TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Religii, valori și experiențe de vârf TR-AHM-RVIEDV-17-N-001
Religii, valori și experiențe de vârf
Vezi
galerie

Religii, valori și experiențe de vârf

de Abraham H. Maslow

Titlu apărut în colecția Psihologia pentru toţi la Trei

Id: #251052

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Cum pot fi înțelese experiențele intense în care predomină sentimentul că orizonturi nelimitate se deschid, că ești mai puternic și mai neajutorat decât ai fost vreodată, că nu știi când a trecut timpul și ceva important s-a întâmplat și te-a transformat – stări trăite uneori de îndrăgostiți, de părinți sau care apar în experiența orgasmică, în momentele de creativitate, de insight terapeutic, în fața unei opere de artă? Sunt diferite de experiențele religioase? Prăpastia dintre religie și știință este de netrecut? În volumul de față, Maslow examinează legăturile dintre știință, religie, experiențe mistice, cogniție și valori, respingând ideea că religia organizată ar fi singurul izvor al virtuților și valorilor umane. Maslow consideră că experiențele de vârf nu sunt specifice doar emisarilor aleși ai lui Dumnezeu, ci fiecărui om, fiind esențiale pentru o mai bună înțelegere a unui aspect cu deosebire „uman" al existenței – nevoia de actualizare a sinelui.


„Cei mai mulți oameni pierd sau uită experiența subiectiv religioasă și redefinesc Religia ca fiind o serie de obiceiuri, comportamente, dogme și forme care, la extrem, devin întru totul legaliste și birocratice, goale, convenționale și, în cel mai pur sens al cuvântului, antireligioase. Experiența mistică, iluminarea, marea trezire, alături de prorocul charismatic care a inițiat întregul proces, sunt uitate, pierdute sau transformate în opusul lor. În cele din urmă, la nivelul Religiei organizate, bisericile pot deveni marii dușmani ai experienței religioase și ai celui ce trăiește experiența religioasă.

Recunoașterea acestor experiențe ca experiențe-scop, și nu experiențe-mijloc, reprezintă un alt aspect. Printre altele, demonstrează celui care are experiența că există în lume scopuri, că există lucruri sau obiecte sau experiențe la care merită să aspiri, care sunt valoroase în sine. Chiar acest lucru este o respingere a enunțului că viața și trăirea ar fi lipsite de sens. Cu alte cuvinte, experiențele de vârf sunt o parte a definiției operaționale a enunțului că „viața merită trăită" sau „viața are sens.”
Abraham H. Maslow



Alte titluri pentru Abraham H.Maslow (autor):
Motivaţie şi personalitate (2016) ,


extinde
 

Detalii produs

Autor: Abraham H. Maslow

Traducător: Vlad Vedeanu

Data apariției: noiembrie 2017

ISBN: 978-606-400-240-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 144

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Trei