TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Însemnări de căpătîi

Sei Shonagon
Colecții/Serii: Rao clasic
Timp de aproape un mileniu, însemnările de căpătâi ale doamnei Sei Shonagon au fost una dintre operele cele mai citite şi mai...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 9789735766207
Dimensiuni: 11x18 cm
Tip copertă: Paperback

Însemnări de căpătîi

MAI MULTE DESPRE CARTE

Timp de aproape un mileniu, însemnările de căpătâi ale doamnei Sei Shonagon au fost una dintre operele cele mai citite şi mai intens comentate din literatura japoneza. Cartea e scrisă către sfârşitul secolului al X-lea, într-o perioadă în care literatura japoneză începuse să se cristalizeze în forme proprii, să-şi definească identitatea după secole întregi de imitaţie a formelor chineze. În ediţiile moderne, însemnările de căpătâi cuprind în jur de 300 de paragrafe de diferite lungimi, înşirate liber, unele cu titlu, altele fără. Scenele vieţii de la Curte sunt colorate, observaţia foarte exactă, expresia concisă, laconică şi tonul direct dându-le vioiciune. Sei Shonagon povesteşte foarte succint, fără preocupare pentru caractere, notează numai câte un amănunt plastic, câte un gest, o mimică, folosind chiar şi în fragmentele satirice o tehnică impresionistă. Ceea ce distanţează această carte de proza contemporană ei este lipsa sentimentalismului romantic. Sei Shonagon are un spirit treaz, o judecată limpede, plină de spontaneitate, şi nimic nu-i este mai străin decât efuziunile lirice întâlnite la Izumi Shikibu, de pildă, sau melancolia penetrantă din Genji.

Autor: Sei Shonagon
Traducător: Stanca Scholz-Cianca
Data apariției: decembrie 2004
Editura: RAO
Titlu original: Makura no Soshi
Pagini: 320
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatura clasica, roman, beletristică, literatură japoneză, curte imperială
  • Sei Shonagon - Autor
    Sei Shōnagon (cca 966 – cca 1017) a fost doamnă de onoare la curtea împaratesei Teishi, la Heian-kyo, Kyoto de azi. Cartea pernei este „jurnalul” ei de anecdote și observații bazate pe viața sa la curte. A fost finalizat probabil în primii ani ai secolului al XI-lea.
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor