TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ţările Române între Imperiul Otoman şi Europa creştină PO-BOM-RRNIOI-12-N-001
Ţările Române între Imperiul Otoman şi Europa creştină
Vezi
galerie

Ţările Române între Imperiul Otoman şi Europa creştină

de Bogdan Murgescu

Titlu apărut în colecția Historia la Polirom

Id: #208071

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Secolele XV-XVIII au o importantă fundamentală în istoria omenirii: acum se conturează harta lumii moderne, se definesc mecanismele economice, sociale și culturale ale acesteia și se afirmă primatul Europei la scară globalăÎn Țările Româneaceastă perioada este marcată de figurile unor mari domnitori și de rezistență antiotomană, dar și de probleme economice și sociale. Volumul oferă o imagine complexă a Țărilor Române, de la situația politică și evoluția comerțului pînă la raporturile dintre economie, finanțe și activitatea militară, valorificind documente ale vremii și avansind unele teze incitante privitoare la istoria acestei regiuni la sfârșitul Evului Mediu și începutul epocii moderne.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Bogdan Murgescu

Data apariției: 2012

Titlu original: Ţările Române între Imperiul Otoman şi Europa creştină

ISBN: 978-973-46-2453-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 368

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: creștinism

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Moldova nu a fost constant o victimă a Imperiului Otoman, ba chiar, sub conducerea lui Ştefan cel Mare, i-a atacat pe otomani. De fapt, Moldova sub Ştefan cel Mare a fost în conflict şi cu Valahia co......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

"Dupa succesul cartii Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010), Bogdan Murgescu ne propune volumul Tarile Romane intre Imperiul Otoman si Europa crestina, ce reuneste 26 de studii, rezultatul a mai bine de doua decenii si jumatate de cercetari. (...)
Rezultatul este o perspectiva ampla asupra evolutiei Tarilor Romane in secolele XV-XVIII, surprinzind nu doar aspecte ale factorului politic, ci si probleme fundamentale privind raporturile complexe dintre economie, finante si optiunile politico-militare. "
Desi studiile reunite in volumul Tarile Romane intre Imperiul Otoman si Europa crestina ating cu precadere chestiuni punctuale, de detaliu, privind istoria spatiului romanesc, lucrarea nu se adreseaza doar specialistilor. Consideratiile generale ale autorului privind anumite personalitati ale istoriei noastre sau problemele de natura economica si financiara ale Tarii Romanesti si Moldovei pot trezi interesul oricarui pasionat de istorie (...)

martie 2012, Historia, nr. 123 - Andreea Lupşor

"Volumul lui Bogdan Murgescu reprezinta o contributie importanta la destramarea multor locuri comune dubioase din conceptia noastra asupra propriei istorii, venind in continuarea efortului de primenire initiat de Lucian Boia inca de la aparitia celebrei sale lucrari Istorie si mit in constiinta romaneasca (1997), pentru ca este greu sa concepem un viitor trainic si european continuind sa ne mintim. In plus, impactul unor astfel de comunicari stiintifice este unul limitat, in timp ce adunarea lor in copertele unei carti – o garantie a unui impact semnificativ mai mare."

3 aprilie 2012, Revista 22 - Codruţ Constantinescu

"Exista in cartea domnului profesor Murgescu o mare bogatie de idei, de sugestii care intereseaza pe cei care vor sa judece cultura. Domnul profesor arunca asupra Tarilor Romane, in perioada secolelor XVI-XIX, o privire economica. Acesta este aspectul cel mai socant pentru cei care nu sintem familiarizati cu istoria economica, ceea ce reprezinta o adevarata provocare. In loc sa discutam istoria la modul diplomatic, adica privind aspecte ale raportului de putere, aspectele simbolice care arata o serie de relatii intre unitatile culturale, o primim la nivelul oamenilor care vind si cumpara, la nivelul oamenilor care produc si la nivelul acelor truditori ignorati care tin registrele. Din fericire, au existat asemenea oameni si munca lor ne permite sa estimam fortele economice si ritmurile de dezvoltare.
Bogdan Murgescu, desi nu are barba si mustati, este un adevarat MithBuster si distruge rind pe rind o serie intreaga de mituri: mitul monopolului comercial otoman, mitul Romaniei – grinar al Europei, mitul Constantinopolului dependent de aprovizionarea cu carne din Tarile Romane."

