TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Stoc furnizor
PREȚ: 25,08 lei
-7%26,97 lei
Disponibilitate: Stoc furnizor
Retur posibil: 365 zile
Data estimată de livrare: 02.10.2017
Comandă prin telefon sau email:
0740.317.617 carte@cartepedia.ro
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Jucaria furioasă

Roberto Arlt
Stoc furnizor
PREȚ: 25,08 lei
-7%26,97 lei
Disponibilitate: Stoc furnizor
Retur posibil: 365 zile
Data estimată de livrare: 02.10.2017
Comandă prin telefon sau email:
0740.317.617 carte@cartepedia.ro
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici.
Adaugă la wishlist
Colecții/Serii: Memento
Opera lui Arlt ilustrează o creaţie aspră, în care copilăria, de pildă (El juguete rabioso – Jucăria înfuriată), nu are...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-606-93000-3-9
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Jucaria furioasă

MAI MULTE DESPRE CARTE

Opera lui Arlt ilustrează o creaţie aspră, în care copilăria, de pildă (El juguete rabioso – Jucăria înfuriată), nu are nimic din nuanţele trandafirii împrumutate ulterior de memorie altor scrieri de gen. Sunt amintiri amare, întunecate, colţuroase: cioburile zgârie, aşchiile înţeapă. Reziduurile nu strălucesc în lumina înşelătoare a edulcorării secretate de ceaţa depărtării de eveniment, ci sunt terne, casante, înăbuşitoare. Răzbate forfota imundă a pieţelor zgomotoase, înţesate de vânzători şi muşterii măsurându-se cu priviri neîncrezătoare şi viclene, lumea învălmăşită a micilor comercianţi, pişicheri de toate soiurile, haimanale cărora mizeria le-a răzuit orice poleială de pitoresc – toţi făcându-şi un titlu de glorie din matrapazlâc, pungăşie şi şmechereală.

 

În colcăiala dezgustătoare, protagonistul, Silvio Astier, e pe cale să se scufunde într-un şirag de eşecuri mergând până la a-l aduce în pragul închisorii. O avalanşă de situaţii nefericite, care se reped atât de numeroase şi cu atâta înverşunare implacabilă asupra adolescentului, încât par să-i taie însăşi putinţa de a respira firesc (ritmul sacadat al scrierii sugerează gâfâitul existenţial). Nici un dram de tentă moralistă nu transpare din evocarea lui Silvio. Chiar dacă şovăiala etică se insinuează în sinea lui, aceasta nu e destul de puternică pentru a împiedica actul de trădare. Astier trimite la închisoare, fără prea multe regrete sau remuşcări, pe cel mai generos (dar totodată, e drept, şi cel mai potlogar) dintre companioni. Asemănătoare existenţelor picareşti, dominate de insubordonare socială şi de hazard, tinereţea lui Silvio mai are însă o componentă esenţială: aspiraţia spre puritate, retezată brutal. Jocul dintre năzuinţă şi realitate nu lasă nici o şansă iluziilor, care pâlpâie anemic doar pentru a se stinge curând.

 

Proza beneficiază de o scriitură adecvată. Nici un derapaj calofil nu înmoaie derularea de o rapiditate brutală a evenimentelor. Dimpotrivă, stilul abrupt – pe alocuri chiar neglijent, poticnit, sacadat – sugerează zbaterea inutilă de a evada din capcana existenţială.

 

Data apariției: februarie 2013
Editura: BCC Publishing
Titlu original: El juguete rabioso
Pagini: 176
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
copilărie, adolescență, amintiri, tristețe, eșec, aspirații, realitate, iluzii, evadare
  • Roberto Arlt Roberto Arlt - Autor
    Roberto Arlt (1900‑1942) a fost un prozator, dramaturg, ziarist şi inventator argentinian, fiind considerat primul scriitor modern în Argentina. Scriitori ca Ricardo Piglia sau Roberto Bolaño i‑au fost discipoli, iar Julio Cortázar îl...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus