TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
În căutarea victimelor comunismului. Povestea lui Marius Oprea CO-GUB-NCVCPL-15-N-001
În căutarea victimelor comunismului. Povestea lui Marius Oprea
Vezi
galerie

În căutarea victimelor comunismului. Povestea lui Marius Oprea

de Guido Barella

Titlu apărut în colecția Corint Istorie la Corint

Id: #207062

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„La începutul anilor 1990, la Bucureşti, în birourile itinerante ale Europei Libere, care a descins oarecum târziu şi neconcludent în România primelor eschive neocomu­niste, am remarcat un tânăr poet şi istoric din Braşov. Avea părul mare şi purta barbă, dar aşa arătau mulţi optzecişti consacraţi sau nu. Privirea lui: un amestec de candoare şi cruzime, de fixare melancolică a ţintei, dar şi de fugitive ezitări, prea cuviincioase ca să nu ascundă precizia radioscopică a verdictului nefavorabil.

Fostul preşedinte al Franţei, François Mitterrand, spunea la un moment dat despre Margaret Thatcher, fostul premier britanic, că are surâsul lui Marilyn Mon­roe şi privirea lui Caligula. Acest mixaj între bunăvoinţa politicoasă şi neînduplecarea rece nu strică personajelor publice normative. Este chiar ilustrarea mai vechiului enunţ „pumn de fier într-o mănuşă de mătase”, atribuit lui Bismarck, cancelarul de fier cu mănuşi de oţel, de fapt, dar utilizat ca un perfect alibi al acţiunii realismului politic în numele eticii rezultatului, nu a cauzei, cum ar spune Robert Kaplan. Adică, în viaţa obişnuită, bunele intenţii etice sunt cauza purtării frumoase, iar în viaţa competiţiei şi performanţei politice şi îndeosebi geopoli­tice, scopului îi este îngăduit să scuze mijloacele, fără mustrări majore de conştiinţă.” (Prefață)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Guido Barella

Traducător: Cristina Andrei

Data apariției: mai 2015

ISBN: 978-606-8623-80-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 208

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Corint

Teme: comunism

 

Opinii editoriale

„Marius Oprea este un arheolog unic în felul său. Disident al epocii Ceauşescu şi fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, el «cerne» România în căutarea istoriei care nu se uită, dar care, de decenii, este trecută sub tăcere, a martorilor care astăzi sunt din ce în ce mai puţini.” 

vaticaninsider.la stampa.it

„Marius Oprea a avut curajul, asumându-şi un risc deloc neglijabil pentru el şi familia lui, să descâlcească modul în care Securitatea, privatizându-se, şi-a întins tentaculele până în cele mai ascunse cotloane ale puterii.” 

Dennis Deletant

„Scrisă într-un stil jurnalistic, cartea lui Guido Barella, alcătuită dintr-un colaj de interviuri şi mărturisiri ale lui Marius Oprea şi ale colaboratorilor săi, este un tablou sugestiv al regimului Ceauşescu, definit mai ales prin represiunea care însemna execuţii sumare, gropi comune, închisori politice, familii şantajate permanent, o poliţie politică ameninţând iminent, fără milă – o imagine care şi astăzi a rămas întipărită în mentalul colectiv.” 

Luca Menichetti, www.lankelot.eu
Cristina Andrei
Cristina Andrei
Traducător

Cristina Andrei (n. 1964) a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Buc...

vezi autor