TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Hoțul cinstit. Povestiri GM-FMD-HOULCP-18-N-001
Hoțul cinstit. Povestiri
Vezi
galerie

Hoțul cinstit. Povestiri

de Feodor Mihailovici Dostoievski

Titlu apărut în colecția Povești extraordinare la Gramar, Mondoro

Id: #255444

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Asta e – să fii hoţ şi cinstit, nu se poate. Vreau să spun numai că era un om cinstit care a furat. Era de compătimit.
— Cum s-a întâmplat, Asstafi Ivanovici? 
— Să tot fie doi ani de zile de atunci. S-a întâmplat ca un an să fiu fără slujbă. Făcui cunoştiinţă cu un om total pierdut. Îl văzui la cârciumă. Ce mai beţiv! Înainte vreme slujise undeva; din pricina vieţii sale destrăbălate, fusese dat afară. Dumnezeu ştie cum era îmbrăcat. De multe ori nu ştiam dacă avea cămaşă sub manta. Bea tot ce încropea. Nu se certa cu nimeni; era un om liniştit. Cum îţi spusei m-am întâlnit cu el la o cârciumă. Se ţinea după mine ca un căţeluş. La început cerea să-l las să doarmă la mine. Ei bine, l-am lăsat. Văzui şi paşaportul, era în regulă. A doua zi, iar a venit să doarmă; a treia zi, tot aşa. Nu mai scap de ăsta, îmi ziceam eu în minte: să-i dai să bea şi să mănânce, să doarmă – auzi d-ta, eu om sărac, să mai ţin şi pe altul. Înainte de a veni la mine, se legase de altul; au băut împreună până ce gazda lui a murit de beţie. Omul de care-ţi vorbesc, se numea Emilian Ilici. Mă gândeam ce să fac cu el. Să-l gonesc, îmi era ruşine şi îmi era şi milă. Să ferească Dumnezeu de aşa nenorocire. Nu vorbea, nu cerea nimic; se aşeza în faţa mea şi se uita ca un căţeluş în ochii mei. Cum strică beţia pe om, frate! Mă tot gândeam să-i spun: cară-te d-aci, Emelianuşka; n-ai ce căuta la mine, nu ţi-ai găsit omul. Nici eu nu prea am ce mânca; de unde o să-ţi mai dau şi ţie!
Mă gândeam: ce o să facă când i-oi spune una ca asta? Era lucru lămurit: o să se uite lung la mine, fiindcă din tot ce-i spusesem, n-a înţeles nimic; apoi, după ce i-oi mai spune o dată, o să-şi ia legăturica găurită, în care, Dumnezeu ştie ce are şi pe care o duce cu sine în toate părţile – o să-şi potrivească manteluţa, ca să nu se vază rupturile şi să-i ţie şi cald... apoi, cu o lacrimă în ochi, o să deschidă uşa şi... dus o să fie. Dar nu e bine să laşi pe un om să se prăpădească de tot. De aceea îmi făceam socoteala: tot n-o să mai stai multă vreme la mine, Emelianuşka; mă mut în curând şi n-o să mă mai găseşti.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Feodor Mihailovici Dostoievski

Data apariției: iulie 2018

ISBN: 978-606-695-096-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 72

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Gramar, Mondoro

 

Din blogul Cartepedia

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie

,,Volumul „Hoțul cinstit” reunește patru povestiri dostoievskiene, din familia tematică a „Oamenilor sărmani”, în sensul că personajele ilustrate în acestea sunt oameni ce trăiesc, într-o formă sau alta......“

citește mai mult
Feodor Mihailovici Dostoievski
Feodor Mihailovici Dostoievski
Autor

Feodor Mihailovici Dostoievski (1821-1881), unul dintre cei mai importanţi şi ma...

vezi autor