Mai sunt în care ai TRANSPORT GRATUIT la orice comandă!

Detalii
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Războiul civil din Grecia (1946 – 1949) și emigranții politici greci în România (1948 – 1982) 978-606-537-367-9
Războiul civil din Grecia (1946 – 1949) și emigranții politici greci în România (1948 – 1982)

Războiul civil din Grecia (1946 – 1949) și emigranții politici greci în România (1948 – 1982)

de Apostolos Patelakis

  • Transport gratuit la comenzile de peste 120 de lei
  • Retur posibil: 365 zile
  • Data estimată de livrare: 21.10.2021
  • Ambalare gratuită a cadoului
 

Descriere produs

„Războiul Civil (1946 – 1949) a fost una dintre paginile cele mai dramatice ale istoriei grecești din secolul al XX-lea. În timp ce în 1945, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, majoritatea covârșitoare a țărilor aliate priveau cu optimism spre viitor, Grecia intra într-un catastrofic război fratricid. Rănile deschise de acel război au fost adânci și continuă să chinuie societatea greacă. Pe durata acelui război forțele politice tradițional burgheze au avut ciocniri violente cu partidul comunist pentru controlul politic al Greciei. Rezultatele acelor conflicte au fost catastrofale. Zeci de mii de morți, pagube importante în structura urbană dar mai ales în cea rurală și, mai întâi de toate, o dihonie națională au desăvârșit distrugerea unei țări, distrugere începută în fapt în timpul ocupației italiene, germane și bulgare.
…Cele aproximativ patru decenii trăite de refugiații comuniști greci în fostele țări comuniste au fost departe de a fi ușoare. Vindecarea rănilor Războiului Civil, amintirea patriei, adaptarea la o țară nouă, oricât ar fi fost aceasta de primitoare, cereau timp, răbdare și puternice resurse sufletești. Printre țările care au primit și au adăpostit mii de refugiați politici greci a fost și România, țară cu care Grecia a avut dintotdeauna relații prietenești.”
Iakovos Mihailidis
Profesor de istorie modernă și contemporană Facultatea de Filozofie, Departamentul Istorie și Arheologie Universitatea „Aristotel” din Salonic

„Așadar, Apostolos Patelakis, punând la lucru arhivele, memoria colectivă, dar și propria experiență ne prezintă pagini din istoria zbuciumată a Greciei începând cu rezistența din anii celui de-al doilea război mondial, războiul civil, dictatura militară. Acestea sunt completate cu prea puțin cunoscuta istorie a emigranților greci din România. Credem că tocmai aici este marele merit al cărții: curajul de a scrie fără ură și părtinire despre o pagină de istorie ce cuprinde o rană care cu greu s-a vindecat (încă anumite aspecte rămân și azi controversate). Este o carte scrisă nu doar cu mintea, ci și cu sufletul, un efort pentru care profesorul Apostolos Patelakis, ale cărui preocupări îmi sunt cunoscute de ani buni și de care mă leagă o frumoasă prietenie, merită toată aprecierea noastră. Apostolos Patelakis deschide, suntem convinși, o direcție de cercetare care ne va oferi multe surprize în anii care vor veni.”

Prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava


extinde
 

Detalii produs

Autor: Apostolos Patelakis

Data apariției: decembrie 2017

ISBN: 978-606-537-367-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 640

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic

Editura: Cetatea de Scaun

Pagini: 640

Limba: Română

Hârtie: 80g/m

 
Toate categoriile:
Carte non-ficțiune >> Științe umaniste >> Istorie
Speciale >> Nonfiction
 
Cuvinte cheie:
istorie, greci, emigranți