TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Aron Pumnul. 1818-1866

Ilie Rad
Cartea a apărut cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud într-o ediţie a II-a, revăzută şi...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-606-8770-70-3
Dimensiuni: 16x23 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Aron Pumnul. 1818-1866

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cartea a apărut cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud într-o ediţie a II-a, revăzută şi adăugită, cu o prefaţă de V. Fanache. Teză de doctorat în ştiinţe filologice, la origine, monografia lui Ilie Rad valorifică, pentru prima dată, tot ceea ce se cunoaşte la această oră (cărţi, articole, studii) despre viaţa şi opera lui Aron Pumnul. În plus, sunt utilizate, unele în premieră absolută, documente descoperite în arhivele din Viena şi Budapesta, la Biblioteca Academiei Române, la Arhivele Naţionale din Bucureşti, la Biblioteca Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române sau la Arhivele Statului din Cluj-Napoca, în biblioteci publice din Alba Iulia, Blaj etc. Prima ediţie a apărut în 2002, la Fundaţia Culturală Română – Centrul de Studii Transilvane.

Monografia de faţă lămureşte definitiv, pe baza unor cercetări temeinice de arhivă, o serie de aspecte necunoscute, puţin cercetate sau controversate în legătură cu viaţa şi opera lui Aron Pumnul. S-au stabilit astfel cu maximă precizie anii de studiu – clasele gimnaziale şi prima clasă de liceu de la Blaj, un an la Liceul Piariştilor din Cluj, studiile de teologie la Universitatea din Viena (şi nu la „Sf. Barbara”, care era, în acel moment, un simplu convict). S-au comentat scrieri importante ale lui Aron Pumnul, pe care lucrări fundamentale ale istoriografiei noastre le ignoră. S-a stabilit paternitatea lui Pumnul asupra unui număr de nouă texte nesemnate, publicate în ziarele Bucovina sau Foaia Soţietăţii pentru Literatura şi Cultura Română în Bucovina. Au fost valorificate integral toate scrisorile care ni s-au păstrat de la Aron Pumnul, câteva descoperite de autor la Arhivele Naţionale din Bucureşti. De altfel, autorul are în lucru o ediţie Aron Pumnul. Epistole şi alte scrieri.

Autor: Ilie Rad
Prefaţator: V. Fanache
Data apariției: ianuarie 2016
Pagini: 428
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
Aron Pumnul, istoriografie, biografie, critică literară, monografie, cultură, istorie, literatură
  • Ilie Rad Ilie Rad - Autor
    Ilie Rad (n. 1955, Nandra/Ludus, Mures) este absolvent al Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii „Babes‑Bolyai” din Cluj‑Napoca (1979). Doctor in filologie (1998), profesor (2003) la Catedra de Jurnalistica a Facultatii de Stiinte Politice,...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Irina Petraş
„Aron Pumnul a avut şansa de a fi readus în atenţia prezentului de un cercetător generos, pariind pe minuţie, visând acoperiri exhaustive ale subiectului/obiectului, interesat de operă şi de om în acelaşi timp, gata să aprecieze truda şi nobleţea intenţiei, când rezultatul nu e neapărat de primă mărime. O lucrare exemplară în multe privinţe.”
Constantin Cubleşan
„Contribuţia lui Ilie Rad în recuperarea personalităţii marcante a lui Aron Pumnul pentru istoria culturii şi spiritualităţii române este, fără îndoială, una referenţială.”
Mircea Popa
„Autorul monografiei reconstituie cu migală, face lumină în cotloane obscure, inventariază sau emite judecăţi de valoare, dar nu glorifică, nu exagerează în tonul encomion, ci analiză critică, arătându-se deseori reticent chiar la preluări care au devenit locuri comune ale istoriei literare.”
Iulian Boldea
„Monografia lui Ilie Rad are meritul – deloc neînsemnat – de a reconstitui şi reconsidera figura uneia dintre personalităţile cele mai însemnate ale culturii româneşti din secolul al XIX-lea, în datele sale definitorii.”
Viorel Mureşan
„Istoricul literar «sui generis», care e Ilie Rad, se lasă pe alocuri furat de memorialist ori de împătimitul cititor de beletristică, iar atunci îi scapă rânduri scrise cu un ochi la G. Călinescu, cel din Istoria…, dar şi la acela din marile monografii.”

Opinia cititorilor