TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte LI-PEI-TFBIVF-21-N-001
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte
Vezi
galerie

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte

de Petre Ispirescu

Titlu apărut în colecția Lecturi școlare la Litera mică

Id: #371520

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

A fost odată ca niciodată; că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti; de când făcea plopşorul pere şi răchita micşunele; de când se băteau urşii în coade; de când se luau de gât lupii cu mieii de se sărutau, înfrăţindu-se; de când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci şi nouă de oca de fier şi s-arunca în slava cerului de ne aducea poveşti;

De când se scria musca pe părete,

Mai mincinos cine nu crede.

A fost odată un împărat mare şi o împărăteasă, amândoi tineri şi frumoşi, şi, voind să aibă copii, a făcut de mai multe ori tot ce trebuia să facă pentru aceasta; a îmblat pe la vraci şi filosofi, ca să caute la stele şi să le ghicească dacă or să facă copii; dar în zadar. În sfârşit, auzind împăratul că este la un sat, aproape, un unchiaş dibaci, a trimis să-l cheme; dar el răspunse trimişilor că: cine are trebuinţă, să vie la dânsul. S-au sculat deci împăratul şi împărăteasa şi, luând cu dânşii vro câţiva boieri mari, ostaşi şi slujitori, s-au dus la unchiaş acasă. Unchiaşul, cum i-a văzut de departe, a ieşit să-i întâmpine şi totodată le-a zis:

– Bine aţi venit sănătoşi; dar ce îmbli, împărate, să afli? Dorinţa ce ai o să-ţi aducă întristare.

– Eu nu am venit să te întreb asta, zise împăratul, ci, dacă ai ceva leacuri care să ne facă să avem copii, să-mi dai.

– Am, răspunse unchiaşul; dar numai un copil o să faceţi. El o să fie Făt-Frumos şi drăgăstos, şi parte n-o să aveţi de el. Luând împăratul şi împărăteasa leacurile, s-au întors veseli la palat şi peste câteva zile împărăteasa s-a simţit însărcinată. Toată împărăţia şi toată curtea şi toţi slujitorii s-au veselit de această întâmplare.

Mai-nainte de a veni ceasul naşterii, copilul se puse pe un plâns, de n-a putut nici un vraci să-l împace. Atunci împăratul a început să-i făgăduiască toate bunurile din lume, dar nici aşa n-a fost cu putinţă să-l facă să tacă.

 

În această colecţie sunt incluse 100 de titluri reprezentative din folclorul românesc şi din opera marilor scriitori români. Textele sunt recomandate spre lectură elevilor, conform programei şcolare.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Petre Ispirescu

Ilustrator: Simion Zamșa, Elena Karachentseva

Data apariției: aprilie 2021

ISBN: 978-997-57-4960-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 16

Limbă: Română

Dimensiuni: 20,5x27 cm

Hârtie: 80g/m

Teme: aventură, copilărie

Editura: Litera mică

Petre Ispirescu
Petre Ispirescu
Autor

Petre Ispirescu (1830‑1887) este un cunoscut folclorist şi prozator, numele său...

vezi autor