TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Caducitatea actului juridic în dreptul public HA-OVP-CAJNDP-19-N-001
Vezi
galerie

Caducitatea actului juridic în dreptul public

de Ovidiu Podaru

Titlu apărut în colecția Variae la Hamangiu

Id: #261787

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Caducitatea actului juridic în dreptul public – cel de-al patrulea volum din Seria Tudor Draganu – abordează un subiect care, deși consacrat în dreptul privat, nu se bucură de o analiză sistematică și unitară în dreptul public, și în special în dreptul administrativ. Prin acest volum, autorul intenționează să ofere atât studenților, cât și practicienilor un punct de pornire spre înțelegerea noțiunii de caducitate a actului juridic și a locului acesteia în ramură dreptului public.

Drumul spre această „aventura” științifică, declară autorul, a plecat de la constatarea că în sistemul nostru de drept public, caducitatea nu există că atare, cu extrem de puține excepții. Sau dacă există, atunci ea este bine camuflată sub formă altor noțiuni vecine: revocarea, desuetudinea, prescripția, ajungerea la termen, abrogarea. Lucrarea de față marchează primul studiu dedicat în exclusivitate acestei noțiuni, în încercarea de a demonstra importantă să și varietatea formelor pe care le cunoaște.

Structurată în șase capitole, Caducitatea actului juridic în dreptul public oferă o prezentare extensiva a regimului aplicabil, cu trimiteri la dreptul civil și la dreptul administrativ din două jurisdicții diferite, respectiv cea franceză și cea română. Totodată, pe lângă amplele referiri doctrinare atât la literatură de specialitate română, cât și la cea străină, lucrarea cuprinde exemple relevante din jurisprudență, precum și trimiteri la textele incidente din proiectul viitorului Cod administrativ.

Dintre aspectele abordate remarcăm: prezentarea generală a încetării efectelor juridice ale actelor administrative, studiul aplicabilității noțiunii de caducitate în dreptul public român, analiză comparativă a caducității în raport cu alte instituții asemănătoare (prescripția, tăcerea administrației, perimarea). În partea finală, lucrarea expune domeniul de aplicare a caducității în dreptul public, cu incursiuni foarte interesante în materii precum contractul de concesiune, achiziții publice, acte normative sau caducitatea manifestărilor de voința ale electoratului, cât și importantă practică a caducității, alături de propuneri de lege ferenda.

La finalul acestei cărți, cititorul va fi uimit să constate omniprezentă caducității în dreptul public: de la impunătorul tratat internațional, până la cea mai nesemnificativă operațiune material-tehnică. Iar dintre cauzele de caducitate, unele sunt comune (decesul, de pildă), iar altele speciale, aplicabile doar la anumite acte din dreptul public (apariția unei incompatibilități). Cu alte cuvinte, lucrarea tratează, printre altele, unitatea conceptului în discuție: data fiind înfățișarea ei cameleonica, putem concepe caducitatea că o noțiune monolitică?



Alte titluri pentru OvidiuPodaru (autor):
Drept administrativ. Administrația publică. Actul administrativ (2023) ,
Drept contravențional. Caiet de seminar (2021) ,
Drept administrativ. Contracte administrative. Dreptul administrativ al bunurilor. Contenciosul administrativ (2021) ,
Drept administrativ. Curs universitar. Vol. II. Ediția a 3-a Dreptul administrativ al bunurilor (2021) ,
Drept contravențional (2024) ,
Drept administrativ (Vol. 1) • Actul administrativ • Repere pentru o teorie altfel • Tomul 1. Noțiune (2022) ,
Drept administrativ (Vol. 1) • Actul administrativ • Repere pentru o teorie altfel • Tomul 2. Regimul juridic (2022) ,
Regimul juridic al contravențiilor. O.G. nr. 2/2001 comentată ed. 5 (2021) ,
Codul administrativ și legislație conexă – spiralat (2024) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Ovidiu Podaru

Data apariției: aprilie 2019

ISBN: 978-606-27-1211-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 448

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu