TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Drept comercial • Contracte profesionale HA-ANS-DRECCP-18-N-001
Vezi
galerie

Drept comercial • Contracte profesionale

de Andreea-Teodora Stănescu

Titlu apărut în colecția Cursuri, seminarii, teste la Hamangiu

Id: #254668

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Ediția a V-a, revizuită și adăugită
 

Descriere produs

Lucrarea Drept comercial. Contracte profesionale, aflată la a cincea ediție, este destinată, cu precădere, studenților facultăților de drept. Autoarea, Andreea-Teodora Stnescu, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universității din București, și-a concentrat cercetarea în jurul contractelor profesionale, obiect de studiu al disciplinei Drept comercial. Obligațiile.


Primul capitol al cărții Drept comercial. Contracte profesionale are ca punct de plecare teoria generală a obligațiilor. Scopul său principal este identificarea celor mai importante particularități ale obligațiilor născute în exploatarea unei întreprinderi. În acest context sunt definite conceptele de „obligație”, „întreprindere”, respectiv „obligație născută în exploatarea unei întreprinderi”.

 

Cel de-al doilea capitol pornește de la tradiția clasificării contractelor în contracte civile și comerciale. Dintre aceste două categorii a fost reținută cea a contractelor considerate civile, în vederea evidențierii unor particularități generate de încheierea lor de către profesioniști (încheierea în cursul exercitării activității unei întreprinderi).

 

Celelalte capitole au ca scop să creioneze regimul juridic al anumitor contracte speciale reglementate de Codul civil. Astfel, au fost operate două delimitări majore ale obiectului de cercetare. O primă delimitare a fost trasată de caracterul „profesional” al contractelor. Au fost selectate contracte care, urmare a unor prevederi exprese ale Codului civil sau urmare a realităților practice, sunt încheiate numai sau cu precădere de profesioniști. Acestea corespund, în mare măsură, cu contractele comerciale, așa cum erau denumite sub imperiul Codului comercial. O a doua delimitare a fost trasată pe considerente de ordin academic. Astfel, au fost excluse contracte care, deși îndeplinesc criteriul caracterului profesional, nu constituie obiect de studiu al disciplinei Drept comercial. Obligațiile, ci al altor discipline. Exemplificativ, nu a fost analizat regimul juridic al contractului de transport, al contractului de expediție sau al contractului de asigurare.

 

Referitor la capitolul intitulat Teoria generală a obligațiilor. Particularități ale obligațiilor născute în exploatarea unei întreprinderi, lucrarea include, în principal, o analiză a dispozițiilor relevante ale Codului civil, dar nu se limitează la acestea. Astfel, cercetarea a fost structurată pe mai mulți piloni, în vederea observării particularităților reglementate de Codul civil, dar și de O.G. nr. 13/2011, Legea nr. 72/2013, Legea nr. 193/2000 sau Codul de procedură civilă. Codul civil cuprinde dispoziții legale particulare cu privire la încheierea, efectele, executarea contractelor. O.G. nr. 13/2011 și Legea nr. 72/2013 reglementează particularități în materie de dobândă legală și convențională, iar Legea nr. 72/2013 și Legea nr. 193/2000 reglementează în materie de clauze abuzive. Codul de procedură civilă cuprinde norme în materie de probe.

 

Referitor la capitolul Contracte tradițional civile încheiate în exploatarea unei întreprinderi. Particularități reglementate prin Codul civil, în cadrul demersului științific au fost subliniate aspecte derogatorii în privința contractelor de vânzare, schimb, locațiune, antrepriză, societate, mandat, depozit, împrumut, rentă viageră, întreținere, joc și pariu, respectiv de tranzacție. Particularitățile subliniate sunt generate de încheierea contractelor menționate în exercițiul activității unei întreprinderi.

 

Referitor la contractele speciale, lucrarea Drept comercial. Contracte profesionale cuprinde o analiză a regimului juridic al următoarelor contracte: contractul de furnizare, contractul de report, contractul de comision, contractul de consignație, contractul de agenție, contractul de intermediere, contractul de cont curent, contractul de cont curent bancar, contractul de depozit bancar, contractul de facilitate de credit și contractul de închiriere a casetelor de valori. De asemenea, au fost cercetate operațiunea de leasing în reglementarea O.G. nr. 51/1997 și contractul de franciză în reglementarea O.G. nr. 52/1997. Cu privire la acestea au fost evocate, în principal: mecanismul calificării unui acord de voințe drept un anumit contract, mecanismul încheierii contractului, efectele acestuia și încetarea. Ultimul capitol este dedicat cambiei, astfel cum acest titlu de valoare este reglementat de Legea nr. 58/1934 și de Norma nr. 6/1994 privind comerțul făcut de instituțiile de credit cu cambii și bilete la ordin, fiind prezentate, în principal, dispozițiile referitoare la emiterea, transmiterea, acceptarea și plata cambiei, precum și la garantarea obligațiilor cambiale.

 

Demersul științific este completat cu extrase din jurisprudența instanțelor naționale, din deciziile obligatorii pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție privind diverse aspecte practice analizate în legătură cu contractele prezentate, precum și din jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene în materia clauzelor abuzive.

 

Cartea Drept comercial. Contracte profesionale reprezintă rezultatul încercării de a răspunde problemelor teoretice și practice frecvent invocate în această materie, precum și punctul de plecare al unei cercetări viitoare mai ample în domeniul contractelor încheiate în exercițiul activității unei întreprinderi.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Andreea-Teodora Stănescu

Data apariției: martie 2022

ISBN: 9786062719630

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 504

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20,5 cm - A5

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu