TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cei frumoşi si blestemaţi PO-FSF-CEIFSB-18-P-001
Cei frumoşi si blestemaţi
Vezi
galerie

Cei frumoşi si blestemaţi

de Francis Scott Fitzgerald

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #253959

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Precum Marele GatsbyCei frumoşi şi blestemaţi este o poveste despre America anilor ’20, o epocă tumultuoasă în care arta, dragostea şi banii sînt aproape invariabil însoţite de ambiţii nebuneşti, talente irosite şi eşecuri ireparabile, cînd consumul nemăsurat de alcool şi strălucirea vieţii de noapte devin adevăratul crez al unei generaţii. Anthony Patch, figura centrală a romanului, este un tînăr sofisticat, cu studii la Harvard, pe care aburii alcoolului îl vor transforma într-o „epavă josnică şi dezgustătoare”. Episodul nefericitei căsătorii cu Gloria – despre care s-a spus că ar fi inspirat din povestea reală de dragoste a lui Fitzgerald şi a Zeldei Sayre – se încheie cu prăbuşirea celor doi în abisul degradării fizice şi morale, un moment ce aminteşte cu amărăciune de strălucirea risipită şi tinereţea distrusă.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Francis Scott Fitzgerald

Traducător: Ciprian Şiulea

Data apariției: aprilie 2018

Titlu original: The Beautiful and Damned

ISBN: 978-973-46-7324-7

Copertă: Paperback

Număr pagini: 392

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

Teme: iubire

 

Opinii editoriale

„Văzut în ansamblu, romanul Cei frumoşi şi blestemaţi poate fi citit în cheia unei parabole crude despre lumea iluzorie a visurilor, despre natura complicată a realităţii şi despre ruinele pe care trecerea timpului le lasă în urma sa –aceleaşi teme pe care Fitzgerald le va relua, cu şi mai multă înverşunare, în următorul său roman, Marele Gatsby.” 

Jay Parini

Cei frumoşi şi blestemaţi este, printre altele, un studiu al vieţii conjugale – o schiţă în nuanţe întunecate de sepia. Egoişti, dar fermecători, Anthony şi Gloria ar putea să se îndrepte spre cariere de succes în literatură şi cinematografie. Cuplul lor radiază o strălucire aparte, însă, pentru că nici unul nu este înzestrat cu scînteia care ar face din această strălucire o flacără creatoare, nimbul care îi înconjoară păleşte, se întunecă şi dispare. Poate că acesta este rezultatul concluziei amare a lui Fitzgerald că aura unor asemenea oameni este un dar otrăvit dacă nu conduce la o capodoperă, aşa cum este romanul de faţă.” 

The New York Times
Francis Scott Fitzgerald
Francis Scott Fitzgerald
Autor

Francis Scott Key Fitzgerald (1896-1940) s-a născut la St. Paul, Minnesota. A...

vezi autor