TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Poarta neagră. Scriitorii şi închisoarea

Mircea Anghelescu
Explozia memorialisticii fostilor detinuti din puscariile comuniste, dupa 1990, a insemnat o surpriza pentru public si a produs entuziasm in rindul...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-23-3007-4
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Explozia memorialisticii fostilor detinuti din puscariile comuniste, dupa 1990, a insemnat o surpriza pentru public si a produs entuziasm in rindul cititorilor, precum si o preocupare sustinuta pentru studiul acestui nou capitol al literaturii. Nu s-a produs insa un interes asemanator si pentru prezenta inchisorii in literatura sau publicistica epocii anterioare, desi au scris despre ea autori ca Ioan Slavici, Tudor Arghezi, N.D. Cocea, Geo Bogza, Zaharia Stancu s.a., iar cunoasterea ei este utila pentru intelegerea atrocitatilor comise in puscarii dupa 1948.

Scris cu pasiune si cu acribia documentara a istoricului literar, studiul profesorului Mircea Anghelescu Poarta neagra. Scriitorii si inchisoarea isi propune – si reuseste – sa umple acest gol.

Data apariției: 2013
Pagini: 256
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, istorie literară, studiu, închisori, penitenciare, comunism, scriitori, memorialistică
  • Mircea Anghelescu - Autor
    Mircea Anghelescu este profesor emerit al Facultatii de Litere de la Universitatea din Bucuresti. A fost paleograf la Sectia de manuscrise a actualei Biblioteci Nationale, cercetator stiintific principal si director adjunct (1990-1994) al Institutului de Istorie si Teorie Literara „G. Calinescu” al Academiei Romane, vicepresedinte al Fundatiei Culturale Romane (1994-2003) si presedinte al Asociatiei de literatura generala si comparata din Romania...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Mircea Anghelescu
"Literatura inchisorilor este o literatura a oamenilor care s-au gasit intr-o situatie exceptionala: nimeni nu este pregatit pentru o astfel de experienta, de aceea ea produce revelatii si reactii neasteptate. Nu reconstituirea faptelor in sine m-a interesat, ci incercarea de a descifra fara prejudecati documentele produse ca urmare a detentiei anterioare anului 1948, documente umane care sunt in acelasi timp documente literare. In ambele ipostaze, ele exercita o anumita presiune asupra cititorilor, a presei, a autorilor si creeaza un cadru mai larg pentru evolutia literaturii originale. Acestor documente si acestui cadru, putin explorate pina acum, le-am dedicat cartea de fata.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus