TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Codul de procedură penală adnotat. Partea generală
Vezi
galerie

Codul de procedură penală adnotat. Partea generală

de Ion Neagu, Mircea Damaschin, Andrei Viorel Iugan

Id: #381244

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Ediția a II-a, revăzută și adăugită - 2021
 

Descriere produs

În cuprinsul lucrării se regăsesc rezumate atât soluţii pronunţate de către instanţele judecătoreşti înainte de 1 februarie 2014, dar care îşi păstrează aplicabilitatea şi în prezent, cât şi soluţii adoptate ulterior acestui moment. A fost prezentată şi jurisprudenţa ICCJ în materia asigurării unei practici judiciare unitare, prin soluţionarea recursului în interesul legii şi dezlegarea unor chestiuni de drept. De asemenea, în cuprinsul lucrării se regăseşte jurisprudenţa Curţii Constituţionale, cu referire la deciziile prin care s-a constatat neconstituţionalitatea unor dispoziţii din Codul de procedură penală. Ori de câte ori a fost cazul, am apelat la jurisprudenţa CEDO şi a CJUE în domeniul dreptului procesual penal. Am considerat ca fiind util pentru cititorii noştri să indicăm şi legislaţia conexă necesară pentru aprofundarea diferitelor instituţii de drept procesual penal.


Lucrarea se adresează în primul rând practicienilor dreptului (judecători, procurori, avocaţi, organe de cercetare penală), care sperăm că vor găsi în paginile acestei lucrări răspunsul la problemele cu care se confruntă în activitatea de aplicare a legii procesual penale. De asemenea, lucrarea poate constitui un real sprijin în studiul Dreptului procesual penal pentru studenţii facultăţilor de drept, ciclurile de studii de licenţă, masterat sau doctorat, precum şi pentru absolvenţii care se pregătesc pentru concursul de admitere la INM, respectiv examenul de admitere în profesia de avocat sau în alte profesii juridice.

 

---

 

Am reunit în această lucrare tot ceea ce este astăzi relevant, din punct de vedere jurisprudențial, pentru înțelegerea, interpretarea și aplicarea corectă a Codului de procedura penală.

 

Sub fiecare normă citată am redat, sintetic, un extras din deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului (în cauzele contra României), ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (chiar dacă nu priveau în mod direct România), dar și din deciziile obligatorii ale Curții Constituționale și ale ICCJ, pronunțate în recursuri în interesul legii sau în dezlegarea unor chestiuni de drept.

 

Mai mult, constatând că, pentru atingerea scopului propus, adesea este foarte utilă și cunoașterea argumentelor cuprinse în deciziile de respingere pronunțate de către Curtea Constituțională, cu privire la excepțiile de neconstituționalitate ridicate, sau de către ICCJ, cu privire la sesizările pentru pronunțarea unor decizii obligatorii pentru interpretarea legii și lămurirea unor chestiuni de drept, am făcut efortul de a le evalua și pe acestea, din anul 2014 și până în prezent, și a le include, acolo unde acestea conțineau elemente semnificative pentru corecta înțelegere a normei procedural-penale vizate.

 

Suplimentar, am strâns deciziile de speță ale ICCJ (și nu numai), din perioada recentă, mai exact cea a ultimilor 10 ani, care sunt de actualitate și pot prezenta interes pentru întregirea informației juridice necesare în cunoașterea corectei interpretări și aplicări a legii.

 

Lucrarea se dorește mai mult decât un compendiu de decizii reprezentative și utile. Am încercat să și corelăm informația prezentată și, uneori, să o și comentăm, punctual, prin intervenții minimale, în note de subsol.

 

Pentru cei care nu găsesc în jurisprudență răspunsul la problemele pe care norma de procedură le ridică, am încercat să direcționăm efortul de documentare prin menționarea, sub fiecare normă, a articolelor publicate în principalele reviste de specialitate, deoarece, uneori, doctrina reușește să ridice nu doar întrebări încă neadresate de jurisprudență, avansând posibile răspunsuri la acestea, dar și să comenteze, mai mult sau mai puțin pertinent, unele soluții jurisprudențiale.







extinde
 

Detalii produs

Autor: Ion Neagu, Mircea Damaschin, Andrei Viorel Iugan

Data apariției: august 2021

ISBN: 9786063907524

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 610

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: Universul Juridic

Mircea Damaschin
Mircea Damaschin
Autor

Activitate publicistică: Uniformizarea practicii judiciare şi armonizarea cu...

vezi autor