TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

23 de lucruri care nu ti se spun despre capitalism

Ha‑Joon Chang
Colecții/Serii: Economie și societate
Traducere de Doris Mironescu   „O demistificare stralucita a unor mituri ale capitalismului.” (John Gray, The...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1888-0
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Traducere de Doris Mironescu

 

O demistificare stralucita a unor mituri ale capitalismului.” (John Gray, The Observer)

 

Discipol al lui Joseph Stiglitz si unul dintre cei mai iconoclasti economisti ai prezentului, Ha-Joon Chang demonteaza citeva dintre miturile capitalismului si ale lumii in care traim, intre care mitul pietei libere sau acela ca tehnologia este calea progresului pentru toata lumea. Rind pe rind, principiile unei doctrine economice primite de-a gata sint prezentate in contextul istoric al formarii lor, inainte de a deveni de la sine intelese. Globalizarea nu face lumea mai bogata. Tarile sarace dovedesc mai mult spirit antreprenorial decit cele bogate. Managerii platiti mai bine nu obtin rezultate mai bune. Pornind de la date concrete, aceasta carte despre bani, egalitate, libertate si lacomie demonstreaza ca piata libera nu doar lucreaza in defavoarea oamenilor, ci este si o cale ineficienta de a gestiona economia.

 

„Ca sa-l parafrazez pe Winston Churchill, capitalismul este cel mai rau sistem economic, cu exceptia tuturor celorlalte. Nu sint anticapitalist sau anarhist, sint partizanul succesului capitalismului. Dar versiunea raspindita in ultimele doua-trei decenii este o versiune extrema a capitalismului pietei libere care, in pofida afirmatiilor economistilor, nu e nici singura si nici cea mai buna cale. Exista mai multe versiuni de capitalism, iar in volum arat ca tarile care au adoptat un alt fel de capitalism au reusit mult mai bine.” (Ha-Joon Chang)

 

„Sustinator al unei guvernari puternice, active si al unui capitalism diferit de piata libera, Chang face o expunere edificatoare a gindirii economice moderne si a circumstantelor in care aceasta a esuat, indemnindu-ne sa reconstruim complet economia mondiala.” (Publishers Weekly)

 

„Cei mai buni economisti sint cei care se uita la lumea noastra faurita de oameni si se intreaba: «de ce?». Chang este unul dintre ei.” (The Independent)

Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Pagini: 288
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
Economie
  • Ha‑Joon Chang - Autor
    Ha‑Joon Chang susține cursuri de economia dezvoltării la University of Cambridge, Marea Britanie. Printre cele mai cunoscute volume ale sale se numără Kicking Away the Ladder: Development Strategy in Historical Perspective (2002, carte distinsă cu Premiul Myrdal), Globalization, Economic Development and the Role of the State (2003), Reclaiming Development: An Alternative Economic Policy Manual (în colaborare, 2004). În 2005 a fost distins cu...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Bogdan BARBU, noiembrie 2011, in Dilemateca, nr. 66
Bogdan BARBU, noiembrie 2011, in Dilemateca, nr. 66Trebuie spus ca lucrarea se doreste o critica a unei anumite specii de capitalism, acela al pietei libere, asa cum se manifesta el in prezent. Ideologia pietei libere este, in viziunea lui Ha-Joon Chang, principalul vinovat pentru situatia dificila in care se afla in prezent lumea. Unele dintre aceste dezvaluiri suna foarte anticapitalist, avind menirea sa scurtcircuiteze mintea cititorului setata sa creada exact contrariul (…) Autorul ne propune de la bun inceput nu mai putin de sapte moduri de a citi cartea, pornind de la informatiile pe care doreste sa le afle fiecare cititor.
Alexandru ZAHARIA, februarie 2011, in Historia, nr. 110
Alexandru ZAHARIA, februarie 2011, in Historia, nr. 110Autorul Ha-Joon Chang, discipol al lui Joseph Stiglitz, demonteaza citeva dintre miturile capitalismului in volumul 23 de lucruri care nu ti se spun despre capitalism. El demonstreaza ca: egalitatea de sanse poate sa nu fie echitabila; globalizarea nu face lumea mai bogata; tarile sarace dovedesc mai mult spirit antreprenorial decit cele bogate; managerii platiti mai bine nu obtin rezultate mai bune; Statele Unite nu au cel mai inalt nivel de trai din lume; Africa nu este sortita sa ramina subdezvoltata; masina de spalat a schimbat lumea mai mult decit Internetul; tehnologia nu este calea progresului pentru toata lumea. Pornind de la date concrete, volumul vorbeste despre bani, egalitate, libertate si lacomie.
Costi ROGOZANU, 18 iulie 2011, pe BookMag
Costi ROGOZANU, 18 iulie 2011, pe BookMag23 de lucruri care nu ti se spun despre capitalism pare o chestie jucausa, neserioasa. Nu e asa. E un text in care un tip destept, dar generos, Ha-Joon Chang, prof la Cambridge, consilier la Banca Mondiala (titlurile pot continua) ia un mare volum de informatie economica si istorica si il topeste in teze si povesti pe intelesul tuturor. Ha-joon Chang are umor, are siguranta verdictului, are informatie sintetizata neorgolios (nu incearca nici o clipa sa epateze cu academism) si a reusit sa scrie jucaus o carte serioasa, cu idei importante, „grele”, ale unor economisti deja clasici, traduse pentru cititori care trebuie sa detina doar putina rabdare nu si cine stie ce studii de economie. In principal, cartea se ocupa cu demontarea miturilor impuse de ceea ce se cheama neoliberalism in ultimii 30 de ani. „Sa ne scoatem ochelarii roz ai neoliberalismului”, cam asa suna indemnul. Exemplele alese sint absolut savuroase. Contraintuitia e la mare cinste. Chang nu a vrut sa scrie ceva ultrarafinat si original. A scris o carte de tip pickhammer, pentru spart neoliberalismul pietrificat.

Opinia cititorilor