TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Dreptul transporturilor HA-ANS-DTCSAD-21-N-001
Vezi
galerie

Dreptul transporturilor

de Andreea-Teodora Stănescu

Titlu apărut în colecția Cursuri, seminarii, teste la Hamangiu

Id: #370244

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Contracte specifice activității de transport. Ediția a 7-a
 

Descriere produs

Lucrarea Dreptul transporturilor. Contracte specifice activitaţii de transport, aflată la a șaptea ediție, revizuită și adăugită, este destinată, cu precădere, studenților facultăților de drept. Autoarea, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universității din București, și-a concentrat cercetarea în jurul contractului de transport, element central al Dreptului transporturilor.

 

După individualizarea, în primul capitol al cărții, a domeniului de cercetare în care se încadrează analiza efectuată, respectiv dreptul transporturilor, următoarele opt capitole au drept scop prezentarea regimului juridic al teoriei generale a contractului de transport de persoane și de bunuri, al celor mai întâlnite contracte speciale de transport de bunuri, precum și al unor contracte speciale conexe, respectiv contractul de expediție și contractul de navlosire a unei nave maritime.

 

Referitor la teoria generală a contractului de transport de persoane, lucrarea Dreptul transporturilor. Contracte specifice activitaţii de transport se fundamentează pe dispozițiile Codului civil și pe cele ale O.G. nr. 19/1997. Ambele acte normative conturează regimul juridic general al contractului de transport de persoane.

 

Referitor la teoria generală a contractului de transport de bunuri, volumul Dreptul transporturilor. Contracte specifice activitaţii de transport include o analiză a dispozițiilor relevante ale Codului civil actual. Demersul științific a fost structurat pornind de la realitățile practice, fiind tratate aspecte referitoare la încheierea contractului (condiții de validitate și condiții referitoare la probă), executarea contractului (obligații principale ale expeditorului, transportatorului și destinatarului), modificarea contractului și răspunderea pentru neexecutarea obligațiilor derivând din contract. Au fost subliniate particularitățile contractului de transport, în special sub aspect probatoriu (a se vedea regimul juridic al documentului de transport) și sub aspectul modificării contractului de transport (a se vedea posibilitatea de modificare unilaterală a acestui contract).

 

În ceea ce privește contractele speciale de transport de bunuri, lucrarea Dreptul transporturilor. Contracte specifice activitaţii de transport cuprinde o cercetare a reglementărilor speciale adoptate la nivel intern și internațional, pentru următoarele contracte: contractul de transport pe căile feroviare (O.G. nr. 7/2005), contractul de transport pe căile rutiere (O.G. nr. 27/2011, Convenția C.M.R. din 1956), contractul de transport pe căile maritime (Regulile de la Hamburg din 1978), contractul de transport pe căile aeriene (Convenția de la Montreal din 1999) și contractul de transport pe căile navigabile interioare (Convenția de la Budapesta din 2001), regimul juridic al acestora urmând structura configurată pentru teoria generală a contractului de transport de bunuri.
Referitor la contractele conexe activității de transport, analiza contractului de expediție a pornit de la dispozițiile în vigoare ale Codului civil (contractul beneficiind pentru prima dată de reglementare legală prin acest act normativ), iar cea vizând contractul de navlosire, de la contractele-tip folosite în practica internațională.

 

Demersul științific este completat cu extrase din jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene în materia transporturilor de persoane și cu privire la Convenția de la Montreal din 1999, precum și cea a instanțelor naționale referitoare la diverse probleme practice invocate în domeniul contractelor de transport analizate.


Elaborată într-un stil concis și accesibil, cartea Dreptul transporturilor. Contracte specifice activitaţii de transport reprezintă rezultatul încercării de a raspunde aspectelor teoretice și practice ridicate în literatura și practica în materie, precum și punctul de plecare al unei cercetări viitoare mai ample în ramura Dreptul transporturilor.


Având în vedere scopul urmărit, respectiv acela de a furniza cititorilor o primă cheie a interpretării legislației și jurisprudenței în acest domeniu, lucrarea Dreptul transporturilor. Contracte specifice activitaţii de transport poate constitui un instrument util de informare atât pentru studenți, cât și pentru practicieni.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Andreea-Teodora Stănescu

Data apariției: martie 2021

ISBN: 9786062719111

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 408

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20,5 cm - A5

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu

 

Loc în topurile Cartepedia