TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Drept civil. Familia HA-MAA-DREPCF-16-N-001
Vezi
galerie

Drept civil. Familia

de Marieta Avram

Titlu apărut în colecția Cursuri, seminarii, teste la Hamangiu

Id: #244785

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Ediția a III-a, revizuită și adăugită. Căsătoria. Rudenia și afinitatea. Adopția. Autoritatea părintească. Obligația de întreținere. Regimurile matrimoniale
 

Descriere produs

Lucrarea Drept civil. Familia se centrează pe dispozițiile Codului civil cuprinse în Cartea a II-a „Despre familie”, materia fiind actualizată cu modificările legislative intervenite până în luna iunie 2022 (inclusiv Legea nr. 191/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și Legea nr. 140/2022 privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitați intelectuale și psihosociale).

 

Dacă primele două ediții au avut ca obiectiv principal explicarea reglementărilor din Codul civil, pentru a facilita asimilarea lor în practică, această nouă ediție aprofundează instituțiile juridice din perspectiva numeroaselor acumulări legislative, doctrinare și jurisprudențiale care s-au produs după mai bine de 10 ani de la intrarea în vigoare a Codului civil.

 

Cartea Drept civil. Familia beneficiază și de o nouă structură: prima parte este dedicată „familiei ca uniune de persoane”, iar partea a doua tratează „regimurile patrimoniale”, respectiv regimurile matrimoniale (specifice căsătoriei) și raporturile patrimoniale în cadrul parteneriatului neînregistrat (uniune de fapt/concubinaj).


Pentru că istoria dreptului familiei este istoria ideilor pe care oamenii le au despre familie, lucrarea oferă și un tablou succint al familiei tradiționale, care să permită înțelegerea contrastelor și a dinamicii familiei contemporane, puternic marcată de dreptul european al drepturilor omului și de dreptul Uniunii Europene.

 

Sunt abordate atât teme clasice care ar necesita o reformare (de exemplu, adopția majorului), cât și teme noi, precum dreptul la căsătorie și la viața de familie în cazul persoanelor cu dizabilitați intelectuale și psihosociale, din perspectiva modificării Codului civil. O atenție specială este acordată autorității părintești, având în vedere că cea mai consistentă parte a litigiilor de familie gravitează în jurul raporturilor dintre părinți și copii în cazul separației părinților care își dispută, uneori dramatic, locuința copilului și programul de relații personale. De asemenea, sunt analizate aspecte sensibile legate de executarea titlurilor referitoare la minori, din perspectiva dreptului național și a jurisprudenței europene.

 

Lucrarea Drept civil. Familia se adresează deopotrivă studenților și practicienilor (magistrați, notari, avocați, executori judecătorești, mediatori), care vor putea regăsi facil informația esențială, dar și discuții aprofundate cu privire la unele probleme actuale, controversate în doctrină și în jurisprudență.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Marieta Avram

Data apariției: iulie 2022

ISBN: 978-606-27-1990-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 840

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu