TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Gog PO-GIP-GOG000-09-N-001
Gog
Vezi
galerie

Gog

de Giovanni Papini

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #204784

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Traducere din limba italiana de Ileana Zara

O satira incisiva la adresa umanitatii si surprinzator de actuala chiar si dupa trei sferturi de veac de la aparitie, Gog (1934) este considerat una dintre cele mai reprezentative lucrari ale lui Papini, cititorul regasind aici cu placere ironia muscatoare din Un om sfirsit, dublata de un umor cuceritor. Atribuindu-si rolul de simplu traducator si editor al acestor insemnari uluitoare ce ii sint incredintate intimplator si pe care hotaraste sa le publice cu titlul de lectie morala la adresa societatii moderne, Papini introduce in scena un personaj cu o infatisare stranie si un nume cu rezonante biblice cutremuratoare: Gog, milionarul semi-salbatic, extravagant, care e dispus sa incerce orice experienta in stare sa-i alunge plictiseala si care isi petrece viata calatorind in jurul lumii si ascultind istoriile cele mai absurde si mai nebunesti. In capitole concise si incarcate de umor, Papini face sa defileze prin fata ochilor nostri o galerie impresionanta de personaje, de la personalitati ilustre din domeniul literaturii, stiintei si politicii la sarlatani marunti si grotesti strinsi in jurul lui Gog in speranta unui cistig. Sarcastic si seducator, Gog are intregul farmec al unei carti care ne incita inteligenta si careia ii place s-o sfideze.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Giovanni Papini

Traducător: Ileana Zara

Data apariției: 2009

Titlu original: Gog

ISBN: 978-973-46-1462-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 304

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: satiră, umor

 

Din blogul Cartepedia

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie

,,Deși opera de căpătâi a lui Giovanni Papini a fost unanim desemnată ca fiind Un om sfârșit, totuși, nu trebuie trecut cu vederea nici volumul Gog. Seria de povestiri ce îl au ca personaj pe excentricu......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

"Reeditat recent la Polirom, romanul lui Giovanni Papini – Gog – asemeni tuturor textelor importante, reperul unei reveniri necesare. Ca intr-un joc periculos, scriitorul pare a-si structura cartea ca pe un raspuns subtil si savant la intrebarea „Ce-ai face daca ai fi bogat, extrem de bogat?” Intilnit intr-un spital de boli nervoase, Goggins, om de afaceri prosper retras intr-o neverosimila plictiseala, atrage prin prezenta sa stranie interesul naratorului, care ii ofera o intreaga lumea fictionala pentru a-si spune povestea. Notele din jurnalul sau vor constitui materia prima a unei istorii perfect compatibile cu rezonanta apocaliptica a numelui – „Satana va iesi din temnita lui, ca sa insele neamurile, pe Gog si pe Magog”. Autorul isi asuma, dupa un scurt capitol explicativ, rolul intermediarului in relatia cu textele ce alcatuiesc romanul."

noiembrie 2009, Dilemateca - Gabriela Glăvan

"Gog cultiva umorul negru, mai ales atunci cind vorbim despre extravagantele sale colectii: colectia sosiilor marilor personalitati ale lumii, cea a scheletelor, colectiile gigantilor si magicienilor si, nu in ultimul rind, colectia sa de inimi de porc. Gog ironizeaza toate formele de guvernamint: incepind cu monarhia si terminind cu democratia americana. Spectacolul aproape grotesc regizat de Papini prezinta o viziune cinica, agresiva si adesea paranoica asupra realitatii sociale si culturale. Acest roman vizionar si provocator ramine una dintre cartile importante ale secolului XX."

26 septembrie-2 octombrie, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc

"Daca scriitorii nu ar citi si cititorii nu ar scrie, treburile literaturii ar merge infinit mai bine.“ 

Giovanni Papini

"Daca in acest secol cineva poate fi comparat cu Proteu egipteanul, acest cineva este Giovanni Papini, care scria odata sub numele de Gian Falco, istoric al literaturii si poet, pragmatist si romantic, ateu si mai apoi teolog.“ 

Jorge Luis Borges

"Cind sint intrebat ce m-a impresionat cel mai mult la intoarcerea in Italia, raspund fara nici o ezitare: Papini. Este lucrul cel mai grandios pe care l-am gasit aici.“ 

Giuseppe Prezzolini
Giovanni Papini
Giovanni Papini
Autor

Giovanni Papini, unul dintre cei mai marcanți intelectuali ai secolului XX, s‑a...

vezi autor