TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
În umbra Europei HU-RDK-N000UE-16-N-001
Vezi
galerie

În umbra Europei

de Robert D. Kaplan

Titlu apărut în colecția Istorie contemporană la Humanitas

Id: #243722

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Două războaie reci şi trei decenii de călătorie prin România şi dincolo de ea
 

Descriere produs

Robert D. Kaplan, autor a şaisprezece cărţi de politică externă şi de călătorii, a fost inclus de două ori în „Top 100 Global Thinkers“ întocmit de revista Foreign Policy.

 

Robert D. Kaplan a venit prima oară în România în anii ’70, în plin Război Rece, pe când era un tânăr jurnalist cu spirit de aventură, iar ţara era un colţ întunecat al Europei comuniste, ignorat de presa occidentală. Vizitele care au urmat, în anii ’80, în anii ’90 şi, mai recent, în 2013 şi 2014, au fost marcate de dialoguri revelatoare cu personalităţi precum Neagu Djuvara ori Horia-Roman Patapievici şi de lectura unor cărţi fundamentale din şi despre cultura română, prin intermediul cărora i-a cunoscut pe Mircea Eliade, Emil Cioran sau Mircea Cărtărescu. Aceste întâlniri sunt completate, în ţesătura complexă a cărţii, de analiza fină a vieţii de zi cu zi, surprinsă în scene cu aer cinematografic, pe al căror fundal se proiectează fie sordide oraşe de provincie uitate de vreme, fie splendorile arhitectonice din Braşov, Iaşi sau Bucureşti.

 

În umbra Europei este deopotrivă memorial de călătorie, eseu jurnalistic şi analiză istorică — opera unui scriitor care, vreme de treizeci de ani, a căutat să înţeleagă destinul unei ţări şi să-şi împlinească propria vocaţie. Pornind de la istoria României, dar şi de la atenta analiză a unor ţări vecine, precum Republica Moldova, Bulgaria şi Ungaria, Robert D. Kaplan abordează subiecte mai largi, precum jocurile marilor puteri, Războiul Rece sau Holocaustul. Rezultatul este povestea unei frontiere geografice şi ideologice a continentului nostru — punct de întâlnire între marile imperii — şi o carte esenţială pentru înţelegerea crizei prin care trec astăzi Rusia şi Europa.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Robert D. Kaplan

Traducător: Oana Celia Gheorghiu, Constantin Ardeleanu

Data apariției: aprilie 2016

ISBN: 978-973-50-5148-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 352

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: război, comunism, destin

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Graham Greene avea o carte pe care am citit-o în copilărie: La drum cu mătușa mea. O carte care mi s-a părut foarte grea, pe alocuri plictisitoare, dar care m-a fascinat. Citind În umbra Europei am av......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Robert D. Kaplan are capacitatea remarcabilă de a vedea dincolo de orizontul geopolitic, şi acum îşi îndreaptă atenţia spre marginea Europei — spre teritoriul fostei Românii Mari, situată între Balcani şi Rusia. În incursiunea lui prin cărţi, peisaje şi istorie, Robert D. Kaplan discută despre rolul aşezării geografice, despre influenţa intelectualilor şi despre nebunia şi puterea naţionalismului.“

Charles KING

„O carte emoţionantă, revelatoare, care ne poartă cu compasiune prin meandrele istoriei româneşti — teribil de complicată şi adesea traumatizantă. Deşi abundă în relatări tulburătoare, pe care nu le putem ignora, volumul lui Robert D. Kaplan este impregnat de speranţă şi de promisiunea reînnoirii continue.“

Vladimir TISMĂNEANU

„Robert D. Kaplan pune în lumină drumul excepţional pe care l-au parcurs românii — est-europenii, în general —, de la deceniile de despotism sovietic de după cel de-al Doilea Război Mondial către viitorul democratic, plin de speranţă, al apartenenţei la NATO şi la Uniunea Europeană. Kaplan este unic prin talentul cu care împleteşte observaţiile de natură istorică, religioasă, politică şi impresiile de călătorie cu tentă personală.“

Nicholas BURNS
Robert D. Kaplan
Robert D. Kaplan
Autor

Robert D. Kaplan este corespondent de presă la The Atlantic Monthly, SUA. Scrier...

vezi autor
Constantin Ardeleanu
Constantin Ardeleanu
Traducător

CONSTANTIN ARDELEANU (n. 1976) este profesor de istorie modernă la Universitatea...

vezi autor