TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Dictatura lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989). Geniul Carpaţilor 978-973-46-6327-9
Vezi
galerie

Dictatura lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989). Geniul Carpaţilor

de Adam Burakowski

Titlu apărut în colecția Historia la Polirom

  • Transport gratuit la comenzile de peste 120 de lei
  • Retur posibil: 365 zile
  • Data estimată de livrare: 20.10.2021
  • Ambalare gratuită a cadoului
 

Descriere produs

Un volum dedicat integral comunismului românesc din perioada lui Nicolae Ceaușescu, o analiză comparată de tip istoric și politic realizată de un specialist consacrat în istoria comunismului din Europa Centrală și de Est. Pe baza unei bibliografii vaste și a unor izvoare de o mare diversitate, Adam Burakowski ne oferă nu doar o istorie a comunismului românesc, ci și o carte despre puterea absolută al cărei unic scop este consolidarea perpetuă a puterii.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Adam Burakowski

Traducător: Vasile Moga

Prefaţator: Stejărel Olaru

Data apariției: septembrie 2016

ISBN: 978-973-46-6327-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 430

Dimensiuni: 16x23,5 cm

Editura: Polirom

Titlu original: Geniusz Karpat. Dyktatura Nicolae Ceauşescu 1965–1989

Pagini: 430

Limba: Română

Hârtie: 80g/m

 
Toate categoriile:
Carte non-ficțiune >> Științe umaniste >> Istorie
Speciale >> Oameni care te inspiră.
Speciale >> Nonfiction
Speciale >> Catalog Cartepedia
 
Cuvinte cheie:
istorie recentă, comunism, ilegalism, analiză comparată, România, Ceaușescu, dictatură, state, evoluţie, august 1968, antisovietic, URSS, manipulare, teroare, patriotism, culturi, civilizaţii,
 

Opinii editoriale

"… volumul lui Adam Burakowski se particularizează, totuși, prin cîteva trăsături foarte precise.
Prima dintre ele este amploarea documentării. Se vede imediat că autorul este istoric și încă unul foarte serios. Adam Burakowski a citit (în românește și cu spirit critic!) tot ce s-a publicat mai important, pînă acum, pe această temă, la noi, coroborînd sistematic informațiile bibliografice cu cele documentare. În privință documentelor, cartea istoricului polonez aduce, de asemenea, o noutate considerabilă. Cea mai mare parte a documentației sale se întemeiază pe informațiile extrase din rapoartele ambasadei Republicii Populare Polone la București, conservate în arhivele Ministerului polonez al Afacerilor Externe.
Dacă prima condiție a unei cercetări istorice temeinice o constituie documentația exhaustivă, atunci cartea lui Adam Burakowski merită cu prisosință acest stătut. Iar faptul că reconstituirea perioadei în care România comunistă a fost condusă de Nicolae Ceaușescu a fost făcută dintr-o altă perspectivă decît aceea autohtonă sporește simțitor valoarea întregii cărți. Este, dacă nu mă înșel, pentru prima data cînd o parte a istoriei regimului comunist de la noi este intreprinsă, la o scară atît de mare, dintr-un unghi de vedere exterior.
Neobișnuit de bogată documentație a cercetării sale i-a înlesnit lui Adam Burakowski o reconstituire deosebit de exactă a istoriei regimului Ceaușescu. Este o altă virtute a prezenței cărți, care îi subliniază valoarea. Am citit puține narațiuni atît de minuțioase și precise despre ultimii (aproape) 25 de ani ai sistemului comunist din România că aceea la care mă refer aici. Împărțită în patru capitole, ale căror titluri evocă principalele secvențe ale ascensiunii dictatorului spre puterea absolută și, totodată, ale evoluției defunctului regim (Începutul, Consolidarea puterii, Stagnarea sistemului, Prăbușirea), povestirea autorului nu omite nici un amănunt semnificativ din istoria instituțional-politică a acelor ani."

mai-iunie 2011, Contrafort, nr. 5-6 - Alexandru-Florin Platon

"Cartea este un avertisment față de încredințarea puterii unor persoane iresponsabile, care nu sînt în stare să-și stăpîneasca slăbiciunile.
De asemenea, este o carte care vorbește despre faptul că sclavia e o stare de spirit, și nu o realitate că atare și că a-i rămîne tributar, indiferent de valorile morale pe care le împărtășești, este ceva nerentabil. Eroii acestei cărți, cei care n-au fost pervertiți, care și-au păstrat libertatea morală, au învins."

