TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Nuvele și basme PE-BTD-NUVEIB-15-N-001
Nuvele și basme
Vezi
galerie

Nuvele și basme

de Barbu Ştefănescu Delavrancea

Titlu apărut în colecția Elevi de 10 plus la Pescăruș

Id: #247019

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

A fost scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Capitalei.
După ce începe să publice versuri în ziarul România Liberă, în 1878 publică primul său volum, placheta de poezii „Poiana lungă. Amintiri”, semnată doar cu prenumele de Barbu.

După un scurt popas la Paris (1882-1884), pentru a-și desăvârși studiile juridice, Delevrancea publică volumul de nuvele „Sultănica”. Prezentând o anumită tipologie și morală, Delavrancea s-a dovedit un magistral pictor de tipuri și de moravuri.

Fără a avea adâncimea satirică și arta neîntrecută a lui Caragiale, proza creatorului lui Hagi-Tudose se înscrie în buna tradiție a nuvelisticii românești înregistrate până în acest moment, în ciuda unei interesante oscilații între diversele curente și metode literare. Delavrancea a demonstrat o mare prețuire pentru valoarea umană a omului simplu, omul naturii, față de țăranul cu întreaga sa zestre spirituală, cu imaginația sa ingenuă. Temperament cu fond romantic, oscilând între realitate și fantezie, prin bogăția problematicii operei sale, Delavrancea reprezintă una dintre cele mai puternice prezente literare de la sfârșitul secolului XIX-lea și începutul secolului XX.

Prozator și dramaturg, gazetar, avocat și orator, cu vocația perceperii evenimentelor politice și culturale în cele mai profunde sensuri ale acestora, lansat în politică, ajunge în 1899 primar al Bucureștilor. Rămâne în literatură, însă, întâi de toate prin Hagi-Tudose și prin trilogia dramatică moldovenească.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Barbu Ştefănescu Delavrancea

Data apariției: 2015

ISBN: 978-606-837-975-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 312

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Pescăruș

Barbu Ştefănescu Delavrancea
Barbu Ştefănescu Delavrancea
Autor

Barbu Ştefănescu Delavrancea (n.11 aprilie 1858, Bucureşti, d.29 aprilie 1918, I...

vezi autor