TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Punguța cu doi bani | Ursul păcălit de vulpe LI-IOC-PCDBUP-21-N-001
Punguța cu doi bani | Ursul păcălit de vulpe
Vezi
galerie

Punguța cu doi bani | Ursul păcălit de vulpe

de Ion Creangă

Titlu apărut în colecția Lecturi școlare la Litera mică

Id: #371517

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Punguța cu doi bani: În această poveste autorul subliniază defectele oamenilor într-un mod ironic și plin de umor. Totul pornește de la o babă și un moș. „Baba avea o găină și moșul un cucoș; găina babei se ouă de câte două ori pe fiecare zi și baba mânca o mulțime de ouă; iar moșneagului nu-i da niciunul.” La îndemnul babei, moșneagul pofticios și hapsân, prinde cocoșul și îi dă o bătaie zdravănă pentru a face ouă. Cocoșul, pleacă de acasă și găsește o punguță cu doi bani. Pe drum se întâlnește cu un boier lacom, care vrea să-și mărească avuția chiar și cu acei câțiva bănuți din punga cocoșului. Cocoșul trece prin mai multe pericole puse la cale de către boier, din care scapă cu bine de fiecare dată. Ba mai mult, lasă boierul fără animale, fără galbeni și fără păsări în curte, ducându-le moșului acasă. Baba, lacomă pe averea moșului, bate și ea găina, dar găina nu i-a adus decât o mărgică acasă. Baba când vede, o bate până-o omoară, rămânând și fără unica ei bogăție, căci „Lăcomia strică omenia”.


Ursul păcălit de vulpeDin 1880, când a fost tipărită prima dată, până astăzi, Ursul păcălit de vulpe rămâne una dintre acele povești care au intrat în conștiința populară pentru valoarea lor anecdotică. Pornind de la imaginea vulpii care stă cu botul întins pe labe, epuizată după o noapte în care nu a reușit să găsească niciun pic de hrană, firul poveștii cooptează treptat un car tras de boi și încărcat de pește, un țăran săritor și un urs tare pofticios. Vulpea nu își trădează reputația de animal viclean, se alege cu o masă pe cinste și își umple vizuina cu provizii. Dar povestea nu ar fi completă fără farsa de neuitat pe care i-o pregătește ursului credul. Cei mici sunt invitați să descopere ițele încurcăturii create. Pentru ei, cartea se va transforma într-una dintre acele amintiri de neuitat ale copilăriei, odată ce o vor parcurge singuri, în timp ce învață să citească.


În această colecţie sunt incluse 100 de titluri reprezentative din folclorul românesc şi din opera marilor scriitori români. Textele sunt recomandate spre lectură elevilor, conform programei şcolare.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ion Creangă

Ilustrator: Simion Zamșa, Elena Karachentseva

Data apariției: aprilie 2021

ISBN: 978-997-57-4952-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 24

Limbă: Română

Dimensiuni: 20,5x27,3 cm

Hârtie: 80g/m

Teme: copilărie, aventură

Editura: Litera mică

Ion Creangă
Ion Creangă
Autor

Născut, după propria-i mărturisire dintr-un fragment de biografie, la 1 martie 1...

vezi autor