TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cidul GM-PIC-CIDUL0-14-N-001
Cidul
Vezi
galerie

Cidul

de Pierre Corneille

Titlu apărut în colecția Capodopere - Literatură universală la Gramar, Mondoro

Id: #238659

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Le Cid este o tragi-comedie scrisă de Pierre Corneille, publicată în anul 1636. Această operă marchează un moment crucial în dezvoltarea teatrului francez.

Legenda cidului, constituită prin secolul al XII-lea, se referă la luptele spaniolilor cu maurii. Figura eroului medieval al Spaniei inspiră poemul "Cîntecul Cidului", precum și alte poeme epice. Izvorul lui Corneille pentru "Cidul" l-a constituit piesa unui alt dramaturg spaniol. Cu “Cidul” apare adevăratul stil tragic. Corneille rămîne, astfel, pictorul măreției și nobleței umane. În această operă, autorul așază în centrul creației ființa umană.

Tragedia clasică prezintă un alt tip de erou, care nu mai e victimă a zeilor sau a destinului. Eroii lui Corneille sunt capabili să ia decizii, conducîndu-se de sentimentul cinstei, al datoriei și al onoarei. Concepția raționalistă a iubirii determină faptele săvîrșite de Don Rodrigo și Ximena. Rodrigo și Ximena sunt modele de eroism și de umanitate, amestec de trăiri, manifestate mai sensibil în personajul Ximenei și în lupta neîncetată a voinței împotriva pasiunii. Sensul moral în această tragedie este că datoria și onoarea ocupă primul loc.

Aceată operă este de factură clasicistă, deoarece prezintă regula celor trei unități, cu mici abateri: desfăşoară o acțiune liniară, ce are loc în unitatea orașului, timp de 36 de ore. Echilibrul compoziției, al armoniei, ordinea, claritatea, sobrietatea stilului, vocabularul ales definesc, de asemenea, clasicismul. Pentru personajul principal - Don Rodrigo - sentimentul onoarei este mai presus decât sentimentul iubirii, deci opera este de factură raționalistă.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Pierre Corneille

Traducător: Ştefan Octavian Iosif

Prefaţator: Cezar Petrescu

Data apariției: octombrie 2014

Titlu original: Le Cid

ISBN: 978-606-8395-87-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 120

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Gramar, Mondoro

Pierre Corneille
Pierre Corneille
Autor

Supranumit "fondatorul tragediei franceze", Pierre Corneille este autorul tragi-...

vezi autor
Cezar Petrescu
Cezar Petrescu
Prefaţator

Cezar Petrescu (1892—1961) a fost romancier, nuvelist, traducător și gazetar. A...

vezi autor