TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Teoria si practica dreptului parlamentar
Vezi
galerie

Teoria si practica dreptului parlamentar

de Cristian Ionescu

Titlu apărut în colecția Studii şi monografii la Hamangiu

Id: #382727

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Lucrarea Teoria și practica dreptului parlamentar. Examen de practică jurisdicțională a Curții Constituționale prezintă, dintr-o perspectivă analitică interdisciplinară și, deopotrivă, a practicii parlamentare din cele două Camere ale Parlamentului României, problematica amplă a Dreptului parlamentar – disciplină juridică integrată prin conținutul și principiile sale în cadrul principalei ramuri a sistemului de drept: Dreptul constituțional. 

Cartea este structurată în trei titluri. În primul titlu, consacrat teoriei generale a dreptului parlamentar, autorul analizează pe larg locul și rolul Parlamentului în arhitectura constituțională a statului român, începând cu epoca Regulamentelor Organice și a reformelor introduse în suprastructura politică a țării pe parcursul evoluției sale, principiul suveranității Parlamentului, al reprezentării, precum și principiile fundamentale în temeiul cărora funcționează regimul parlamentar potrivit Constituției actuale. Sunt examinate, pe baza unei ample documentări bibliografice române și străine, principiile și noțiunile de baza ale dreptului parlamentar, concepția Adunării Constituante din 1991 referitoare la caracterul regimului politic și la raporturile dintre Parlament, Președintele României și Guvern. O atenție deosebită este acordată problematicii raporturilor dintre Majoritatea parlamentară și Opoziție, autorul prezentând argumente în favoarea consacrării unui statut constituțional al acesteia din urmă.

În cel de-al doilea titlu, sunt analizate modul concret de organizare și funcționare a Parlamentului, actele juridice și politice adoptate de acesta, statutul deputaților și al senatorilor, precum și toate procedurile parlamentare utilizate în forul legislativ pentru realizarea funcțiilor sale constituționale. Pentru fiecare procedură prezentată s-a recurs la jurisprudența Curții Constituționale, astfel încât cititorul să beneficieze de instrumentele necesare pentru a delimita procedurile legislative neconforme regulamentelor parlamentare, dispozițiilor constituționale și deciziilor Curții Constituționale de cele corecte. O importantă aparte este acordată conținutului diplomației parlamentare, prezentată că o activitate complementară diplomației tradiționale.

În fine, autorul tratează problematica administrației parlamentare și, în cadrul acesteia, statutul funcționarilor publici parlamentari, care reprezintă factorul ce asigură, prin profesionalism și neutralitate politică, expertiza oferită deputaților și senatorilor în derularea procedurilor parlamentare. Dacă membrii Parlamentului reprezintă elementul fluctuant de la o legislatura la altă, funcționarii publici parlamentari rămân factorul conservator care imprimă activității parlamentare constanța și permanența, aspecte adesea ignorate din păcate de către deputați și senatori.

Autorul realizează, astfel, un real îndreptar de practică legislativă și de control parlamentar, de care sunt interesați în mod direct deputații și senatorii, personalul parlamentar de specialitate, experți ai Guvernului și ai Administrației prezidențiale. Lucrarea Teoria și practica dreptului parlamentar. Examen de practică jurisdicțională a Curții Constituționale este, de asemenea, destinată cadrelor didactice și studenților din învățământul juridic superior, cercetătorilor și specialiștilor în științe politice, precum și doctoranzilor, masteranzilor și tuturor celor care doresc să capete o specializare superioară în domeniul dreptului constituțional și al procedurilor parlamentare. 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Cristian Ionescu

Data apariției: septembrie 2021

ISBN: 9786062718398

Copertă: Paperback

Număr pagini: 632

Limbă: Română

Dimensiuni: 16,5x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu