TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Lauda zazenului

Hakuin Ekaku
Colecții/Serii: Zen
In acest volum sunt reunite cateva din scrierile sale importante. Asa cum rezulta si din cuprins, ele cuprind comentarii despre doctrina Zen,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-7970-33-0
Dimensiuni: 13x22 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Lauda zazenului

MAI MULTE DESPRE CARTE

In acest volum sunt reunite cateva din scrierile sale importante. Asa cum rezulta si din cuprins, ele cuprind comentarii despre doctrina Zen, invataturi pentru discipolii angajati pe Cale, poeme, la care se adauga nenumarate tusuri care i-au adus faima lui Hakuin.

Stilul lui personal era aprig si imprevizibil. Spune un lucru intr-un loc, apoi in alt loc il contrazice. Varsa foc si para la adresa buddhismului caldicel din vremea lui si isi indeamna fara incetare ucenicii sa se straduiasca din rasputeri. 

Pentru Hakuin trei lucruri erau esentiale pentru realizarea naturii proprii; el cerea de la ucenicii sai: dai-shinkon, credinta nezdruncinata in Doctrina, dai-gidait, un mare "ghem de indoiala", adica aplecarea energica asupra koan-urilor, si in sfarsit, dai-junshi, mare hotarare in urmarirea Caii.

Obisnuia sa spuna: "Cel caruia ii lipseste oricare dintre acestea e ca un ceaun cu trei picioare caruia unul i s-a rupt."

Despre hotarare spunea urmatoarele: "In orice caz, nimic nu este mai rau pentru practicantul caii decat sa puna pret pe trupul sau, sa-i acorde valoare si sa-i faca favoruri. Chiar daca e inconjurat de serpi si duhuri ale apei, un om care s-a hotarat odata sa faca un lucru trebuie sa nu se lase pana ce nu termina ce a inceput. Indiferent cat de foame sau de frig i-ar fi, trebuie sa indure; indiferent la vant si la ploaie, trebuie sa ramana neclintit. Si chiar de-ar trebui sa intre in inima focului sau sa se arunce in fundul unei ape inghetate, trebuie sa deschida ochiul pe care Iluminatii (Buddha) si Patriarhii l-au realizat, sa patrunda intelesul adanc al doctrinei si sa vada totul lamurit pana la principiul ultim."

Autor: Hakuin Ekaku
Traducător: Stela Gheţie Tinney
Data apariției: 2005
Editura: Herald
Pagini: 224
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
doctrină zen, învăţături, poeme, dai-shinkon, dai-gidait, dai-junshi
 • Stela Gheţie Tinney
  Traducător
  Hakuin Ekaku - Autor
    Hakuin Ekaku (1686-1769) a fost un calugar din scoala Zen Rinzai din perioada Edo. A primit transmisia Dharmei de la maestrul Shoju Rojin (1642-1721), devenindu-i astfel succesor. A fost rasplatit cu titlul de Intai-Statator (dai’ichizo sau Primul Scaun) in scoala Myoshin-ji. Desi faimos, el a preferat sa rataceasca prin toate tinuturile Japoniei pentru a transmite adevarata invatatura Zen. Cunoscut ca "Reinsufletitor al Scolii Rinzai", el a...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Hakuin Ekaku
  Autor
  Stela Gheţie Tinney - Traducător
  S-a nascut la Bucuresti, la 21 octombrie 1962. Urmeaza timp de un an cursurile facultatii de medicina generala la Institutul de Medicina si Farmacie Carol Davila. Din 1983, corespondeaza cu scriitorul Lawrence Durrell, care ii dedica al cincilea volum, Quinx, din Quintetul de la Avignon, iar relatia epistolara a celor doi va dura pana la moartea acestuia, in 1990. Dupa emigrarea in S.U.A. in 1985, locuieste in Brookings, South Dakota; Buffalo, New York; Dallas,...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor