TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Originile romantismului românesc

Paul Cornea
Republicarea Originilor romantismului romanesc, dupa trei decenii si jumatate de la prima editie, reprezinta cu certitudine un eveniment. Un...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-23-1973-4
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Republicarea Originilor romantismului romanesc, dupa trei decenii si jumatate de la prima editie, reprezinta cu certitudine un eveniment. Un foarte bun prilej pentru o discutie despre ceea ce inseamna cercetarea istorico-literara solida, neperisabila, novatoare. Cartea profesorului Paul Cornea nu este doar una de istorie literara ci si unul dintre cele mai documentate studii de cultura si civilizatie romaneasca. Ea epuizeaza magistral o tema de acuta actualitate: aceea a surselor din care ia nastere „spiritul public” romanesc. In cazul de fata, in epoca de interferenta a clasicismului crepuscular cu sensibilitatea romantica inca nemanifestata plenar. Aceasta lucrare de mare anvergura are in centru, o spune explicit Paul Cornea, „nu romantismul ci spiritul romanesc”, urmarind „dialogul continuu dintre istorie si cultura”.

Data apariției: 2008
Pagini: 624
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, istoria literaturii, romantism, spirit românesc
  • Paul Cornea - Autor
    Paul Cornea (n. 1924), doctor in filologie, fost cercetator la Institutul de Istorie si Teorie literara „George Calinescu”, secretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale dupa 1990. Decan al Facultatii de Litere, Universitatea Bucuresti, intre 1990 si 1993, este si in prezent profesor asociat la aceeasi facultate. Unul dintre cei mai importanti interpreti ai fenomenului literar, autorul a numeroase lucrari in domenii precum teoria si istoria...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

H.-R. Patapievici
"Cine spune ca ne lipsesc sintezele solide, pe care sa le poti cerceta cu profit, cita fara grija si pe care sa construiesti cu incredere, uita de cartea profesorului Paul Cornea, Originile romantismului romanesc, o bijuterie aparuta in 1972 si ramasa definitiva de atunci pina azi. Dedicata studierii spiritului public, miscarii ideilor si literaturii romane intre 1780 si 1840, cartea intregeste cum nu se poate mai rotund cercetarile lui Pompiliu Eliade de la sfirsitul secolului al XIX-lea, care, primele, au pus problema spiritului public. Originile romantismului romanesc este, in fond, o splendida sinteza de istoria ideilor, in care gasesti tot ce iti trebuie ca sa intelegi radacinile modernitatii noastre.”
Mircea Anghelescu
"Recitita azi, cartea profesorului Paul Cornea apare inca mai importanta si mai novatoare decit acum 35 de ani: cu o informatie exhaustiva, regindind notiuni si valori mostenite din generatie in generatie, privind textele din perspectiva marilor schimbari pe care le aduce secolul respectiv, ea investigheaza nu numai literatura, ci si alte domenii esentiale – miscarea ideilor, a mentalitatilor, manifestarile spiritului public –, pentru a intelege cum s-au creat si stabilizat coordonatele unei modernitati in prelungirea careia traim si astazi: epoca romantica.”

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus