TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Omul pentru sine. O cercetare asupra psihologiei moralei TR-ERF-OPSOCA-17-N-001
Omul pentru sine. O cercetare asupra psihologiei moralei
Vezi
galerie

Omul pentru sine. O cercetare asupra psihologiei moralei

de Erich Fromm

Titlu apărut în colecția Psihologia pentru toţi la Trei

Id: #249509

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Pornind de la celebra sentință dostoievskiană – „Dacă Dumnezeu nu există, atunci totul este permis" – unii au deplâns declinul autorităților religioase și al idealurilor morale, iar alții au conchis că singurul principiu de viață care ne rămâne este cel al luptei pentru supraviețuire, observă Fromm. Ca răspuns la bulversarea valorilor din secolul trecut, cartea de față aduce argumente filosofice și socio-psihanalitice pentru o întoarcere a omului la sine, pentru o nouă "artă de a trăi". Etica "umanistă", propusă de Fromm, se vrea o alternativă la etica "autoritară", motivată de culpă și supunere temătoare. Noua morală se va ghida, astfel, după gradul în care reușim să ne actualizăm potențialul - acesta va fi criteriul în funcție de care vom decide ce ne este permis sau interzis din punct de vedere moral. Căci, în loc de a ne trata propria persoană ca pe o marfă (după cum ne încurajează "orientarea mercantilă" de astăzi), menirea noastră va fi să ne realizăm potențialul. "Binele" este, astfel, redefinit ca afirmare a vieții și actualizare a posibilităților umane, iar "răul" este echivalat cu degradarea puterilor noastre omenești.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Erich Fromm

Traducător: Bogdan Boghiţoi

Data apariției: iulie 2017

Titlu original: Man for Himself: An Inquiry Into the Psychology of Ethics

ISBN: 978-606-719-824-9

Copertă: Paperback

Număr pagini: 256

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Trei

 

Din blogul Cartepedia

Cartepedia Cartepedia

,,Erich From propune de această dată o lectură despre psihologia moralei, așa cum aceasta a traversat culturi, istorii sau lupte de supraviețuire umană. Noua morală, despre care se tot discută astăzi, s......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

Mulţi cititori poate vor fi surprinşi de faptul că un psihanalist se ocupă de probleme de etică şi mai ales că îmbrăţişează ideea că psihologia nu numai că trebuie să demaşte judecăţile etice greşite, ci poate să și întemeieze norme de conduită obiective şi valide. Această poziţie contrastează cu tendinţa dominantă în psihologia modernă, ce pune accentul pe „ajustare", nu pe „bine", plasându-se în tabăra relativismului etic. 
- E. Fromm

Pentru a înţelege vocea propriei conştiinţe, va trebui să ne ascultăm, iar asta e exact ceea ce este cel mai greu pentru majoritatea oamenilor din civilizația noastră. Ascultăm orice voce şi pe oricine, dar nu pe noi înşine. Suntem constant expuşi zgomotului opiniilor care ne asaltează din toate părţile: din filme, ziare, de la radio sau din vorbăria cotidiană. Și, astfel, ratăm şansa de a pleca urechea către noi înşine şi continuăm să ne ignorăm conştiinţa morală. 
- E. Fromm

Erich Fromm
Erich Fromm
Autor

Erich Fromm (1900–1980), sociolog și psihanalist, s-a format în cadrul Școlii de...

vezi autor