7 mai 2011, Observator cultural - Ovidiu Simonică

"În primul rînd trebuie să subliniem personalitatea lui Nicolae Ceaușescu, care era incult. În el era ceva foarte puternic. O carte care a apărut despre Ceaușescu la începutul anilor ’90 se numește «un fanatic al puterii». Mi se pare că este o descriere foarte reușită a personalității lui, el iubea puterea că atare, putere pentru putere. Cultul personalității nu avea limită. [...]
În Polonia, Ceaușescu era cunoscut că un om căruia îi plăcea cultul personalității. Dacă se spune «Geniul Carpatilor» în Polonia, toată lumea va ști despre cine este vorba."

Adam Burawoski în interviu cu Cristina Grecu, 7 iunie 2011, Radio Romania Actualitati - Adam Burawoski

"Revoltă nu e proprie numai opozanților comuniști, nu ne-am revoltat doar împotrivă comunismului. Astăzi, dacă văd ceva cu care nu sînt de acord, vorbesc, protestez, îmi asum un protest. Sînt un om responsabil; astăzi, că și ieri, lucrurile trebuie spuse cu fermitate și responsabilitate.
Cred că asta e marea lecție poloneză, înainte și după 1989: a nu tăcea!
Nu e o lecție poloneză, e o lecție normală, pentru toți cetățenii care se simț responsabili. Și cred că și în România ați avut oameni care n-au tăcut, cărora nu le-a fost frică de comuniști: Paul Goma, Nicolae Steinhardt, Doină Cornea, Gheorghe Ursu, Dan Petrescu, Vasile Paraschiv. Cred că nici unul dintre ei nu regretă ceea ce a făcut. Așa cum și noi, astăzi, vorbim, acționăm, iar peste 20 de ani nu vom avea ce regreta pentru că am spus ceea ce am crezut că trebuie spus."

Adam Burawoski în dialog cu Ovidiu Simonca, 2011, Observator cultural, nr. 577 - Adam Burawoski

"În ciuda încercărilor, adesea eroice, ale istoricilor și publiciștilor de a cerceta și descrie ce s-a petrecut atunci, aproape minut cu minut, multe chestiuni rămân sub semnul întrebării. Așa se întîmpla, de exemplu, cu «fenomenul teroristilor», al luptelor haotice din cele mai mari orașe ale țării, care s-au desfășurat în zilele de după 22 decembrie. În urma acestor lupte, aproape o mie de persoane au murit, iar peste două mii au fost răniți. Acum se știe că teroriștii nu au existat, că implicarea lor în așa-zisă susținere a lui Ceaușescu a fost doar o diversiune, iar victimele sînt singurele certitudini de pe urma haosului din decembrie 1989.
Cu timpul, la lumina zilei, vor fi scoase și alte documente, care vor da o perspectivă nouă asupra intimplarilor cercetate prea puțin. În Polonia avem de-a face cu un proces asemănător"

2 februarie 2010, Revista 22 - Adam Burawoski

"Inițiativa istoricului polonez Adam Burakowski vine că un proiect simplu și util într-un ocean de interpretări complicate, isterii, teorii ale conspirațiilor. Istoricul și-a propus să urmărească personajul Nicolae Ceaușescu și să-i contextualizeze unele decizii, să urmărească evoluția oamenilor săi de încredere. Lectura e ușoară, datele sînt bine verificate, capitolele de sinteză pot fi citate direct în manualele de liceu. Burakowski știe să strîngă în puține pagini un volum uriaș de zvonuri, memorialistică, interpretări.
Cartea lui Burakowski are rolul de a ne trage de mîneca (așa cum au făcut-o și alți cercetători străini care au produs texte de referință): avem un personaj care ne-a modificat viețile, istoria, țara, pe care încă nu-l abordăm frontal, căruia nu-i scotocim trecutul cum trebuie. Nu avem un muzeu Ceaușescu, nu avem cercetări dedicate, nu avem istorii (scrise cu acuratețe) ale familiei, nu profităm că unul dintre fiii săi este încă în viață. Să meditam la asta."

18 iunie 2011, Suplimentul de cultură, nr. 319 - Costi Rogozanu

 "Oricine are dreptul la propria apreciere a realității. Ar fi bine însă dacă această apreciere s-ar baza pe cunoașterea faptelor. În țările postcomuniste, în studierea istoriei la școală rareori se întîmpla să se depășească perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru trebuie neapărat schimbat, de la încheierea războiului au trecut deja aproape șaptezeci de ani. Nu putem să ne oprim la momentul anului 1945. Dacă s-ar gîndi așa peste tot în lume, atunci, de exemplu, în India s-ar studia doar perioadă colonialista, adică într-adevăr trecutul îndepărtat. Este total absurd. De aceea, în plus, consider că sondajele de acest gen nu reflectă realitatea, în măsura în care răspunsul adevărat, care se ascunde dincolo de ele, sună astfel: „Nu știu nimic despre Ceaușescu, cu excepția faptului că a existat cineva cu numele asta”. Dacă aș fi întrebat ce părere am despre cineva pe care-l cunosc doar după nume, să spunem faraonul egiptean Ramses al XI-lea, fără a mi se da posibilitatea de a răspunde „nu stiu”, aș spune și eu că n-a fost nici bun, nici rău. Așa cum nu știu dacă Ramses al XI-lea a fost un conducător bun sau rău, tot așa nici ei nu știu cum să-l eticheteze pe Ceaușescu. Dacă în școli s-ar predă istoria comunismului, am putea interpreta altfel aceste rezultate." 

Adam Burawoski în interviu cu Ana-Maria Onisei, 16 iunie 2011, Dilema veche - Adam Burawoski

 "Cartea lui Adam Burakowski este o carte despre o dictatură și un dictator, dar nu numai. Dictatura lui Nicolae Ceaușescu ne oferă și o perspectivă de istorie politică, alături de explicațiile necesare privind felul în care a funcționat regimul ceaușist folosindu-se frică, manipularea și falsul naționalism. Fără îndoială, cititorul acestei cărți va fi răsplătit. Volumul are la bază surse bibliografice numeroase, românești și străine, ceea ce demonstrează o abordare atentă – pentru că, pînă la urmă, tema istoriei regimului ceaușist este provocatoare, dar și anevoioasă, complicată prin capcanele pe care le poate întinde.” 

Stejărel Olaru

"… volumul lui Adam Burakowski se particularizeaza, totusi, prin citeva trasaturi foarte precise.
Prima dintre ele este amploarea documentarii. Se vede imediat ca autorul este istoric si inca unul foarte serios. Adam Burakowski a citit (in romaneste si cu spirit critic!) tot ce s-a publicat mai important, pina acum, pe aceasta tema, la noi, coroborind sistematic informatiile bibliografice cu cele documentare. In privinta documentelor, cartea istoricului polonez aduce, de asemenea, o noutate considerabila. Cea mai mare parte a documentatiei sale se intemeiaza pe informatiile extrase din rapoartele ambasadei Republicii Populare Polone la Bucuresti, conservate in arhivele Ministerului polonez al Afacerilor Externe.
Daca prima conditie a unei cercetari istorice temeinice o constituie documentatia exhaustiva, atunci cartea lui Adam Burakowski merita cu prisosinta acest statut. Iar faptul ca reconstituirea perioadei in care Romania comunista a fost condusa de Nicolae Ceausescu a fost facuta dintr-o alta perspectiva decit aceea autohtona sporeste simtitor valoarea intregii carti. Este, daca nu ma insel, pentru prima data cind o parte a istoriei regimului comunist de la noi este intreprinsa, la o scara atit de mare, dintr-un unghi de vedere exterior.
Neobisnuit de bogata documentatie a cercetarii sale i-a inlesnit lui Adam Burakowski o reconstituire deosebit de exacta a istoriei regimului Ceausescu. Este o alta virtute a prezentei carti, care ii subliniaza valoarea. Am citit putine naratiuni atit de minutioase si precise despre ultimii (aproape) 25 de ani ai sistemului comunist din Romania ca aceea la care ma refer aici. Impartita in patru capitole, ale caror titluri evoca principalele secvente ale ascensiunii dictatorului spre puterea absoluta si, totodata, ale evolutiei defunctului regim (Inceputul, Consolidarea puterii, Stagnarea sistemului, Prabusirea), povestirea autorului nu omite nici un amanunt semnificativ din istoria institutional-politica a acelor ani."

mai-iunie 2011, Contrafort, nr. 5-6 - Alexandru-Florin Platon

"Cartea este un avertisment fata de incredintarea puterii unor persoane iresponsabile, care nu sint in stare sa-si stapineasca slabiciunile.
De asemenea, este o carte care vorbeste despre faptul ca sclavia e o stare de spirit, si nu o realitate ca atare si ca a-i ramine tributar, indiferent de valorile morale pe care le impartasesti, este ceva nerentabil. Eroii acestei carti, cei care n-au fost pervertiti, care si-au pastrat libertatea morala, au invins."

7 mai 2011, Observator cultural - Ovidiu Simonică

"In primul rind trebuie sa subliniem personalitatea lui Nicolae Ceausescu, care era incult. In el era ceva foarte puternic. O carte care a aparut despre Ceausescu la inceputul anilor ’90 se numeste «un fanatic al puterii». Mi se pare ca este o descriere foarte reusita a personalitatii lui, el iubea puterea ca atare, putere pentru putere. Cultul personalitatii nu avea limita. [...]
In Polonia, Ceausescu era cunoscut ca un om caruia ii placea cultul personalitatii. Daca se spune «Geniul Carpatilor» in Polonia, toata lumea va sti despre cine este vorba."

Adam Burawoski în interviu cu Cristina Grecu, 7 iunie 2011, Radio Romania Actualitati - Adam Burawoski

"Revolta nu e proprie numai opozantilor comunisti, nu ne-am revoltat doar impotriva comunismului. Astazi, daca vad ceva cu care nu sint de acord, vorbesc, protestez, imi asum un protest. Sint un om responsabil; astazi, ca si ieri, lucrurile trebuie spuse cu fermitate si responsabilitate.
Cred ca asta e marea lectie poloneza, inainte si dupa 1989: a nu tacea!
Nu e o lectie poloneza, e o lectie normala, pentru toti cetatenii care se simt responsabili. Si cred ca si in Romania ati avut oameni care n-au tacut, carora nu le-a fost frica de comunisti: Paul Goma, Nicolae Steinhardt, Doina Cornea, Gheorghe Ursu, Dan Petrescu, Vasile Paraschiv. Cred ca nici unul dintre ei nu regreta ceea ce a facut. Asa cum si noi, astazi, vorbim, actionam, iar peste 20 de ani nu vom avea ce regreta pentru ca am spus ceea ce am crezut ca trebuie spus."

Adam Burawoski în dialog cu Ovidiu Simonca, 2011, Observator cultural, nr. 577 - Adam Burawoski

"In ciuda incercarilor, adesea eroice, ale istoricilor si publicistilor de a cerceta si descrie ce s-a petrecut atunci, aproape minut cu minut, multe chestiuni raman sub semnul intrebarii. Asa se intimpla, de exemplu, cu «fenomenul teroristilor», al luptelor haotice din cele mai mari orase ale tarii, care s-au desfasurat in zilele de dupa 22 decembrie. In urma acestor lupte, aproape o mie de persoane au murit, iar peste doua mii au fost raniti. Acum se stie ca teroristii nu au existat, ca implicarea lor in asa-zisa sustinere a lui Ceausescu a fost doar o diversiune, iar victimele sint singurele certitudini de pe urma haosului din decembrie 1989.
Cu timpul, la lumina zilei, vor fi scoase si alte documente, care vor da o perspectiva noua asupra intimplarilor cercetate prea putin. In Polonia avem de-a face cu un proces asemanator"

