TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Postcards CV-TEC-POSTCA-15-N-001
Vezi
galerie

Postcards

Id: #245043

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

O galerie cu picturi într-o cutie elegantă de 16×16 centimetri și, mai mult decât atât, o stivuire delicată de lumi necuprinse, o invitație la zbor, plutire și visare. Aceasta este ediția din 2021 a colecției de cartoline care poartă semnătura pictorului Ștefan Câlția și care cuprinde, dimpreună cu temele predilecte ale creației sale, și sugestia discretă că în lumea comunicării digitale am mai putea, din când în când, să trimitem câte un gând pe o carte poștală.


Îngeri-clovni cu exoftalmii delicate, de o mirare rotundă, călătoresc prin lumi onirice. Nu întotdeauna au picioare. Duc în spinări sau pe brațe diafane aripi și tipsii pe care sunt rânduite lumi. Uneori se înlănțuie în cortegii impregnate cu tăceri, căci pentru taina și înțelesul lor, vorbele ar fi strivitoare. Păsărarul își poartă poverile de păsări cu ingenuă nedumerire, păstorul plutește prin pădure, amintind de un Icar care cade veșnic și niciodată nu se sfărâmă, inorogul de piatră coboară din mit și stă drept mărturie pentru cruzimile istoriei, ierburile de leac ne întâmpină din fragilitatea și transparența sticlei pictate, iar ulcelele luate din carnea strămoșilor poartă cârciumăresele colorate ca pe niște ofrande.

 

Textúri uleioase fără contur precis, întinse în grosimi și subțirimi de culoare când exuberantă, când stinsă, lasă striațiile pânzei să se întrevadă, îmbiind ochiul virgin să plonjeze în materia picturală întocmai cum lumile înfățișate îmbie la plonjarea într-o stare de visare. Picturile lui Ștefan Câlția sunt transparente și criptice deopotrivă. Sensurile ascunse în ele sparg crusta văzului și ne îndeamnă să pășim în simbol. Și la fel cum personajele mitice își poartă imponderabilele poveri fantastice, cartolinele devin un purtător umil pentru o nesfârșită sărbătoare a privirii.

 

Eu niciodată nu am preluat simbolurile sau miturile în sensul profund – și rigid, în același timp – al definițiilor de dicționar. Pentru mine, și miturile, și simbolurile, sunt ca niște pietre prețioase foarte bine șlefuite, pe care timpul le-a matizat și pe care nu le mai poți citi în toată limpezimea lor.” - Ștefan Câlția



Alte titluri pentru ŞtefanCâlţia (ilustrator):
Obiecte grăitoare (2017) ,
extinde
 

Detalii produs

Ilustrator: Ştefan Câlţia

Data apariției: decembrie 2021

ISBN: 5948492410141

Copertă: Board book

Număr pagini: 40

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x16 cm

Hârtie: Cartonată

Editura: Curtea Veche

Teme: natură

 
Toate categoriile:
Cărţile tale cadou
 

Opinii editoriale

Un sâmbure de dumnezeire și de îngereală.

Dan C. Mihăilescu

Dincolo de tentațiile decodificării universului reprezentațional, atunci când ne adâncim în bucuriile pur vizuale pe care culoarea și ivirea formei din culoare ori linie ni le oferă prin operele acestui artist, uităm parcă de semantică, măcar preț de câteva clipiri.

Adrian Guță
Ştefan Câlţia
Ştefan Câlţia
Ilustrator

Ștefan Câlția (n. 15 mai 1942, Brașov, România) este un renumit pictor român. S-...

vezi autor