TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Iluminismul azi AS-STP-ILUMIA-19-N-001
Iluminismul azi
Vezi
galerie

Iluminismul azi

de Steven Pinker

Id: #306128

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În această rafinată analiză a condiției umane din mileniul al treilea, expertul în domeniul științelor cognitive și intelectualul public Steven Pinker ne îndeamnă să ne detașăm de titlurile senzaționale din presă și de profețiile despre sfârșitul lumii, care ne determină să comitem cele mai grave erori de gândire rațională, și să ne orientăm în schimb asupra datelor concrete: în 75 de grafice impresionante, Pinker demonstrează că viața, sănătatea, prosperitatea, siguranța, pacea, cunoașterea și fericirea sunt în creștere nu doar în Occident, ci în întreaga lume. Progresul acesta nu se datorează vreunei forțe cosmice sau mistice. E un dar al Iluminismului: convingerea potrivit căreia cunoașterea poate impulsiona dezvoltarea umană.

Departe de a fi doar o speranță naivă, Iluminismul, după cum știm acum, a funcționat. Dar în prezent, el are nevoie mai mult decât oricând de o apărare viguroasă. Iluminismul se împotrivește unor tendințe comune ale naturii umane – tribalism, autoritarism, demonizare, gândire magică – pe care demagogii sunt gata să le exploateze cu fiecare ocazie. Si departe de a se bucura de consens și susținere în rândul intelectualilor, idealurile iluminismului sunt înfruntate cu vehemență de pesimiștii religioși, politici și culturali care susțin cu tărie faptul că ne aflăm în fața declinului civilizației occidentale. Rezultatul este un fatalism distructiv și dorința de a distruge instituțiile valoroase ale democrației liberale și cooperării globale.

Pinker atacă sursele cinismului și groazei. Sunt oamenii iraționali prin natura lor? Avem nevoie de o religie pe care să ne întemeiem morala? Modernitatea ne-a lăsat pur și simplu singuri și bântuiți de gândul sinuciderii? Trăim într-o „eră a post-adevărului”? O „eră a terorii”? Și se va prăbuși totul într-un apocalips al războiului nuclear, al crizelor de resurse, al schimbărilor climatice și al inteligenței artificiale nestăvilite?





extinde
 

Detalii produs

Autor: Steven Pinker

Traducător: Mihaela Marian Mihăilaş

Data apariției: octombrie 2019

ISBN: 978-606-977-038-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 602

Limbă: Română

Dimensiuni: 16,5x24 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: ASCR

Teme: natură

Steven Pinker
Steven Pinker
Autor

Steven Pinker este Johnstone Family Professor în cadrul Departamentului de psiho...

vezi autor