2 februarie 2010, Revista 22 - Adam Burawoski

"Initiativa istoricului polonez Adam Burakowski vine ca un proiect simplu si util intr-un ocean de interpretari complicate, isterii, teorii ale conspiratiilor. Istoricul si-a propus sa urmareasca personajul Nicolae Ceausescu si sa-i contextualizeze unele decizii, sa urmareasca evolutia oamenilor sai de incredere. Lectura e usoara, datele sint bine verificate, capitolele de sinteza pot fi citate direct in manualele de liceu. Burakowski stie sa stringa in putine pagini un volum urias de zvonuri, memorialistica, interpretari.
Cartea lui Burakowski are rolul de a ne trage de mineca (asa cum au facut-o si alti cercetatori straini care au produs texte de referinta): avem un personaj care ne-a modificat vietile, istoria, tara, pe care inca nu-l abordam frontal, caruia nu-i scotocim trecutul cum trebuie. Nu avem un muzeu Ceausescu, nu avem cercetari dedicate, nu avem istorii (scrise cu acuratete) ale familiei, nu profitam ca unul dintre fiii sai este inca in viata. Sa meditam la asta."

18 iunie 2011, Suplimentul de cultură, nr. 319 - Costi Rogozanu

"Oricine are dreptul la propria apreciere a realitatii. Ar fi bine insa daca aceasta apreciere s-ar baza pe cunoasterea faptelor. In tarile postcomuniste, in studierea istoriei la scoala rareori se intimpla sa se depaseasca perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Acest lucru trebuie neaparat schimbat, de la incheierea razboiului au trecut deja aproape saptezeci de ani. Nu putem sa ne oprim la momentul anului 1945. Daca s-ar gindi asa peste tot in lume, atunci, de exemplu, in India s-ar studia doar perioada colonialista, adica intr-adevar trecutul indepartat. Este total absurd. De aceea, in plus, consider ca sondajele de acest gen nu reflecta realitatea, in masura in care raspunsul adevarat, care se ascunde dincolo de ele, suna astfel: „Nu stiu nimic despre Ceausescu, cu exceptia faptului ca a existat cineva cu numele asta”. Daca as fi intrebat ce parere am despre cineva pe care-l cunosc doar dupa nume, sa spunem faraonul egiptean Ramses al XI-lea, fara a mi se da posibilitatea de a raspunde „nu stiu”, as spune si eu ca n-a fost nici bun, nici rau. Asa cum nu stiu daca Ramses al XI-lea a fost un conducator bun sau rau, tot asa nici ei nu stiu cum sa-l eticheteze pe Ceausescu. Daca in scoli s-ar preda istoria comunismului, am putea interpreta altfel aceste rezultate."

Adam Burawoski în interviu cu Ana-Maria Onisei, 16 iunie 2011, Dilema veche - Adam Burawoski

"Cartea lui Adam Burakowski este o carte despre o dictatura si un dictator, dar nu numai. Dictatura lui Nicolae Ceausescu ne ofera si o perspectiva de istorie politica, alaturi de explicatiile necesare privind felul in care a functionat regimul ceausist folosindu-se frica, manipularea si falsul nationalism. Fara indoiala, cititorul acestei carti va fi rasplatit. Volumul are la baza surse bibliografice numeroase, romanesti si straine, ceea ce demonstreaza o abordare atenta – pentru ca, pina la urma, tema istoriei regimului ceausist este provocatoare, dar si anevoioasa, complicata prin capcanele pe care le poate intinde.” 