24 februarie 2012, societatesicultura.wordpress.com - Ioan Pânzaru

"Bogdan Murgescu este un istoric putin obisnuit in peisaj pentru ca se ocupa, cu multa tenacitate, de doua domenii pe care majoritatea colegilor nostri nu le abordeaza – istoria economica si sociala. Volumul este o oglinda a unei palete largi de subiecte pe care Bogdan Murgescu le abordeaza cu succes, la nivel european. Un aspect foarte important din volum este raportul dintre politica, diplomatie si ideologie prin reevaluarea rolului unor nume sfinte in istoriografia nationala. De putine ori ai ocazia sa citesti pagini atit de rationale despre nume sacre ale istoriei noastre, ca Stefan cel Mare sau Mihai Viteazul."

24 februarie 2012, societatesicultura.wordpress.com - Ernest Oberlander-Târnoveanu

"(...) Este o invitatie la dezbatere intelectuala, sa contrazica sau sa confirme ipotezele pe care le-am dezvoltat in aceasta carte. Stiinta avanseaza din asemenea contraziceri, verificari si pina la urma din afirmatie, negatie si de ce nu, din sinteza.
Doua elemente sint comune tuturor celor 26 de povesti aflate in volum. Primul element comun este faptul ca ele isi au originea in lectura izvoarelor istorice. Cred ca este extrem de important ca istoricul, dincolo de constructele mentale si modelele teoretice, sa isi faca reality check-ul si sa mearga la izvoarele istorice. Foarte multe dintre aceste studii isi au originea tocmai in curiozitatea stirnita de lectura acestor izvoare, in socul trait in contactul cu acestea, in contrastul dintre ceea ce spuneau ele si ceea ce citeam in cartile istoricilor. Un al doilea element este faptul ca nu te apuci sa scrii un studiu daca nu simti ca ai de adus ceva nou."

24 februarie 2012, societatesicultura.wordpress.com - Bogdan Murgescu

"Societatea moderna a generat la un moment dat un anumit paseism, o idealizare a vietii de tip vechi. Viata oamenilor din Evul Mediu sau din epoca moderna timpurie nu avea insa mai nimic bucolic in ea. Era o viata aspra, la discretia vremurilor (intemperii, navaliri, molime etc.), in care oamenii sufereau deseori si mureau mult mai tineri decit azi. Stiu ca este imposibil, dar i-as invita pe multi dintre nostalgicii din zilele noastre sa reluam discutia dupa ce vor fi facut un salt in timp si vor fi trait macar o saptamina „in mod traditional”, dar integral „traditional”."

Bogdan Murgescu în interviu cu Dan STANCA , 17 februarie 2012, Ziarul Lumina - Bogdan Murgescu

"Este o culegere de studii, cercetari si articole care ofera coeziune unei preocupari constante. Fel de fel de subiecte sint tratate cu multa eruditie si cu atentia acordata informatiei istorice. Nu lipsesc glose si speculatii dintre cele mai fine. Un studiu precum „Fanarioti“ si „paminteni“. Religie si etnicitate in definirea identitatilor in Tarile Romane si Imperiul Otoman ne poate face sa pricepem mai lesne anumite episoade si intimplari ulterioare. Analiza unor aspecte economice si financiare de ieri poate fi o buna lectie si pentru cei care azi se ocupa de astfel de chestiuni gingase."

1 iunie 2012, Observator cultural, nr. 626 - Cristina Manole