TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Drept administrativ. Curs universitar. Dreptul administrativ al bunurilor (Vol.II)

Ovidiu Podaru
Colecții/Serii: Carte universitară
Administratia pusa fata in fata cu bunurile. Ale sale indeosebi, dar si ale particularilor. Se desprinde, oare, o conduita principiala si coerenta...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-606-522-667-8
Dimensiuni: 14,5x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Drept administrativ. Curs universitar. Dreptul administrativ al bunurilor (Vol.II)

MAI MULTE DESPRE CARTE

Administratia pusa fata in fata cu bunurile. Ale sale indeosebi, dar si ale particularilor. Se desprinde, oare, o conduita principiala si coerenta din analiza actiunilor sale? La aceasta intrebare isi propune sa raspunda lucrarea de fata.

Mai intai, administratia trebuie sa puna in valoare bunurile afectate unei utilitati publice: o regula simpla si arhicunoscuta ne spune ca totalitatea acestor bunuri, domeniul public, este inalienabil. Din pacate, adeseori administratia gaseste modalitati (adesea ilicite) de a le scoate de sub protectia regimului domenial si de a le instraina. Uneori, chiar legiuitorul ii da o mana de ajutor in acest sens.

Apoi, administratia trebuie sa rezolve problema bunurilor sale proprietate „privata”. O alta regula simpla ne spune ca acestea sunt guvernate de dreptul comun. Dar cum ar putea, bunaoara, un prefect sa isi instraineze sediul – cladirea Prefecturii – construit din resurse extrabugetare? Un asemenea imobil pare mai degraba inalienabil, cel putin in fapt. Dar atunci, de ce nu apartine proprietatii publice?

In fine, administratia, in dezvoltarea proiectelor sale, se loveste adesea de bunurile particularilor, care ii sunt necesare. Recurge la expropriere, care se deruleaza fie prea lent, fie prea repede. De cele mai multe ori, particularii se simt lezati prin abuzurile administratiei si se adreseaza justitiei, dar, in acest rastimp, nici interesul public nu se simte prea bine, caci lucrarile de utilitate publica treneaza sau chiar stagneaza.

Se poate, deci, caracteriza activitatea administratiei legata de bunuri ca fiind coerenta si consecventa? Din pacate, raspunsul nu poate fi decat negativ. Cel putin in prezent.

Autorul

Data apariției: decembrie 2011
Editura: Hamangiu
Pagini: 296
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
drept administrativ, dreptul administrativ al bunurilor, cursuri de drept
  • Ovidiu Podaru - Autor
    Ovidiu Podaru PrezentareEste lector universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde preda drept administrativ si drept contraventional. Este avocat in Baroul Cluj. Doctor in drept din anul 2003. Printre ultimele lucrari publicate: Drept administrativ. Vol. I. Actul administrativ, Ed. Hamangiu, 2010; Drept administrativ. Vol. II. Dreptul administrativ al bunurilor, Ed. Hamangiu, 2011, Regimul juridic al...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus