TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Scripta Aramaica HE-COD-SCRIPA-08-N-001
Scripta Aramaica
Vezi
galerie

Scripta Aramaica

Titlu apărut în colecția Bibliotheca Orientalis la Herald

Id: #227209

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Influența scrierilor și a limbii aramaice asupra istoriei, religiei și culturii popoarelor semite
 

Descriere produs

Arameii – popor semitic care vorbeau o limbă înrudită cu cea a arabilor, a canaaneenilor și a asiro-babilonienilor – sunt atestați documentar în mileniul al II-lea î.Hr., deci cu mult după egipteni, sumerieni, evrei și canaaneeni. Pentru a rescrie istoria arameilor mergem pe urmele unor izvoare valoroase, și anume: textele sacre ale evreilor, care sunt sursa cea mai veche cunoscută, textele cuneiforme asiriene și inscripțiile arameene. Istoria lumii nu ar fi completă dacă nu am așeza cultura aramaică alături de cea greacă, arabă, indiană, chineză, cea a Europei de Apus. Acest volum ne ajută să înțelegem influența considerabilă a acesteia în istoria culturii și civilizației lumii.

 

Volumul de față prezintă unele aspecte istorice și literare ale acestei vaste culturi mult prea puțin cunoscute și despre care s-a scris fragmentar și relativ puțin, cultura despre care nu există o lucrare de ansamblu nici în literaturile străine.” – Constantin Daniel

 

În muzica bizantină, aceea care s-a răspândit în toate țările ortodoxe și mai cu seamă în Țările Române, un rol de frunte l-a avut Ioan Damaschin, de neam siro-aramaic, care a trăit la Damasc și a fost la început un înalt dregător al califilor arabi. Din anul 726 d.Hr., Ioan Damaschin scrie tratate teologice în apărarea icoanelor care fuseseră eliminate și interzise în Imperiul Bizantin de împărații iconoclaști. În muzica bisericească el a introdus sistemul celor opt glasuri (oktoechos), alcătuit din patru glasuri „vechi” autentice și patru „plagele”.

 

Din Studiul introductiv de excepție semnat de Constantin Daniel, culegem informații demne de interes, precum faptul că rima a fost introdusă în poezie de siro-aramei, iar ea se regăsește cu precădere la Efrem Șirul, de unde așa-numita expresie „metrul lui Efrem Șirul”. De asemenea, siro-arameii au dat culturii universale un mare număr de scriitori și de gânditori dintre cei mai însemnați precum Maxim din Tyr, Porphyrios, care a transcris opera maestrului său Plotin, sau Iamblichos și mulți alții.

extinde
 

Detalii produs

Traducător: Constantin Daniel

Data apariției: octombrie 2022

ISBN: 978-973-111-961-8

EAN-13: 5948417550143

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 368

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Herald

Teme: creștinism, mitologie

Constantin Daniel
Constantin Daniel
Traducător

Licențiat al Facultății de medicină (în 1941) și al celei de Litere și Filosofie...

vezi autor