TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Viaţa nemaipomenită a marelui Gargantua, povestită pentru copii AG-FRR-VNAMGP-14-N-001
Viaţa nemaipomenită a marelui Gargantua, povestită pentru copii
Vezi
galerie

Viaţa nemaipomenită a marelui Gargantua, povestită pentru copii

de Francois Rabelais

Id: #232644

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Marile și nemaipomenitele pățanii și năzbâtii din viața enormului uriaș Gargantua, tatăl lui Pantagruel,  reprezintă – în genealogia uriașilor – Cartea întâi a romanului cunoscut sub titlul general de Gargantua și Pantagruel, al cărui autor, François Rabelais, este unul dintre cele mai strălucitoare condeie scriitoricești ale lumii și o personalitate cunosacrată printre literații umaniști din Europa.

   În ”iarmarocul de toamă” de la Lyon, loc vestit pentru astfel de târguri în Franța vremii, cartea abia tipărită  despre povestea cu uriașii și năstrușniciile colosalului Gargantua stârnise mare senzație în mulțimea gălăgioasă a iarmarocului și se vânduse ca pâinea caldă:

  ”- Ia cărțulia, ia prezicerea!... I-auzi, ia, ce-ți  dau de-un ban! Viața cutremurătoare, grozavnică și nemaipomenită a marelui Gargantua, tatăl lui Pantagruel... Carte plină de pantagruelie. Proaspăt, proaspăt, ieșită acu’ de sub teascuri...”. 

  Oamenii simpli, care umpleau bâlciurile, îi recunoscuseră pe eroii povestirii care împrumutaseră trăsăturile lor de la modelele printre care treceau: fructari, geambași, judecători, dregători, târgoveți, pungași, lăutari, călugări, zarzavagii, popi, paiațe....  Succesul  extraordinar de public l-a determinat pe François Rabelais să părăsească, pentru o perioadă, traducerile din latinește ale unor tratate de medicină a antichității  și să continue, în Cartea a doua,  istorisirea  faptelor eroice ale lui Pantagruel,  fiul lui Gargantua.  

   La urma urmei, cele două volume ale romanului lui Rabelais – scriitor viguros îndrăgostit de oameni, exuberant și dornic de viață, gigant al râsului sincer, popular și neiertător, dar și iubitor, în aceeași măsură, al ospețelor îmbelșugate stropite cu vin bun -  sunt un fel de autobiografie nemărturisită, autobiografie în care amintiri din copilărie și din tinerețe sunt transfigurate, în alt mod decât la Ion Creangă, și strecurate cu mare dibăcie, sub pretextul fantasticului și al fabulosului.

    Versiunea romanului Gargantua și Pantagruel  ”povestită pentru copii” de reputații scriitori Ileana Vulpescu și Romulus Vulpescu, și reprodusă în ediția apărută la Editura Agora,  are darul extraordinar de a face accesibilă tinerilor cititori marea operă literară rablaisiană.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Francois Rabelais

despre: Romulus Vulpescu, Ileana Vulpescu

Data apariției: aprilie 2014

Titlu original: La vie de Gargantua et de Pantagruel

ISBN: 606-8391-21-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 10

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Agora

Teme: umor