TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Nulitatea actului juridic civil HA-BGZ-NULAJC-19-N-001
Vezi
galerie

Nulitatea actului juridic civil

de Bogdan George Zdrenghea, Ștefan Andrei Popa

Titlu apărut în colecția Jurisprudenţă la Hamangiu

Id: #263243

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Nulitatea reprezintă o instituție fundamentală a dreptului civil, având că scop să asigure respectarea condițiilor necesare pentru încheierea valida a actelor juridice. Deși noțiunea de nulitate este, în mod obișnuit și firesc, asociată mai ales ideii de desființare a unui raport juridic, prevalând în mentalul colectiv funcția să sancționatorie, rolul sau determinant în circuitul juridic este dat și de funcția să preventivă. Astfel, instituția nulității vine tocmai în întâmpinarea nevoii oamenilor de stabilitate, de încredere în validitatea raporturilor juridice în care sunt atrași.

Lucrarea Nulitatea actului juridic civil prezintă o imagine de ansamblu a practicii judiciare recente cu privire la problematică complexă a nulității actului juridic civil. Data fiind vastitatea subiectului, fără a pretinde a avea un caracter exhaustiv, cartea Nulitatea actului juridic civil oferă celor interesați un reper asupra abordării jurisprudențiale a unor aspecte frecvent invocate, precum și a unor aspecte mai rar abordate, dar nu mai puțin importante și care ar putea ridica dificultăți în clarificarea lor.
Cele 88 de spete selectate sunt grupate în nouă capitole. Primele șase capitole reunesc, fiecare, spete ce privesc principalele cauze de nulitate (nerespectarea formei ad validitatem, lipsă consimțământului, nevalabilitatea consimțământului, lipsă discernământului, nevalabilitatea cauzei actului juridic, fraudă la lege), al șaptelea capitol este destinat efectelor nulității, capitolul următor prezintă aspecte practice variate privind nulitatea actului juridic civil (reunind ipoteze care nu se încadrează în cazurile clasice de nulitate), iar ultimul capitol analizează aspecte procesuale derivate din problematică nulității actului juridic civil (calitate procesuala activă, interes, litisconsortiu obligatoriu, prescripție, inadmisibilitate etc.).

Lucrarea Nulitatea actului juridic civil cuprinde soluții de data mai recentă ale instanțelor de toate grădele de jurisdicție din România, soluții în general definitive, pronunțate mai ales sub imperiul actualului Cod civil, dar și unele hotărâri judecătorești prin care s-a făcut aplicarea dispozițiilor Codului civil din 1864. Acestea din urmă au fost selectate având în vedere fie faptul că raționamentul expus de instanță și-a păstrat validitatea și prin raportare la dispozițiile noului Cod civil, fie pentru a sublinia diferențele aduse de actuală reglementare și modalitatea în care acestea ar putea influența soluția în momentul de față.

Soluțiile jurisprudențiale prezentate sunt urmate, în majoritatea cazurilor, de comentarii ale autorilor, prin care aceștia au urmărit să detalieze raționamentul instanței expus în spete sau să înfățișeze opinii contrare, să facă referire la situații juridice conexe, care ar putea ridica probleme de interpretare a legii, apreciate a fi relevante, realizând și trimiteri corespunzătoare la .

Nulitatea actului juridic civil, special practicienilor dreptului, poate fi , , teoreticienilor, auditorilor de justiție, studenților masteranzilor de la facultățile de drept, comentariile ce însoțesc facilitând o înțelegere diferitelor aspecte analizate cu instituția nulității actului juridic civil.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Bogdan George Zdrenghea, Ștefan Andrei Popa

Data apariției: iunie 2019

ISBN: 978-606-27-0989-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 528

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu