TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cântul eliberatului

Dattatreya
Colecții/Serii: Cărţi fundamentale
Cantul Eliberatului, (Avadhuta Gita) Mistica tantrica in texte este nu numai cea dintai aparitie in Romania a invataturilor (unele, pentru...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-111-079-0
Dimensiuni: 13x22 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Cântul eliberatului

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cantul Eliberatului, (Avadhuta Gita) Mistica tantrica in texte este nu numai cea dintai aparitie in Romania a invataturilor (unele, pentru prima oara intr-o limba europeana) lui Dattatreya, nu tot atat de cunoscut in afara Indiei precum cei pe care de fapt ii personifica mitologic - Brahma, Visnu, Siva.

Om si Bhagavan (Dumnezeu), fiu al lui Atri (literal, "fara trei") dar si Trimurti, datat mitologic la inceputul, mijlocul si sfarsitul veacurilor, Dattatreya este localizat in Maharashtra dar ii sunt inchinate temple in Bihar, Bengal, Nepal, Trinidad & Tobago. In islamul bengalez este cunoscut ca Pir Tikkanath. Printre intelesurile simbolice ale formei lui Dattatreya se numara cele trei capete, discul timpului, vaca-Dharma-legiuirii, cainii vedelor, audumbara puterilor vindecatoare. Diferentierea intre forma fizica si adeverire este rezolvata in principiul Dattatreya: atunci cand principiul adevarului lui Dattatreya este realizat, acea persoana trebuie sa experimenteze ca ea insasi este Datta (joc de cuvinte intre numele inteleptului si intelesul de "daruit") - ea trebuie sa devina insasi experienta.

Avadhuta Upanisad si Gita, principalele opere atribuite lui Dattatreya, au in centru sufletul eliberat in viata (jivanmukta), un concept pe cat de hindus pe atat de universal si de actual, dincolo de infatisari anume, stil de viata sau rol social, aplicabil ascetului nud si printului hedonistic. Moralistul si amoralistul se pot regasi in actul eliberarii sufletului din care este exclus si faptuitorul si subiectul unei actiuni, nu mai conteaza nici macar "ceea ce am de facut", ceea ce a fost comparat cu alte traditii mistice precum sufismul. Alaturi de piesele amintite, volumul reuneste  si alte scrieri (nu toate ale lui Dattatreya, dar nimbandu-l) : Dattatreya stotra, Yoga sastra, Darsana upanisad, Yoga rahasya, Aksi upanisad, Avadhuta upanisad, Jivanmukti gita, Pranava vartika.

Autor: Dattatreya
Traducător: Vlad Sovarel
Data apariției: 2008
Editura: Herald
Titlu original: Avadhuta Gita
Pagini: 286
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
india, spiritualitate, religie, orient
  • Dattatreya - Autor
      Brahmanda purana ne spune ca Dattatreya a trait in timpul lui Vaivasvata Manu, in a zecea Treta-yuga, ceea ce ar insemna ca a existat acum patruzeci de milioane de ani. In schimb, Devibhagavata purana indica o data mult mai timpurie, in a doua Treta-yuga. Mult mai rezonabila decat traditia puranica este cea Natha, mentionand ca nasterea lui a avut loc intr-o vineri, in a patrusprezecea zi cu Luna plina, in luna noiembrie sau decembrie, acum circa patru mii...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor