TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Când finanţa subminează economia şi corodează democraţia

Daniel Dăianu
Colecții/Serii: Economie și societate
Pornind de la presupozitia ca libertatea economica sta la baza unei societati deschise, democratice, textele reunite in volum abordeaza teme...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2547-5
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Pornind de la presupozitia ca libertatea economica sta la baza unei societati deschise, democratice, textele reunite in volum abordeaza teme fundamentale pentru evolutia Uniunii Europene si a Romaniei: sistemul financiar si riscurile ce decurg din hipertrofierea si deformarea acestuia, derapajul etic in lumea afacerilor, relatia dintre sectorul public si cel privat, criza zonei euro, criza datoriilor suverane, modelul de crestere in economiile emergente europene, redistribuirea puterii in economia globala si constringeri de ordin ecologic.

Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Pagini: 232
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
economie, sistem financiar, uniunea europeană, economie globală, hipetrofiere, redistribuirea puterii, derapaj etic
  • Daniel Dăianu - Autor
    Daniel Daianu este profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti si membru corespondent al Academiei Romane. Europarlamentar (2007‑2009), fost ministru de Finante (1997‑1998), economist‑sef al Bancii Nationale a Romaniei (1992‑1997) si ministru adjunct de Finante (1992). In iunie 2011 a devenit membru al Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR). Este asociat al institutului CASE din Varsovia si cercetator...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

9 aprilie 2012, Ziua de Cluj - Călin Poenaru
"Daianu a avertizat ca aparitia crizei a determinat erodarea clasei mijlocii, mai ales in tari ca Romania. „Polarizarea excesiva a societatii in bogati si saraci poate duce la deformari economice, sociale si chiar politice. In tara noastra s-a produs indepartarea elitelor politice de cetatean. Oamenii nu mai au incredere in viitor. Aceasta fractura se manifesta in mai multe tari europene, chiar si in SUA, se pune problema reformei finantarii in campaniile electorale. Intr-o tara cu multi cetateni saraci votul este manipulat. Pentru unii ajunsi acolo, politica inseamna trafic de influenta. Poti sa o duci bine ca politician in Romania, dar nu sa ajungi multimilionar”, afirma economistul. El se pronunta pentru un stat modern cu aplecare sociala si reglementari financiare mai stricte."
9 aprilie 2012, Capital.ro - Daniel Dăianu
"In zona euro s-a produs o fractura care nu este de data recenta. Romania are un atu pe care nu trebuie sa il piarda. De aceea, eu sint impotriva aderarii Romaniei la zona euro daca nu sint indeplinite doua conditii. Daca economia nu este bine pregatita este un nonsens sa intri intr-un spatiu ale carui presiuni concurentiale te coplesesc. A doua conditie este functionarea buna a zonei euro. Aceasta zona este o casa cu defecte de constructie iar pina nu se vor remedia acestea, nu are rost sa intri”, a concluzionat Daianu.
28 martie 2012, Vestul.ro - Nicoalae Ţăran
"Cind finanta submineaza economia si corodeaza democratia este o carte interesanta si utila, o carte neafectata nici de dogmatism si nici de scepticism. Stilul autorului este concis, alert si incitant. Experienta sa de profesor si de intelectual cu o vasta eruditie este evidenta. Neutra, pe cit a fost posibil, din punct de vedere axiologic si normativ, Cind finanta submineaza economia si corodeaza democratia este in ultima instanta o carte captivanta pentru cei care doresc sa anticipeze intr-o anumita masura mutatiile din lumea contemporana."
Daniel Dăianu
„Ca sa tragem linie, marea intrebare este cum sa fie «reparat» capitalismul in lumea industrializata pornind de la preceptul ca un sistem economic liber nu poate functiona fara piete, ca fara libertate economica nu avem creatie, dezvoltare, democratie. Dar economia libera poate fi mai buna sau mai rea; este nevoie de un sector public, de reglementari care sa tina cont de imperfectiunile pietelor, de imperative de ordin social si ecologic. Reinventarea capitalismului devine o problema de meditatie, interogatie sociologica si politologica nu atit pentru mediul academic, cit mai ales pentru cei care guverneaza in democratie. Daca nu vor fi gasite raspunsuri politice care sa linisteasca cetatenii, anomiile vor prolifera, tentatia autoritarista va cistiga, strigoi ai trecutului vor reinvia; libertatile civice, democratia ar pierde.” 

Opinia cititorilor