TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

101 cărţi româneşti de citit într-o viaţă

Eugen Istodor
Aceasta este istoria literaturii romane à la Istodor. Ce se mai poate citi astazi din literatura romana de la origini pina in prezent?...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-3230-5
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Aceasta este istoria literaturii romane à la Istodor. Ce se mai poate citi astazi din literatura romana de la origini pina in prezent? „Lista Istodor” contine 101 titluri, comentate scurt si cuprinzator, „amestecind arome, carti si tarii”, si recomandate prin cite o „declaratie de dragoste” luata de la oameni dintre cei mai diferiti, de la taximetristi la filosofi. O adevarata aventura. Cinci-sase ani de citit sistematic, insemnind peste o mie de volume, cele mai multe parcurse cap-coada, altele doar rasfoite. Un instrument util: carti alese, asezate in ordinea cronologica a aparitiei lor si prezentate succint. O carte ce nu se poate incheia nicicind, ea cuprinzind si un top, alcatuit de cite un specialist, al celor mai bune lucrari din domenii umaniste (istorie, sociologie, stiinte politice, filosofie-logica, filosofie, religie-teologie). Aceasta carte este un Cadou facut celor ce-si iubesc valorile.

Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Pagini: 280
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, filologie, recomandari lectură, critică literară, recenzii
  • Eugen Istodor Eugen Istodor - Autor
    Eugen Istodor (n. 1965), absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea din Bucuresti, semneaza rubrici permanente in saptaminalele Catavencii si Dilema Veche. A predat cursuri de interviu, reportaj si blogging la Centrul pentru Jurnalism Independent (1997-2002), a...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

ianuarie 2012, Dilemateca nr. 80 - Simona Sora
"Eugen Istodor, 101 carti romanesti de citit intr-o viata, lista de carti iubibile (cum ar zice Teo Bobe) garantate de Istodor si garnisita cu cele mai variate, dementiale, improbabile recomandari de lectura."
9 aprilie 2013, Bookaholic.ro - Adina Diniţoiu
"Eugen Istodor recunoaste, de la bun inceput, ca 101 carti romanesti de citit intr-o viata este, ca toate volumele sale, de altfel, un volum personal, rod al unei experiente intime. Intr-un timp dominat de impostura, „intr-o epoca a verbelor pripite”, e nevoie, sau cel putin asa crede autorul, de o reintoarcere, de o relectura a operelor literare intr-adevar valoroase, de un bilant – neterminat, ce e drept – al acestor texte care sa se adreseze mai ales tinerilor. Un indreptar personal, asezonat cu diverse pareri ale unor cititori profesionisti sau nu. Eugen Istodor apreciaza creatiile propriei sale culturi, in ciuda handicapurilor evidente ale culturii romane in fata culturilor europene cu traditie. Concisa, clara, cu prezentari amuzante, ingenioase, cartea lui Eugen Istodor constituie o buna introducere in literatura romana pentru tineri, un ghid util pentru cei mai putin initiati intr-ale literaturii romane."
„Omul care aduce cartea”, 5 februarie 2013, ProTV - Dan C. Mihăilescu
"Pentru pustimea internetica si facebookomana avem aceste 101 carti romanesti de citit intr-o viata. Istodor, catavenc-dilematic, s-a pus si a citit citiva ani sute de carti din literature noastra, ca sa vada ce rezista. [...] Pentru fiecare an, Istodor ne da cite un titlu; practic, avem tot spectrul literaturii romane si toate valorile titrate. Subiectele suna foarte bine mai ales pentru pustii din ziua de azi, carora trebuie sa li te adresezi un pic mai fancy, mai fantasy sau chiar mai naspa. Fiecare dintre aceste titluri are la final cite un sustinator, care poate fi Tudor Giurgiu sau poate fi un sofer de taxi. Acesta din urma vorbeste, de exemplu, despre Poezii populare ale romanilor, in speta despre Miorita: „Domnule, nu e zi de la Dumnezeu in care sa nu injur Miorita asta. E ca un blestem. Sintem un neam care nu se rascoala, care e calcat in picioare ca un microb. Si asta de ce? Un cioban se uita pe cer si vede muntii in loc sa puna mina pe topor”. Asta este Istodor."
5 decembrie 2012, Caţavencii, nr. 48 - Cristian Teodorescu
"Format si deformat de carti, topit dupa Istoria lui Calinescu, Istodor s-a gindit sa scrie o carte despre cartile romanesti care i-au placut cel mai mult. O istorie adica a literaturii romane in care s-a oprit la una suta si una carti, cele mai una si una din punctul lui de vedere, incepind de la O sama de cuvinte de Neculce si incheind cu Capcanele istoriei de Lucian Boia. Din cearta cu Istoria lui Istodor cititorul isi poate face, cu folos, propria sa istorie, cu autorii care-i plac mai mult. Prezentarile lui tintesc (si ating) esentialul la milimetru; le tii minte si, din citeva propozitii, Istodor te stirneste la lectura. Daca totusi nu te convinge el singur, te imboldeste spre biblioteca persoana care recomanda cartea din partea cititorilor, ceea ce, sa recunoastem, nu se intimpla in nici o istorie a literaturii de la noi. Spre deosebire de istoriile stiute ale literaturii, care se bat si in numarul de pagini, ca la licitatie, 101 carti romanesti vrea sa-ti ia piuitul printr-o condensare care sa-ti ingaduie s-o citesti cap-coada pe nerasuflate, ca pe un roman politist sau, tinind seama de antecedentele lui Istodor, ca pe un reportaj senzational in biblioteca."
31 octombrie 2012, istodor.ro - Eugen Istodor
"Inca un vis implinit. Inca o carte buna si luminoasa pe lume. O carte care impaca exilul cu casa, trecutul meu cu valorile, aberatia cu destinul. O carte usor de citit, prezentari pline de miez, instrument de lupta impotriva prostiei, iubire a ce-i bun, cadou de Craciun. O aventura si un destin personal impacate intre copertile aceleiasi carti. Recenzii de carti frumoase, pofta nebuna de lectura pentru viitor. Bucurati-va! E pentru romani, sa stim cum stam. E pentru straini, sa stie cine sintem!"
28 martie 2013, Dilema veche, nr. 476 - Marius Chivu
"Ghidul alcatuit de Eugen Istodor – „fara rataciri lingvistice sau sentimentale, fara revansa, ura, nationalism, datari conjuncturale, necesitati didactice, rau ideologic sau urgente politice” –, care, ajutat de 101 scriitori, artisti, dar si politicieni, corporatisti sau oameni de pe strada, a ales cartile romanesti pe care le-ai putea citi linistit intr-o viata, pornind de la O sama de cuvinte a lui Ion Neculce (publicata in 1845) si ajungind pina la Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930-1950 de Lucian Boia (publicata in 2011). Avind o asa anvergura, te gindesti automat la criteriile selectiei, la numele celor care recomanda cartile, la cit de potrivit e, de fapt, Eugen Istodor sa alcatuiasca o asemenea lista si, mai ales, la relevanta ei finala. De aceea, eseul introductiv „Epistola catre un tinar cititor. Scrisoare catre un june scriitor” trebuie citit nu doar ca o confesiune a apropierii de carti, ca istoria unei formari personale si al unui traseu profesional de la filologie la jurnalism, dar si ca un argument legitimator al celui care aduce, in fond, un neasteptat omagiu Istoriei calinesciene pe care, fascinat de ea in scoala fiind, se apucase s-o transcrie integral."

Opinia cititorilor