TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislație conexă și jurisprudență (decembrie 2022) UJ-IUR-LCAN5L-19-N-001
Vezi
galerie

Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislație conexă și jurisprudență (decembrie 2022)

Titlu apărut în colecția Pro lege la Universul Juridic

Id: #264729

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

● Cuvânt-înainte
● 6 acte normative și dispoziții conexe
● Index
● Decizii ale Curții Constituționale
● Recursuri în interesul legii
● Hotărâri prealabile
● Jurisprudență relevantă

„Culegerea intitulată Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, legislație conexă și jurisprudență, aflată acum la ediția a 7-a (revizuită), a pornit de la realitatea ca actuala reglementare a contenciosului administrativ prin Legea nr. 554/2004 (intrată în vigoare la începutul anului 2005) reprezintă un veritabil pas înainte și o evo­luție a legislației în această materie.


Regulile fundamentale impuse la nivel european pentru garantarea dreptului la un proces echitabil, care presupun mode­larea principiilor specifice procedurii con­ten­cioase, caracterul specific al drep­tului Uniunii Europene, precum și contribuția practicii judiciare, a jurisprudenței Curții Constituționale și a doctrinei administrative, sunt elemente care au determinat perfecționarea legislației în materia conten­ciosului administrativ, astfel că, în plan principal sau secundar, Legii nr. 554/2004 i‑au fost aduse modificări și completări care au fost evidențiate în prezenta lucrare.


Sub impulsul determinat atât de dinamica socială, cât și de dinamica fenome­nului administrativ care se reflectă și în plan legislativ, am apreciat că se impune ca această culegere să cuprindă atât Legea nr. 554/2004, actualizată și însoțită de jurisprudența relevantă, cât și legislația conexă acesteia.


Culegerea de față oferă posibilitatea ca, urmărind firul articolelor din Legea
nr. 554/2004, cititorul să cunoască atât modificările și completările legislative care au intervenit până în prezent, cât și cele mai importante decizii ale Curții Constituționale, recursuri în interesul legii și hotărâri prealabile (decizii ICCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept) cu privire la acestea.

 

Jurisprudența prezentată exprimă „dreptul în mișcare”, fiind și cea care relevă calitatea legii.

În acest context, nu este exclusă îndepărtarea de trecutul jurisprudențial într-o anumită problemă de drept și adaptarea soluției jurisprudențiale anterioare la exigențele unor noi măsuri legislative.

În altă ordine de idei, se impun a fi amintite și aspectele de noutate privind O.G. nr. 2/2001, în materie contravențională, determinate atât de intervenția legiuito­rului, prin Legea nr. 107/2022, prin care s-au modificat dispozițiile art. 32 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cât și de interpretările date de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a pronunțat Deciziile (RIL) nr. 18/2022 și nr. 21/2022, în raport de care cadrul juridic al desfășurării procesului în materie contravențională pare să se recon­tureze, făcând loc unei noi viziuni asupra drepturilor pe care le are contravenientul atunci când formulează și susține o plângere contravențională pentru anularea unui proces-verbal de constatare a contravenției.

Cunoașterea sistemului legislativ și a deciziilor pronunțate de Înaltă Curte de Casație și Justiție în procedura recursului în interesul legii și în procedura care privește pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, obligatorii conform art. 517 alin. (4) și respectiv art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă, conduce la oportunitatea de a clarifica condițiile și limitele contro­lului de legalitate, sancțiunile, în materia atât de complexă a contenciosului admi­nistrativ, cât și a actelor normative conexe.

 

Această culegere a fost concepută pentru a veni în sprijinul practicienilor, al teoreticienilor, precum și al tuturor celor interesați de Legea contenciosului admi­nistrativ, de legislația conexă și de practică judiciară aferentă, cu dorința și spe­ranța că își va dovedi pe deplin utilitatea pentru a cunoaște rapid, eficient și com­plet legislația la zi în această materie, legătură altor acte normative cu legea‑cadru – Legea nr. 554/2004, precum și unele soluții relevante oferite de jurisprudență.”

Conf. univ. dr. Iuliana Rîciu

Judecător Secția de contencios administrativ și fiscal

ICCJ (2008-2017)

extinde
 

Detalii produs

Ediţie îngrijită de: Iuliana Rîciu

Data apariției: decembrie 2022

ISBN: 978-606-39-0491-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 112

Limbă: Română

Dimensiuni: 15x21 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Universul Juridic