TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mara GM-IOS-MARA00-15-N-001
Mara
Vezi
galerie

Mara

de Ioan Slavici

Titlu apărut în colecția Capodopere ale romanului românesc la Gramar, Mondoro

Id: #219217

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Pentru epoca în care a apărut, Mara trebuia să însemne un eveniment, şi astăzi, privind înapoi, romanul acesta apare ca un pas mare în istoria genului.
Şi totuşi el a trecut în tăcere, toată lumea rămânând încredinţată că scrierea este neizbutită. Cu mult înaintea lui Rebreanu, Slavici zugrăvise puternic sufletul ţărănesc de peste munţi şi cu atâta dramatism, încât romanul este aproape o capodoperă - George Călinescu - Istoria literaturii române de la începuturi până în prezent, 1941.


Marţi dimineaţa, Mara-şi scoate şatra şi coşurile pline în piaţa de pe ţărmurele drept al Murăşului, unde se adună la târg de săptămână murăşenii până de pe la Sovârşin şi Soboteliu şi podgorenii până de pe la Cuvin. Joi dimineaţa ea trece Murăşul şi întinde şatra pe ţărmurele stâng, unde se adună bănăţenii până de pe la Făget, Căpălnaş şi Sân-Miclăuş. Vineri noaptea, după cântatul cocoşilor, ea pleacă la Arad, ca ziua s-o prindă cu şatra întinsă în piaţa cea mare, unde lumea se adună din şapte ţinuturi.
Dar lucrul cel mare e că Mara nu-ţi iese niciodată cu gol în cale; vinde ce poate şi cumpără ce găseşte; duce de la Radna ceea ce nu găseşti la Lipova ori la Arad şi aduce de la Arad ceea ce nu găseşti la Radna ori la Lipova. Lucrul de căpetenie e pentru dânsa ca să nu mai aducă ce a dus şi vinde mai bucuros cu câştig puţin decât ca să-i „clocească“ marfa.
extinde
 

Detalii produs

Autor: Ioan Slavici

Data apariției: 2015

ISBN: 978-606-695-018-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 260

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Gramar, Mondoro

Ioan Slavici
Ioan Slavici
Autor

Ioan Slavici, scriitor, jurnalist şi pedagog român, este autorul binecunoscutelo...

vezi autor