Stejărel Olaru

"… volumul lui Adam Burakowski se particularizeaza, totusi, prin citeva trasaturi foarte precise.
Prima dintre ele este amploarea documentarii. Se vede imediat ca autorul este istoric si inca unul foarte serios. Adam Burakowski a citit (in romaneste si cu spirit critic!) tot ce s-a publicat mai important, pina acum, pe aceasta tema, la noi, coroborind sistematic informatiile bibliografice cu cele documentare. In privinta documentelor, cartea istoricului polonez aduce, de asemenea, o noutate considerabila. Cea mai mare parte a documentatiei sale se intemeiaza pe informatiile extrase din rapoartele ambasadei Republicii Populare Polone la Bucuresti, conservate in arhivele Ministerului polonez al Afacerilor Externe.
Daca prima conditie a unei cercetari istorice temeinice o constituie documentatia exhaustiva, atunci cartea lui Adam Burakowski merita cu prisosinta acest statut. Iar faptul ca reconstituirea perioadei in care Romania comunista a fost condusa de Nicolae Ceausescu a fost facuta dintr-o alta perspectiva decit aceea autohtona sporeste simtitor valoarea intregii carti. Este, daca nu ma insel, pentru prima data cind o parte a istoriei regimului comunist de la noi este intreprinsa, la o scara atit de mare, dintr-un unghi de vedere exterior.
Neobisnuit de bogata documentatie a cercetarii sale i-a inlesnit lui Adam Burakowski o reconstituire deosebit de exacta a istoriei regimului Ceausescu. Este o alta virtute a prezentei carti, care ii subliniaza valoarea. Am citit putine naratiuni atit de minutioase si precise despre ultimii (aproape) 25 de ani ai sistemului comunist din Romania ca aceea la care ma refer aici. Impartita in patru capitole, ale caror titluri evoca principalele secvente ale ascensiunii dictatorului spre puterea absoluta si, totodata, ale evolutiei defunctului regim (Inceputul, Consolidarea puterii, Stagnarea sistemului, Prabusirea), povestirea autorului nu omite nici un amanunt semnificativ din istoria institutional-politica a acelor ani."

mai-iunie 2011, Contrafort, nr. 5-6 - Alexandru-Florin Platon

"Cartea este un avertisment fata de incredintarea puterii unor persoane iresponsabile, care nu sint in stare sa-si stapineasca slabiciunile.
De asemenea, este o carte care vorbeste despre faptul ca sclavia e o stare de spirit, si nu o realitate ca atare si ca a-i ramine tributar, indiferent de valorile morale pe care le impartasesti, este ceva nerentabil. Eroii acestei carti, cei care n-au fost pervertiti, care si-au pastrat libertatea morala, au invins."

7 mai 2011, Observator cultural - Ovidiu Simonică

"In primul rind trebuie sa subliniem personalitatea lui Nicolae Ceausescu, care era incult. In el era ceva foarte puternic. O carte care a aparut despre Ceausescu la inceputul anilor ’90 se numeste «un fanatic al puterii». Mi se pare ca este o descriere foarte reusita a personalitatii lui, el iubea puterea ca atare, putere pentru putere. Cultul personalitatii nu avea limita. [...]
In Polonia, Ceausescu era cunoscut ca un om caruia ii placea cultul personalitatii. Daca se spune «Geniul Carpatilor» in Polonia, toata lumea va sti despre cine este vorba."

Adam Burawoski în interviu cu Cristina Grecu, 7 iunie 2011, Radio Romania Actualitati - Adam Burawoski

"Revolta nu e proprie numai opozantilor comunisti, nu ne-am revoltat doar impotriva comunismului. Astazi, daca vad ceva cu care nu sint de acord, vorbesc, protestez, imi asum un protest. Sint un om responsabil; astazi, ca si ieri, lucrurile trebuie spuse cu fermitate si responsabilitate.
Cred ca asta e marea lectie poloneza, inainte si dupa 1989: a nu tacea!
Nu e o lectie poloneza, e o lectie normala, pentru toti cetatenii care se simt responsabili. Si cred ca si in Romania ati avut oameni care n-au tacut, carora nu le-a fost frica de comunisti: Paul Goma, Nicolae Steinhardt, Doina Cornea, Gheorghe Ursu, Dan Petrescu, Vasile Paraschiv. Cred ca nici unul dintre ei nu regreta ceea ce a facut. Asa cum si noi, astazi, vorbim, actionam, iar peste 20 de ani nu vom avea ce regreta pentru ca am spus ceea ce am crezut ca trebuie spus."

Adam Burawoski în dialog cu Ovidiu Simonca, 2011, Observator cultural, nr. 577 - Adam Burawoski

"In ciuda incercarilor, adesea eroice, ale istoricilor si publicistilor de a cerceta si descrie ce s-a petrecut atunci, aproape minut cu minut, multe chestiuni raman sub semnul intrebarii. Asa se intimpla, de exemplu, cu «fenomenul teroristilor», al luptelor haotice din cele mai mari orase ale tarii, care s-au desfasurat in zilele de dupa 22 decembrie. In urma acestor lupte, aproape o mie de persoane au murit, iar peste doua mii au fost raniti. Acum se stie ca teroristii nu au existat, ca implicarea lor in asa-zisa sustinere a lui Ceausescu a fost doar o diversiune, iar victimele sint singurele certitudini de pe urma haosului din decembrie 1989.
Cu timpul, la lumina zilei, vor fi scoase si alte documente, care vor da o perspectiva noua asupra intimplarilor cercetate prea putin. In Polonia avem de-a face cu un proces asemanator"

