TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Metamorfoze sau Măgarul de aur GM-LUA-MESMDA-19-N-001
Metamorfoze sau Măgarul de aur
Vezi
galerie

Metamorfoze sau Măgarul de aur

de Lucius Apuleius

Titlu apărut în colecția Legendary books la Gramar, Mondoro

Id: #261619

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Metamorfoze sau Măgarul de aur este un roman fantastico-satiric, care relatează avatarurile tânărului Lucius: în urma unei încercări eşuate de aplicare a practicilor magice, ucenicul vrăjitor este transformat în măgar (păstrându-şi însă simţămintele omeneşti), urmând să-şi recapete înfăţişarea de om cu ajutorul zeiţei Isis, care îi dezvăluie în vis leacul.

Eroul parcurge un traseu plin de primejdii, pornind din iatacul unei curtezane versate, pentru a ajunge în templul zeităţii.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Lucius Apuleius

Data apariției: aprilie 2019

Titlu original: Metamorphoses (Asinus aureus)

ISBN: 978-606-695-104-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 262

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Gramar, Mondoro

Teme: satiră

 

Opinii editoriale

Orășel din Thessalia, ținutul vrăjitoarelor, aproximativ, pe la anul 150, al erei noastre. Zi de vară, căldură ca-n Grecia. O femeie frumoasă, măritată cu un bărbat bogat, care avea deja un fiu, face o pasiune exact ca Fedra. Insultată de refuzul fiului vitreg, se hotărăște să-l ucidă și-și trimite sclavul personal, care-i era foarte loial, să cumpere otravă. Numai că din greșeală otrava este băută de singurul copil al otrăvitoarei. În oraș e proces mare, lumea e adunată în piață, iar cortegiul mortuar trece spre cimitir. Totul sub ochii unui măgar împodobit cu un coif strălucitor. Oamenii sunt indignați, vor să fie pedepsit vinovatul, iar toate suspiciunile cad asupra fiului vitreg al acestei femei, adică fratele mortului.
Pentru uciderea rudelor de sânge exista pe vremea aia o pedeapsă gândită amănunțit: criminalul era bătut până devenea tot o rană și apoi cusut într-un sac alături de un câine, un șarpe și o maimuță. Aproape că nimeni nu vrea să-i asculte pe avocați. Oamenii așteaptă spectacolul. Piața (agora) geme de amenințări și de nerăbdare.
Totuși un doctor bătrân reușește să se facă ascultat. El susține că otrava a fost cumpărată de la el de către sclav, care și-a și pus pecetea pe sacul cu bani. Sclavii purtau un inel de fier, folosit ca sigiliu. Mai mult, în căldura acelei veri, doctorul anunță că nici măcar nu-i vânduse otravă, ci un somnifer din mătrăgună!
Orașul întoarce spatele magistraților, luând-o cu toții la fugă spre cimitir. Copilul e bine merçi, lumea - fericită. Sclavul este răstignit pe loc, iar ucigașa îndrăgostită este doar exilată. Așa e legea, uneori, imparțială.
Pe acest fond, în euforia orașului, măgarul este vândut unor sclavi: unul cofetar și altul bucătar.

Urban - recomandarile Doinei Ruști pentru luna august - Doina Ruști