevăr pe Goethe la Weimar pe când el avea 67 și ea 63 de ani. Dar toată țesătura posibilului e, desigur, creația lui Thomas Mann: o «comedie intelectuală» despre jocul refacerilor și schimbării.”

Grete TARTLER
Thomas Mann
Thomas Mann
Autor

Laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 1929, Thomas Mann este privit dr...

vezi autor