2 februarie 2010, Revista 22 - Adam Burawoski

"Initiativa istoricului polonez Adam Burakowski vine ca un proiect simplu si util intr-un ocean de interpretari complicate, isterii, teorii ale conspiratiilor. Istoricul si-a propus sa urmareasca personajul Nicolae Ceausescu si sa-i contextualizeze unele decizii, sa urmareasca evolutia oamenilor sai de incredere. Lectura e usoara, datele sint bine verificate, capitolele de sinteza pot fi citate direct in manualele de liceu. Burakowski stie sa stringa in putine pagini un volum urias de zvonuri, memorialistica, interpretari.
Cartea lui Burakowski are rolul de a ne trage de mineca (asa cum au facut-o si alti cercetatori straini care au produs texte de referinta): avem un personaj care ne-a modificat vietile, istoria, tara, pe care inca nu-l abordam frontal, caruia nu-i scotocim trecutul cum trebuie. Nu avem un muzeu Ceausescu, nu avem cercetari dedicate, nu avem istorii (scrise cu acuratete) ale familiei, nu profitam ca unul dintre fiii sai este inca in viata. Sa meditam la asta."

18 iunie 2011, Suplimentul de cultură, nr. 319 - Costi Rogozanu

"Oricine are dreptul la propria apreciere a realitatii. Ar fi bine insa daca aceasta apreciere s-ar baza pe cunoasterea faptelor. In tarile postcomuniste, in studierea istoriei la scoala rareori se intimpla sa se depaseasca perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Acest lucru trebuie neaparat schimbat, de la incheierea razboiului au trecut deja aproape saptezeci de ani. Nu putem sa ne oprim la momentul anului 1945. Daca s-ar gindi asa peste tot in lume, atunci, de exemplu, in India s-ar studia doar perioada colonialista, adica intr-adevar trecutul indepartat. Este total absurd. De aceea, in plus, consider ca sondajele de acest gen nu reflecta realitatea, in masura in care raspunsul adevarat, care se ascunde dincolo de ele, suna astfel: „Nu stiu nimic despre Ceausescu, cu exceptia faptului ca a existat cineva cu numele asta”. Daca as fi intrebat ce parere am despre cineva pe care-l cunosc doar dupa nume, sa spunem faraonul egiptean Ramses al XI-lea, fara a mi se da posibilitatea de a raspunde „nu stiu”, as spune si eu ca n-a fost nici bun, nici rau. Asa cum nu stiu daca Ramses al XI-lea a fost un conducator bun sau rau, tot asa nici ei nu stiu cum sa-l eticheteze pe Ceausescu. Daca in scoli s-ar preda istoria comunismului, am putea interpreta altfel aceste rezultate."

Adam Burawoski în interviu cu Ana-Maria Onisei, 16 iunie 2011, Dilema veche - Adam Burawoski

"Cartea lui Adam Burakowski este o carte despre o dictatura si un dictator, dar nu numai. Dictatura lui Nicolae Ceausescu ne ofera si o perspectiva de istorie politica, alaturi de explicatiile necesare privind felul in care a functionat regimul ceausist folosindu-se frica, manipularea si falsul nationalism. Fara indoiala, cititorul acestei carti va fi rasplatit. Volumul are la baza surse bibliografice numeroase, romanesti si straine, ceea ce demonstreaza o abordare atenta – pentru ca, pina la urma, tema istoriei regimului ceausist este provocatoare, dar si anevoioasa, complicata prin capcanele pe care le poate intinde.” 

Stejărel Olaru
Adam Burakowski
autor

Adam Burakowski (n. 1977) – politolog, istoric, absolvent al Institutului...

vezi autor
Stejărel Olaru
Stejărel Olaru
prefaţator

Stejărel Olaru (n. 1973) este istoric şi politolog. Expert în...

vezi autor