TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Drept administrativ (Ed. 3) CB-DTA-DREPTA-08-N-001
Vezi
galerie

Drept administrativ (Ed. 3)

de Emilia-Lucia Cătană

Titlu apărut în colecția Cursuri, seminarii, teste la C.H. Beck

Id: #214972

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În acest curs universitar am considerat că este necesar să valorificăm, în primul rând, rezultatele cercetării întreprinse în materia dreptului administrativ de profesorii școlilor de drept de prestigiu din țară, între care evidențiez cu mândrie școala de drept bucureșteană, în cadrul căreia am avut onoarea să mă formez cu studiile doctorale la două prestigioase instituții de învățământ superior, Universitatea din București și Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

 

Lucrarea se raportează atât la rezultatele anterioare ale subsemnatei, cât și la experiența acumulată ca practician al dreptului administrativ, anterior și în paralel carierei didactice. Apreciem astfel că pregătirea viitorilor juriști presupune o solidă fundamentare teoretică, necesar a fi corelată cu scopul formării acestora ca viitori practicieni. În egală măsură, am avut în vedere și modul de reflectare și aplicare a legislației în practica instanțelor judecătorești, cu predilecție în deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțate pe cale recursului în interesul legii și în dezlegarea unor chestiuni de drept. În acest sens, după cum se exprimă doctrina franceză, citată deseori pe parcursul lucrării, „jurisprudența a ocupat întotdeauna un loc important în clarificarea regimului actelor administrative”, actul administrativ fiind, după cum este unanim recunoscut, forma juridică principală de realizare a activității administrației publice și o instituție fundamentală a dreptului administrativ.

 

Având în vedere desele modificări legislative în materia obiectului de studiu al dreptului administrativ, ne-am raportat la legislația în vigoare până la data predării lucrării la tipar, dar și la legislația și doctrina de drept european (U.E. și drept comparat), aspecte pe care ne propunem să le dezvoltăm, ca și lucrarea în ansamblul său, în edițiile viitoare.

 

Despre Ediția 3

Ediția 3 cuprinde explicații suplimentare și detaliate care permit o mai bună înțelegere a materiei dreptului administrativ, precum și toate modificările și completările intervenite de la data publicării ultimei ediții.

 

Puncte forte

  • prezentarea dreptului administrativ în relația cu alte discipline, atât cu dreptul constituțional și știința administrației (abordarea clasică), dar și în relație cu alte ramuri ale dreptului (financiar, civil, penal);
  • corelații cu legea procesual civilă;
  • prezintă legislația și doctrina de drept european;
  • include principalele decizii ale Curții Constituționale pronunțate în această materie;
  • se fundamentează, în principal, pe dispozițiile Constituției și ale Codului administrativ;
extinde
 

Detalii produs

Autor: Emilia-Lucia Cătană

Data apariției: aprilie 2023

ISBN: 978-606-18-1304-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 598

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: C.H. Beck