TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Relații și interferențe româno-franceze în epoca Luminilor (1769-1834). Studii UN-NII-RIIRNE-17-N-001
Relații și interferențe româno-franceze în epoca Luminilor (1769-1834). Studii
Vezi
galerie

Relații și interferențe româno-franceze în epoca Luminilor (1769-1834). Studii

de Nicolae Isar

Titlu apărut în colecția Istorie și Științe Politice la Universitară

Id: #251724

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Problematica legăturilor româno-franceze şi a influentei franceze în Tările Române a intrat de timpuriu în preocupările noastre, mai intâi cu prilejul elaborării unei teme din planul de cercetare al Catedrei de Istorie a românilor din cadrul Facultății de Istorie a Universității din Bucureşti. Este vorba de o temă care a luat forma unui mic volum, aflat mai mulți ani în portofoliul Editurii Academiei Române şi apărut, în cele din urmă, în anul 1991, sub titlul Publicişti francezi şi cauza română. 1834-1859. Şi cu o întârziere de ani buni, volumul a obtinut premiul „N. Bălcescu” al Academiei Române pe anul 1993. El a fost urmat în anul următor de un volum ajutător activităților didactice, intitulat Istoria modernă a românilor. Imaginea societății româneşti în Franța (1774-1848), apărut la Tipografia Universității din Bucureşti, la o dată când nu exista încă Editura Universității.

Dar această problematică, în paralel, a fost implicată de preocupările noastre privind iluminismul în Principatele Române, concretizate cu elaborarea monografiei „Principatele Române în epoca Luminilor (1770-1830). Cultura, spiritul critic, geneza ideii naționale”, apărută în anul 1999 în Editura Universității din Bucureşti şi reeditată în anul 2005.

Deşi descurajat la un moment dat în domeniul cercetării istoriei relațiilor româno-franceze – descurajat de eşecul unei solicitări de documentare în Franța – solicitare făcută în mod expres şi respinsă tot în mod expres – ne-am axat pe elaborarea de studii de specialitate, până în anul 1989, mai puțin expuse rigorilor cenzurii. Astfel, succesiv, ne-au apărut în diferite periodice studii privind: legăturile cu Franța ale cultivatului boier moldovean, N. Rosetti-Roznovanu, tineretul român la studii în Franța în secolul XIX, diverse călătorii franceze în Principate în epoca Luminilor; studii despre Saint-Marc Girardin, A. Ubicini, F. Colson, J.A. Vaillant ş.a. în raport cu românii, mai ales în epoca de la 1848. În concluzie, astfel conceput volumul nostru, cu o serie de studii răspândite în diferite volume tematice sau publicații, sperăm ca el să se constituie într-o lucrare de interes pentru specialiştii în epoca Luminilor, cât şi pentru un public cititor mai larg.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nicolae Isar

Data apariției: noiembrie 2017

ISBN: 978-606-28-0646-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 205

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Universitară