TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Economia binelui şi a răului. În căutarea sensului economic, de la Ghilgameș la Wall Street

Tomáš Sedláček
Colecții/Serii: Co-lecţia de economie
În Economia binelui şi a răului, Sedláček regândeşte radical domeniul economiei, provocându-ne să ne schimbăm...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-1931-98-2
Dimensiuni: 14,5x20 cm
Tip copertă: Hardcover

Economia binelui şi a răului. În căutarea sensului economic, de la Ghilgameș la Wall Street

MAI MULTE DESPRE CARTE

În Economia binelui şi a răului, Sedláček regândeşte radical domeniul economiei, provocându-ne să ne schimbăm ipotezele despre lume. Economia se pretinde a fi o ştiinţă, un demers de cunoaştere matematic şi imun la judecăţi de valoare, dar Sedláček o vede mai degrabă ca pe un fenomen cultural, un produs al civilizaţiei umane.

„Până şi cel mai sofisticat model matematic nu este, în realitate, altceva decât o poveste – o parabolă, strădania noastră de a înţelege (raţional) lumea din jurul nostru”, scrie Sedláček. Pentru a înţelege credinţele de la temelia economiei, el evadează dintre zidurile acestei discipline şi găseşte ştiinţa economiei în mituri, religie, teologie, filosofie, psihologie, literatură şi film.

Sedláček cutreieră un vast teritoriu ideatic, de la Epopeea lui Ghilgameş şi Vechiul Testament, la perioada apariţiei creştinismului, de la Descartes şi Adam Smith, la consumerismul din Fight Club. În stilul său postmodern incitant, el pune întrebări „metaeconomice” scrutătoare despre însuşi sufletul economiei. Socotit de experţi un remarcabil pas înainte în „umaneconomie”, Sedláček pune înţelepciunea filosofilor şi a poeţilor deasupra modelelor strict matematice de comportament uman.

Cartea lui deschizătoare de drumuri promite să schimbe însuşi modul în care gândim economia şi modul în care calculăm valoarea economică.

Autor: Tomáš Sedláček
Traducător: Smaranda Nistor
Data apariției: mai 2012
Editura: Publica
Titlu original: Economics of Good and Evil: The Quest for Economic Meaning from Gilgamesh to Wall Street
Pagini: 568
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
mituri, religie, teologie, filozofie, literatură, film
  • Tomáš Sedláček - Autor
    Tomáš Sedláček este lector la Universitatea Charles, una dintre cele mai vechi din lume, şi membru al Consiliului Economic Naţional din Praga. Ediția în limba cehă a Economiei binelui şi a răului a devenit bestseller naţional şi a fost adaptată pentru scenă, piesa continuând să se joace cu casa închisă la Teatrul Naţional. A îndeplinit funcţia de consilier al lui Václav Havel, primul...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Publishers Weekly
Un economist mult admirat, care face parte din Consiliul Economic Naţional de la Praga, regândeşte radical domeniul său de expertiză, contestând ipotezele despre lumea afacerilor.
Jan Svejnar, profesor de economia afacerilor şi politici publice la Universitatea Michigan
Economia binelui şi a răului este un fermecător tur de forţă, care îi oferă cititorului o viziune neobişnuită, erudită şi captivantă asupra lumii. Savanţii şi erudiții pot alege cum să citească această carte: fie s-o condamne pentru lipsa ei de abordare rigidă şi tradiţional ştiinţifică, fie s-o accepte ca pe un elixir înviorător, care oferă inspiraţie şi prospeţime pentru continuarea unui astfel de studiu. Eu aleg cea de-a doua variantă şi sunt convins că şi publicul va face la fel.
Michael Novak, autorul cărţii The Spirit of Democratic Capitalism
Există de mult timp un profund curent de revitalizare morală în cultura cehă, în căutarea unei viziuni mereu mai ample asupra umanului, care încearcă să străpungă barierele conceptuale în acest scop. Prin acest demers, o magnifică şi viguroasă călătorie a descoperirii, Tomas Sedlacek ne invită pe toţi să privim ştiinţa economiei cu mai multă imaginaţie, mai cuprinzător şi mai concret decât am făcut-o de multe generaţii încoace. Această carte va stimula spre noi explorări mulţi gânditori, dintre care nu puţini vor fi economişti.

Opinia cititorilor