TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Dicţionar al religiilor PO-IPC-DICIAR-07-N-001
Vezi
galerie

Dicţionar al religiilor

de Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu

Titlu apărut în colecția Biblioteca Ioan Petru Culianu la Polirom

Id: #204149

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Religiile în treizeci și trei de capitole. O carte citită pretutindeni în lume


Cu colaborarea lui H.S. Wiesner.

 

Îți fac o propunere de colaboare: un Dicționar al religiilor, la care mă gândesc de mult. Volumul va fi semnat Eliade-Culianu și sper că va deveni indispensabil, va fi tradus în multe limbi...” – Mircea Eliade către Ioan Petru Culianu, 25 iunie 1975

 

Înfăptuind vechiul proiect al profesorului său, Culianu a publicat Dicționarul în 1990. De atunci acesta a fost într-adevăr tradus în peste douăzeci de limbi și este un bestseller mereu reeditat; el propune o sinteză de istorie comparată a religiilor, în care se regăsesc concentrate informații privitoare la evenimente, idei și personalități religioase, fondatori și profeți, cărți sacre, ritualuri, reforme și curente spirituale determinante în evoluția umanității. Lucrare de referință, Dicționarul integrează în prezentarea religiilor ipoteze metodologice cognitive novatoare, combinind acuratețea lor cu accesibilitatea textului.

 

Toate religiile sunt hărți ale minții omenești. De ce au religiile atât de multe lucruri în comun? Pentru  oricare două hărți ale minții omenești trebuie în mod necesar  se suprapunămăcar într-un colț. Cu cât aceste hărți sunt mai întinse, cu atât au ele mai multe în comun. Religii precum creștinismul și budismul, bazate pe instituții monastice care au eliberat de grijile zilnice numeroase minți omeneștifăcandu-le  mediteze timp îndelungatmii de ani, tind  creeze hărți complexe ale realității, care coincid în multe privințe.” – Ioan Petru Culianu

extinde
 

Detalii produs

Autor: Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu

Traducător: Dan Petrescu

Data apariției: 2007

ISBN: 978-973-681-962-9

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 448

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

Teme: curiozitate, mitologie

 

Opinii editoriale

Din punctul meu de vedere, cărțile lui Culianu ar trebui să fie texte fundamentale, obligatorii pentru toate facultățile și instituțiile de învățământ religios din lume. Hermeneutica nouă propusă de Culianu ar putea fisura multe „adevăruri acceptate” și ar deschide sufletele și mințile oamenilor către o perspectivă ecumenică a viitorului.

Nicu Gavriluţă

Culianu identifică trei dimensiuni ale dicționarului său: prima ar consta în expunerea «obiectivă», cu date esențiale, ale oricărei religii ; a doua ar trimite la dimensiunea «literară», adică la «romanul» istoriei religiei, la desfășurarea ei temporală; în sfârșit a treia se identifică nivelului analizei sistemice, adică asemănărilor și deosebirilor dintre diferitele religii. Toate dimensiunile sunt prezente simultan în lectura cărții, ea însăși un fractal în spațiul Hilbert.

Adrian G. Romila
Mircea Eliade
Mircea Eliade
Autor

Mircea Eliade (1907-1986), istoric al religiilor, scriitor. Urmează cursurile Fa...

vezi autor
Ioan Petru Culianu
Ioan Petru Culianu
Autor

Ioan Petru Culianu (1950-1991) a fost profesor de istoria religiilor la Universi...

vezi autor